27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Aansprakelijkheidsriscio’s van EU-sancties

HomeMediaOpinie | Aansprakelijkheidsriscio’s van EU-sancties

Opinie door Dr. Rutsel Silvestre J. Martha

rutsel-martha
Dr. Rutsel Silvestre J. Martha

Het debat over het opvolgen van EU-sancties is wederom opgelaaid. Net als in de jaren 90 toen de Antilliaanse regering zich heeft voorbehouden om per geval te bepalen welke EU-sanctie zij wel of niet zou uitsluiten, speelt ook hier de kwestie van aansprakelijkheidsrisico.  Wat in de jaren negentig een theoretische kwestie was, is echter sinds de uitspraak van het Europees Gerecht van 25 november 2014 in de zaak Safa Nicu Sepahan Co. vs EU Raad niet langer het geval.

In die zaak oordeelde de Europese rechter dat de EU aansprakelijk is voor een onrechtmatig bevonden sanctie. De EU werd gelast om een schadevergoeding van EUR 50.000 plus rente te betalen aan een Iraans bedrijf.

Het is voor het eerst dat de Europese rechter schadevergoeding heeft toegewezen vanwege een onrechtmatig bevonden sanctie. De daaruit voortvloeiende financiële verplichtingen worden gedragen door de EU; niet door de individuele lidstaten.
Mij dunkt, dat nog veel meer dan destijds door minister-president Liberia Peters aan minister van den Broek is voorgehouden, Curaçao zich de vraag moet stellen wat de risico’s zijn van het overnemen van EU-sancties, waartoe het land ingevolge het EU-recht niet verplicht is.

Bij de beantwoording van die vraag moet in de eerste plaats verschil tussen VN-sancties en EU-sancties in acht worden genomen. De VN Veiligheidsraadssancties, die op basis van hoofdstuk VII van het VN Handvest worden voorgeschreven, zijn bindend voor alle VN-lidstaten, inclusief hun overzeese gebiedsdelen.

Nationale rechters kunnen de rechtmatigheid van die sancties niet toetsen en evenmin kunnen de lidstaten door betrokkenen aansprakelijk worden gesteld. Bij EU-sancties is dat anders.

De aansprakelijkheidsrisico’s bij het overnemen van EU-sancties is afhankelijk van de vraag of een land verplicht is tot het invoeren van een dergelijke sanctie of niet. In het geval van het Koninkrijk, is slechts Nederland verplicht om de door de EU opgelegde sancties over te nemen.

Zoals blijkt uit de zaak Safa Nicu Sepahan Co. vs EU Raad, indien de sanctie onrechtmatig blijkt te zijn, zullen niet de lidstaten maar de EU ervoor moeten opdraaien.

Dat geldt echter niet voor de andere delen van het Koninkrijk. Omdat Curaçao slechts geassocieerd is met de EU, is Curaçao niet gehouden om die sancties over te nemen. Dit betekent dat wanneer Curaçao, al dan niet verplicht door het Koninkrijk, een EU-sanctie overneemt, dan geniet Curaçao niet van de vrijwaring die ingevolge het EU-recht wel geldt voor Nederland.

Met andere woorden: het overnemen van een sanctie waartoe het EU-recht Curaçao niet verplicht, houdt in dat Curaçao dat voor eigen rekening en risico zal doen.
EU-sancties worden regelmatig onrechtmatig bevonden door het Europese Gerecht. Daarbij acht het Gerecht doorgaans dat bij de beslissingen om betrokkenen op de EU-terreurlijst te plaatsen fundamentele rechten geschonden zijn. Dit omdat er geen hoor en wederhoor wordt toegepast. Ook acht het Gerecht een sanctie onrechtmatig indien betrokkenen geen specifieke en concrete motivering hebben gekregen over de reden van hun plaatsingen op de EU-terreurlijst.
Tegen deze achtergrond dient de vraag gesteld te worden hoe Curaçao gevrijwaard zal worden indien het, al dan niet verplicht door het Koninkrijk (die zelf geen privaatrechtelijke persoonlijkheid bezit en dus niet aansprakelijk kan worden gesteld), een EU-sanctie zonder eigen beoordeling overneemt.

Het automatisch overnemen van die sancties zonder hoor en wederhoor toe te passen en zonder specifieke en concrete motivering, omvat risico’s die genoegzaam dienen te worden afgedekt. Wellicht is de lijn die Liberia-Peters destijds heeft uitgezet zo gek nog niet.

Dr. Rutsel Silvestre J. Martha, momenteel als internationaal jurist werkzaam in Londen, is oud-Justitieminister (1998-2002) en ook werkzaam geweest bij de Antilliaanse Centrale Bank, het IMF en heeft leiding gegeven aan de juridische diensten van Interpol (Lyon) en Ifad (Rome). Hij was Gevolmachtigde minister voor de Antillen bij de EU in Brussel, gasthoogleraar in Singapore (2007-2013) en adjunct professor of law aan NYU Law School in New York.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. als je het ene van de EU uitsluit, is het dan ook zo dat bij voorbeeld de EU regelgeving van andere zaken dan ook niet van toepassing zijn voor mensen van Curacao . zoals vrij reizen in de EU, europese rechten van de mens enz?
    Toewijzing europese gelden etc? Kom je dan niet op de lijst te staan als schurkenstaat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties