29 C
Willemstad
• zondag 5 mei 2024

Extra | Journaal 3 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, April 30, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Steamboat Fuels kiest voor Curaçao

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Steamboat Fuels kiest voor Curaçao

‘Strategische locatie en vakbekwaam personeel’

Bullenbaai | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het Amerikaanse bedrijf Steamboat Fuels heeft onder andere voor Curaçao gekozen vanwege de strategische ligging van het eiland en de ‘beschikbaarheid van arbeidskrachten met ervaring in de verwerkingsindustrie’. Dat benadrukt het bedrijf nog eens in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad.

Zoals deze krant vorige week berichtte, heeft het bedrijf plannen voor een fabriek bij Bullenbaai waar plantaardige oliën en dierlijke vetten worden behandeld om als grondstof te kunnen dienen voor met name de productie van hernieuwbare diesel.

Daarvoor is een vestiging op Curaçao opgericht – Steamboat Fuels Curaçao bv – en een intentieverklaring getekend met overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). RdK is eigenaar van de terreinen en installaties van de raffinaderij en bij Bullenbaai. Steamboat Fuels wil 4,7 hectare huren voor de fabriek en de bijbehorende infrastructuur.

De grondstoffen komen per boot naar Curaçao. Op de vraag van deze krant ‘of het gebruikelijk is dat de behandeling elders gebeurt dan waar deze afvalproducten worden geproduceerd, antwoordt Steamboat Fuels dat ‘wereldwijd de energie-infrastructuur verandert’ en dat ‘op het verleden gebaseerde percepties van wat gebruikelijk is, dan ook niet altijd opgaan’.

,,Plantaardige olie is niet de belangrijkste bron van inkomsten voor maalderijen (crushing plants)”, zo is te lezen in de Engelstalige antwoorden die Greggory Moreno, country manager van de vestiging op Curaçao, doorstuurt. ,,Die fabrieken geven er de voorkeur aan de olie te verkopen en zich te richten op het fijn malen van de bonen tot meel. Dat is waar de installaties voor zijn ontworpen en waarmee hoge winsten worden gemaakt.” Dergelijke ‘crushing plants’ verwerken bijvoorbeeld sojabonen, zonnebloemzaden en cacaoboter, zo is te lezen op internet.

Dus is het niet zo vreemd dat restanten van dat proces – plantaardige olie en dierlijke vetten – naar Curaçao komen en hier behandeld worden, om vervolgens weer per boot vervoerd te worden als grondstof voor hernieuwbare diesel. Het eiland heeft in dat hele proces juist veel voordelen, vindt Steamboat Fuelas. ,,Wij hebben voor Curaçao gekozen vanwege de strategische ligging en de maritieme infrastructuur.” Daarnaast hebben de diepte van de haven en de beschikbaarheid van kundig personeel de doorslag gegeven.

De verwachting is dat de vraag naar hernieuwbare diesel wereldwijd in korte tijd flink zal toenemen. Dat heeft te maken met de toenemende bezorgdheid over de uitstoot van broeikasgassen en daaraan gekoppelde milieuregelgevingen. In een eerder persbericht citeert Steamboat Fuels uit een rapport dat ‘de wereldwijde capaciteit van de markt voor hernieuwbare diesel naar verwachting 14,63 miljoen ton zal bereiken in 2024’.

De blik is dan ook op de toekomst gericht, benadrukt het bedrijf nog eens in antwoord op de vragen van deze krant over verkooppunten van deze vorm van diesel en de afzetmarkt. ,,In de achteruitkijkspiegel kijken van de historische levering en consumptie van energie, zal niet veel duidelijkheid geven van de toekomst van energiegebruik in de wereld. Talrijke analisten zien de groeiende vraag naar hernieuwbare diesel en de vele kansen op de internationale markt.”

Volgens het persbericht van 8 februari zal de fabriek bij Bullenbaai van start gaan met twee installaties en een capaciteit voor het behandelen van 2.000 ton (13.000 vaten) plantaardige olie per dag. Dat de aangevoerde grondstoffen langer dan gedacht op het eiland blijven, lijkt niet waarschijnlijk. ,,Het product dat wij opslaan in onze tanks is een agrarische grondstof die gemakkelijk te verhandelen is op de internationale markt”, verduidelijkt Steamboat Fuels desgevraagd. Mocht de opslag langer nodig zijn dan gepland dan heeft dat geen gevolgen, vanwege de ‘opslagtechnieken die de levensduur van het product verlengen’. Van stankoverlast zal evenmin sprake zijn.

,,Onze faciliteit zal dusdanig worden ontworpen dat wordt voldaan aan de strenge voorschriften wat betreft de uitstoot van geuren, zoals bepaald in het ‘Environmental Permitting Plan’. De Curaçaose vestiging van Steamboat Fuels heeft het Nederlandse Royal HaskoningDHV gevraagd toezicht te houden op de procedure van de aanvraag voor een milieuvergunning en daarover te adviseren.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

  1. @Loes:
    In Europa is bio-diesel inderdaad bekend. Het is op kleine schaal verkrijgbaar, en schijnt niet erg aan te slaan. Een wel groot succes in Europa is bio-ethanol dat wordt bijgelengd in de benzine (5 %, wordt aangeduid bij de pomp als E5, respectievelijk 10%, E10). Deze vervangen de normale en superbenzine in Europa.
    Maar goed, blijft over de achtergronden van deze Steamboat Willies en hun business-case. Ik begrijp dat met kleinere tankers de grondstoffen naar Curaçao moeten worden gebracht, hier worden gereinigd (inderdaad, goede vraag: wat gebeurt met het afval?) en dan in grotere tankers naar de kopers moet worden getransporteerd.
    Wie financiert deze investering voor?
    Voer voor onderzoeksjournalistiek.

  2. Wel is het apart om te zeggen dat crushing plants hun geld niet verdienen aan de olie de er uit komt.
    Dat is heel apart. Waarom crushen ze het dan….
    En dat crushen en oil extraction… ahum.. Solvent Hexane.. ja ja het is veilig… ach ja wat ozon ahum. De meeste van die olien en zeker de warm extracted versies hebben hun issues. Het hele frituren en bakken verhaal met veel type olieene is nu niet echt zo gezond. Je moet heel goed weten wat je voor wat gebruikt voor wat je je kinderen te eten geeft.

    Verder het verhaal van reduceren van uitstoot van broeikas gassen is klinkklare onzin. De aarde is een gesloten systeem. Alle carbon die er ooit was is er nog steeds.
    De ijskappen smelten echt niet omdat we dat beetje Co2. uit hydrocarbons zijn aan het terug geven.
    En het is nog maar de vraag wat er nu precies smelt.
    We worden ook al jaren voor de gek gehouden met op warming verhalen. Dat dit planeetje de zpn en het zonnestelsje in ons galaxytje ook zo z.n cycles heeft ach ja.
    Heel ander verhaal.
    Maar ja net als vaccinatie een discussie apart. Daar is Corna niks bij.
    Politiek is gebaseerd op angst, en dat iemand het voor je gaat regelen.
    Maar ja je moet wel effe belasting betalen daarvoor.
    En ja laat iemand hier komen die daar een discussie over wil voeren met me.

  3. Fred Biodiesel is niks nieuws. In België is dat er al jaren.

    Op internet kan je precies zien hoe je dat voor je eigen auto kan gebruiken, elke huistuin en keuken knutselaar kan dat.
    Je zorgt dat je wat lokale friettenten of restaurants als klant hebt en je rijd wat goedkoper.
    Die afgewerkte vol met PAK’s en acrylamide vetten worden op Curaçao ook al jarenlang opgehaald. Maar ja verbrand je het maakt ook niks uit.

    Ding is dit net als dat die Venezolanen sq Shell Curaçao kozen voor hun verwerking omdat je niet met grote schepen Maracaibo in kon wordt Curaçao nu gekozen voor wat ? Ligt makkelijk met transport en je mag rotzooien wat je wilt zonder controle.

    Op zich is biodiesel clean. https://afdc.energy.gov/

    Je moet je alleen afvragen wat er nu precies gebeurt, die vetten en oliën moeten ergens vandaan komen en transport is de duurste factor.
    Je gaat niks exporteren en dan hier verwerken.
    Dus dat er iets niet klopt ja.

    Op Curaçao is het altijd bijna of gewoon diefstal.
    “Strategische partners”.

    Father i want to go into organized crime….. Son, Gouvernement or Private sector.

  4. Hoe meer ik zoek op internet en minder ik kan lezen over dit bedrijfje, lijkt het mij een steeds interessantere challenge voor een onderzoeksjournalist om het bedrijfseconomisch serieus zijn van dit bedrijfje, gevestigd in een suite in een kantoorpand op het platteland, en de kredietwaardigheid daarvan in beeld te brengen. Ik heb er niet veel verstand van, maar laat in ‘s hemelsnaam deze Steamboat niet een gravy train in disguise zijn.

  5. Klopt dit wel ?
    Volgens het persbericht van 8 februari zal de fabriek bij Bullenbaai van start gaan met twee installaties en een capaciteit voor het behandelen van 2.000 ton (13.000 vaten) plantaardige olie per dag

  6. Diesel is een brandstof, waar bij verbranding energie vrijkomt. Daar is niets hernieuwbaar aan.
    Vermoedelijk zal bedoeld worden bio-diesel, dus diesel die geheel of gedeeltelijk geproduceerd wordt uit biologische grondstoffen, dus niet op basis van petroleum.
    Milieutechnisch bestaan de volgende bezwaren tegen bio-brandstoffen:
    1. Om de plantaardige grondstoffen te kweken wordt landbouwgrond gebruikt die je beter voor voedselproductie kan gebruiken zolang niet iedereen gezonde voeding kan betalen;
    2. Nog erger, bossen worden gekapt om grondstoffen voor brandstof te kweken;
    3. In plaats van producten te verbranden om energie te verkrijgen (zoals bio-brandstof) kan je beter meteen overschakelen op zonne-energie, windenergie, getijden-energie, golgkrachtenergie, waterstofenergie m.a.w échte hernieuwbare energie.

  7. “voor Curaçao gekozen vanwege de strategische ligging van het eiland en de ‘beschikbaarheid van arbeidskrachten met ervaring in de verwerkingsindustrie'”
    – Strategische ligging.. Klopt, ver genoegd in zee om daar je restafval te dumpen. De yu maalt er niet om.
    – Arbeidskrachten met ervaring. Opleiding wordt niet gevraagd bij het gooien van slachtafval in een maaler. De yu is gewend om met afvalolie te werken.
    – Wanneer de Minister even hier zijn handtekening zet bij het kruisje kunnen de ‘Arbeidskrachten met ervaring’ 2 gulden onder het minimumloon aan de slag.
    – Hoogte “uitstoot van geuren” zoals bepaald in de EPP. Iemand ooit dat ding gelezen? We hebben regeringen gehad die niet eens de milieuvergunning van de ISLA wilde handhaven, omdat er dan mensen op straat komen te staan..
    Een kippenboer die zijn zaak moet opgeven omdat er stankoverlast is. Die boer was er eerder dan de wijken die er omheen zijn gebouwd.
    Nu bouwen ze een fabriek,maar er zijn al wijken onder de geur.
    Waarom wordt deze fabriek niet in Newpoort gebouwd? Daar is ook een zeehaven en zeker betaalbaar personeel. Daar is ook grond dat van het land is, net als de rdk van het land is.

  8. Nu ben ik het kwijt.
    De hernieuwbare diesel gaat dus niet hier geproduceerd worden, opzich niet gek omdat daar waterstof voor nodig is.
    Maar hier komt de, plantaardige en dierlijke afval olie/vet aan die hier gezuiverd en voorbewerkt worden om weer verscheept te worden naar een ander land om er daar hernieuwbare diesel van te maken?
    Ik zie alleen een nodeloze extra schakel in de productie.
    Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de andere van de onder andere redenen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties