28 C
Willemstad
• zondag 12 mei 2024

Extra | Journaal 10 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 9, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 9 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Extra | Journaal 8 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 8, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, May 7, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

HomeLandenBonaireTelegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het...
@ANP-HH

Den Haag – Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker uit te zetten, zet kwaad bloed op Bonaire.

Gedeputeerden Nina den Heyer en Hennyson Thielman halen flink uit in een brief aan de D66-bewindsvrouw: „Dit verraadt opnieuw onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland.”

Ook Kamerlid Sylvana Simons (Bij1) is niet te spreken over de actie van Ollongren: „Nederland heeft nog steeds koloniën aan de andere kant van de wereld en benadert ze met bijbehorend paternalisme”, schrijft zij op Twitter.

Gedeputeerden Den Heyer en Thielman hebben ’met enige verbazing’ kennisgenomen van de brief van Ollongren, waarin Caribisch Nederland wordt opgedragen om meer aan energiebesparing te doen. Volgens Ollongren is er ’nog veel winst te behalen met het vergroten van draagvlak, kennis en ervaring omtrent energiebesparing in de woning onder de bevolking’: „Omdat het gemiddelde elektriciteitsverbruik per huishouden in Caribisch Nederland hoger ligt dan in Europees Nederland, kunnen energiebesparingen de lokale huishoudens helpen om de energierekening te verlagen.”

Zuinig met aircogebruik

De D66-bewindsvrouw wappert met een onderzoek van Milieu Centraal. „Uit het onderzoek kwamen drie besparingsmogelijkheden naar voren die voor ieder eiland relevant bleken en slechts een lage of geen financiële investering vereisen: zuinig aircogebruik, besparen met ledverlichting en het besparen van water en energie tijdens het douchen.”

De twee Bonairiaanse politici zijn niet onder de indruk van dat onderzoek. „Ervaring leert dat de respons op een digitaal verspreide vragenlijst gering zal zijn. Ondanks de niet-representieve uitkomst zijn er toch conclusies getrokken die bovendien opnieuw onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland verraden.”

Draagvlak onder bevolking

„Het is voor de hand liggend dat huishoudens in het Caribische deel van het Koninkrijk meer elektriciteit verbruiken”, schrijven Den Heyer en Thielman. „Europees Nederland houdt het warm dankzij gas, Caribisch Nederland houdt het koel dankzij elektriciteit. De voorbeelden die u noemt zullen dan ook niet tot de gewenste verduurzaming leiden en zeker niet bijdragen aan de gewenste vergroting van het draagvlak onder de bevolking.”

Ollongren liet weten dat er flyers worden ingezet om de bevolking van Caribisch Nederland te wijzen op het belang van minder energieverbruik, waarin ook tips worden gegeven over ’zuinig wassen en drogen en over het gebruik van een tweede koelkast of vriezer.”

Bestaansminimum

Uit de brief van de gedeputeerden zou Ollongren kunnen opmaken dat van dat tweede zelden sprake zal zijn: „Omdat 40% van onze bevolking onder het bestaansminimum leeft en de tarieven voor water en elektriciteit aanzienlijk hoger liggen dan in Europees Nederland, rantsoeneren veel burgers al noodgedwongen op energieverbruik.”

De twee gedeputeerden willen zo snel mogelijk in gesprek met Ollongren, en vragen haar om de campagne te staken.

Bron: Telegraaf

15 reacties

  1. @Yuana, “Misschien doucht Ollongren niet”. Lijkt me sterk want ze woont samen met een vrouw dus dan zou ze een hele zure smaak hebben.

  2. @William, Ollengren zegt gewoon dat we wat korter onder de douche moeten staan en niet dat we helemaal niet meer onder de douche hoeven te staan.

  3. Ik ben het met Ruud eens; in Nederland kunnen rijken de energie besparende maatregelen betalen de armen niet.
    Voor de eilanden geld precies hetzelfde.
    Je kan je huis op zonne panelen en accu’s krijgen en onafhankelijk zijn van aqualectra.
    Sterker nog met een elektrische auto en je zonnepanelen/accu’s zou je het ook zonder benzine/diesel kunnen.
    Het omslag punt is al berijkt zelf je eigen stroom opwekken en op slaan is goedkoper dan aqualectra.
    Nu betalen de “rijken” het “lekverlies” van aqualectra als de rijken nu ook voor zichzelf gaan zorgen betekent dat dat de midden groep in een keer moeten opdraaien voor de kosten maw: aqualectra gaat zo duur worden dat het onbetaalbaar wordt met faillissement van aqualectra en donker eiland als gevolg.
    Donker behalve bij die die voor zichzelf zorgden.
    Dit gaat gebeuren als de regering en aqualectra geen visie gaan tonen.
    Alternatieve energie bronnen en opslag zouden ook een impuls kunnen geven om
    de economie aan te zwengelen.
    En er is geen “geneuzel” meer over douchen en airconditioning.

  4. Ook Kamerlid Sylvana Simons (Bij1) is niet te spreken over de actie van Ollongren: „Nederland heeft nog steeds koloniën aan de andere kant van de wereld en benadert ze met bijbehorend paternalisme”, schrijft zij op Twitter.

    En onze VJ moet ook weer wat zeggen..

  5. Omdat 40% van onze bevolking onder het bestaansminimum leeft.

    Kunnen de politici van Bonaire ook meteen aangeven wat hun beleid is om deze mensen te helpen?

    Trouwens Nederland gaat van het gas af en iedereen krijgt daar duurdere rekeningen.

    De hygiëne maatregelen waar we de mond vol van hebben is ogenschijnlijk niet van toepassing voor de geplaagde bevolking van Bonaire.

    William, Je hoeft echt niet 20 minuten onder een douche te staan om schoon te worden.

  6. Dit lijkt een storm in een glas water, soms moet ook gekeken worden wie wat zegt en het langs je heen laten glijden. Deze vrouw liep met geheime documenten open en bloot onder de arm en stapte nadat het bekend was dat ze Corona had in een auto met chauffeur.

    Iemand die blunder op blunder stapelt en de meeste basale fouten maakt, kan toch niet serieus genomen worden?

  7. Fred ben het helemaal met je eens
    Kijk eerst naar het rapport
    Ten tweede het maken van zoet water kost heel veel energie dus indirect bespaar je
    Verder in Nederland geldt hetzelfde de rijken kunnen energie besparende middelen betalen de armen niet
    Dus zorg ervoor dat zonne-energie voor een ieder in de tropen te bereiken is dan bereik je in een keer je doelstelling

  8. Gedeputeerden Nina den Heyer en Hennyson Thielman: opgeblazen kikkers, in plaats van op de inhoud van het rapport van Milieu Centraal in te gaan, populisme bedrijven. Bah….

  9. De hygiëne maatregelen waar we de mond vol van hebben is ogenschijnlijk niet van toepassing voor de geplaagde bevolking van Bonaire.
    Dit is schaamteloos en smakeloos ms Ollongren.

  10. @Trots op Curacao:
    Ik stel voor: geef haar 1 liter ONVERWARMD water, dan kan ze met een washandje vegen ipv douchen (bij mij thuis noemen we dat ‘een Hollands bad’)
    En geen airco, ook geen ventilator maar een waaier.

    „Europees Nederland houdt het warm dankzij gas, Caribisch Nederland houdt het koel dankzij elektriciteit” aldus Den Heyer en Thielman

    Dat klopt. Ik vermoed ook dat het armste deel van de bevolking geen airco heeft.
    Ollogren realiseert zich blijkbaar evenmin dat er in de meeste huishoudens geen boiler of geiser wordt gebruikt: men doucht gewoon met water zoals het uit de kraan komt en verbruikt daarvoor geen electra.
    Ze wil ook ‘tips geven over zuinig wassen en drogen’:
    Weet dat mens niet dat in de tropen de meeste wasmachines geen temperatuurknop hebben (dus wel water maar minder electra verbruiken en dat de meeste mensen geen wasdroger hebben, maar de was gewoon aan de waslijnen buiten ophangen?
    Tot slot: Ik weet het niet van Bonaire, maar bvb op Curacao hebben veel minder huishoudens een vaatwasmachine in vergelijking met Nederland.
    Etc. etc.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties