29 C
Willemstad
• donderdag 23 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Een gigantische prestatie’

HomeMediaAD | ‘Een gigantische prestatie’
ipko_2015
Akkoord Geschillenregeling op IPKO 2015

Den Haag – ,,Dames en heren, wij hebben een heel grote stap gezet.” Zo kondigde Ipko-voorzitter Jeroen Recourt gistermiddag na een paar spannende uren het akkoord aan dat de vier landendelegaties met hangen en wurgen hadden bereikt over de totstandkoming van een geschillenregeling voor het Koninkrijk.

,,Wij gaan een stuk uitdelen waar de delegaties zich in kunnen vinden over iets wat in het vorige Ipko nog onbespreekbaar was. Alle partijen zijn bereid gebleken over hun eigen schaduw heen te springen. Ik wil daarom iedereen complimenteren met het bereikte resultaat.”

Elmer Wilsoe die namens de Curaçaose Staten had onderhandeld, sprak van een heel mooi groot geschenk, noemde het resultaat zeer positief en dankte de andere delegaties voor hun inzet. Sarah Wescot-Williams verklaarde namens Sint Maarten ontzettend blij te zijn:

,,Wij moesten voordat wij hier zouden weggaan een knoop doorhakken. Iedereen heeft water bij de wijn moeten doen om deze heel grote stap te kunnen zetten.”

René Herdé:

,,Dit is een bijzondere gelegenheid. Dit akkoord heeft een lange voorgeschiedenis, maar nu kunnen wij samen vooruit. Laat dit akkoord een voorbeeld zijn voor andere onderwerpen waarover wij het eens moeten worden.”

Het Arubaanse Statenlid kan als de geestelijk vader van de geschillenregeling worden beschouwd. Hij was het namelijk die samen met zijn (inmiddels) oud-collega Juan David Yrausquin in april 2010 een motie indiende die met een overgrote meerderheid door de Tweede Kamer werd aangenomen en vervolgens zijn weerslag in het Statuut kreeg.

Tot uitvoering kwam het nooit omdat Curaçao aanvullende eisen stelde: de regeling moest niet alleen betrekking hebben op juridische geschillen, maar ook op politieke kwesties zoals rijkswetten. Dat was voor Nederland onverteerbaar, zoals Den Haag er ook niet voor voelde dat uitspraken bindend zouden zijn.

Marijke Linthorst, voorzitter van de Nederlandse delegatie:

,,Als Ipko hebben wij een gigantische prestatie geleverd. Wij weten allemaal dat er grote verschillen van inzicht bestonden. De andere delegaties hebben de beperktheid van de regeling moeten slikken, wij hebben geslikt dat de regeling bindend is.”

Van de bereidheid elkaar tegemoet te komen was in de ochtenduren nog helemaal niets te merken, hoewel er bij de aftrap van het debat over de geschillenregeling nog geen vuiltje aan de lucht leek.

André Bosman verklaarde dat de Nederlandse delegatie afwacht of er tijdens de Koninkrijksconferentie van 16 juni door de regeringen overeenstemming wordt bereikt.

De Caribische delegaties wilden echter helemaal niet wachten. Herdé:

,,Wij praten er al heel lang over. Wij hebben er in het Ipko van januari 2013 afspraken over gemaakt, wij waren er bijna maar zijn daarna schijnbaar niet veel verder gekomen. Het is mijn overtuiging dat we veel spanning tussen de landen hadden kunnen voorkomen als deze regeling er eerder was geweest. Laten we daarom alles op alles zetten om vandaag consensus te krijgen.”

Wilsoe:

,,Wat is het belang van het Koninkrijk? Met elkaar vechten? Ik dacht het niet. De insteek van het Statuut is op zoek te gaan naar wat ons bindt, naar een constructieve samenwerking. Wij moeten proberen vandaag een raamwerk vast te stellen dat wij aan de regeringen kunnen aanbieden om er uit te komen.”

Vervolgens kreeg Alex Rosaria de gelegenheid om zijn door de drie landen in een resolutie (waarover deze krant gisteren al berichtte) vastgelegde voorstel te presenteren. Hij benadrukte dat een geschillenregeling hoort bij democratische grondbeginselen en integriteit van bestuur. Daarna kondigde hij aan het (dinsdag) op schrift gestelde voorstel uit te delen waarvan de reikwijdte aanzienlijk verstrekkender is dan wat Herdé en Yrausquin destijds met hun motie beoogden.

Tot een inhoudelijke bespreking kwam het niet. Linthorst herinnerde er aan dat de andere delegaties een dag eerder nog hadden geweigerd van gedachten te wisselen over een raamwerk voor integriteitsafspraken omdat zij zich overvallen voelden door een staande de vergadering rondgedeeld document.

,,Nu komt u met een stuk dat wij niet kennen en verwacht toch dat we het bespreken. Maar wij zijn soepel: wij stellen voor vijftien minuten te schorsen zodat wij er als delegatie naar kunnen kijken. Mijn vraag aan u: kunt u dan in dat kwartier kijken naar het voorstel van gisteren? Dat lijkt me een faire deal.”

Daar dachten Wilsoe en een buitengewoon felle Wescot-Williams heel anders over. Voordat de discussie volledig ontspoorde, greep voorzitter Recourt in door het overleg te schorsen zodat de delegatieleiders en Statenvoorzitters konden overleggen om er in elk geval procedureel uit te komen hoe de vergadering zonder gekibbel voort te zetten. De ingelaste plaspauze liep uit tot drie uur, maar toen kon Recourt het verlossende woord spreken waarmee dit verslag begon.

En het voorstel van Nederland om een systematiek te vinden voor het waarborgen van de integriteit van bestuur in het gehele Koninkrijk? Dat wordt doorgeschoven naar het volgende Ipko.

Op dat punt kregen Curaçao en Sint Maarten dus hun zin, wellicht hopend dat van uitstel afstel komt. Het is echter de vraag of dat hun teleurstelling kan verlichten ja te hebben moeten zeggen tegen een lightversie van de geschillenregeling die zij hadden willen hebben.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Ik moet braken als ik de corrupte Thode en Wilsoe Curacao zie vertegenwoordigen in Nederland.

    Thode heeft ongetwijfeld zijn net meerderjarige latina bij zich die zich met zijn creditcard kan bezighouden in de Bijenkorf. Wellicht heeft hij ook wat wit poeder voor zijn in drugs handelende zoon meegenomen.

    En Wilsoe zal dit reisje ongetwijfeld aangrijpen voor een bezoek aan zijn (net als zijn vader) geestelijk gestoorde zoon voor wie hij met Fraudelyne een baantje heeft geregeld in het Curacaohuis.

  2. Er worden veel afspraken gemaakt waarvan vele niet zullen worden nagekomen. Is dat nu anders? Het doet ons denken aan het CBS in Nederland. Ze doen zo optimistisch, dat het bijna gênant is. Net zo als premier Rutte die vrolijk riep dat we allemaal een nieuwe auto moesten gaan kopen. Waarvan? Alle seinen staan op groen, meldde het CBS vandaag. Het consumentenvertrouwen stijgt, evenals het producentenvertrouwen. Maar dat is geen zakelijk argument gebaseerd op feiten. Er zijn meer mensen in de bijstand. Er is nauwelijks werk alleen voor jonge mensen met weinig opleiding en specifiek in de ICT. De faillissementen duren voort. De werkloosheid is nog bijna even groot als voorheen en werknemers komen in een steeds slechtere positie, zelfs bij de KLM (nog niet bij de banken, dat is een troost). Maar onze overheden beweren zonder bewijs dat we in de lift zitten. Naar boven of plof naar beneden? Zonder (voldoende) inkomen zal de vraag nog verder stagneren. Zo te horen leden vele IPKO deelnemers aan een kort lontje. Dat leidde tot veel vuurwerk. Louterend of niet, dat is nog afwachten. Renée van Aller&John de Vries

  3. Gigantische prestatie !, dat het hangbuikzwijn Wilsoe ” mede cq getuigen /verdachte in de zaak bientu / Mango & Magnus en nu na blijkt de keu(k)zen fraude ” zich eindelijk rechtstaand op een laat foto laat graferen. heb zo iets eerder gezien in ??????????en toen was het verhaaltje uit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties