29 C
Willemstad
• zaterdag 4 mei 2024

Extra | Journaal 3 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, April 30, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | CBCS: Curaçao moet investeren in onderwijs en aansluiting arbeidsmarkt

HomeNieuwsGezondheidPBC | CBCS: Curaçao moet investeren in onderwijs en aansluiting arbeidsmarkt

Persbureau Curacao

President van de Centrale Bank, Richard Doornbosch | Foto: Dick Drayer

Om het tempo van economisch herstel op te voeren en tegelijkertijd de economische schade te beperken is het van belang dat de regering van Curaçao maatregelen neemt om particuliere investeringen te stimuleren door de kosten van het zakendoen, de langdurige administratieve procedures en de bureaucratie te verminderen.

Dat zegt president van de Centrale Bank, Richard Doornbosch bij de presentatie van het jaarverslag.

“Maar de nadruk moet niet alleen liggen op een duurzaam groeiherstel, maar ook op een meer inclusief groeipad dat kansen biedt aan alle groepen in de samenleving en dat tot een eerlijkere verdeling van het geaggregeerde inkomen leidt,” zeht Doornbosch.

Daartoe zijn volgens de banlpresident structurele hervormingen van cruciaal belang; hervormingen die de productiviteit versnellen en tezelfdertijd ook de sociale cohesie bevorderen. Tot die hervormingen behoren investeringen in het onderwijsstelsel, het stimuleren van permanente educatie, de aanpak van starheden op de arbeidsmarkt en verbetering van de kwaliteit van en de toegang tot digitale technologie.

Toerisme

Toerisme is momenteel de belangrijkste economische pijler van zowel Curaçao als Sint-Maarten. Met het oog op het herstel van deze sector moet voortdurend aandacht worden besteed aan gezondheids- en hygiëneprotocollen om zo het vertrouwen van potentiële reizigers te herstellen.

“Tegelijkertijd kan worden gedacht aan nieuwe bedrijfsmodellen in de toeristische sector die een hogere toegevoegde waarde bieden dan de traditionele, zoals ecotoerisme, bijvoorbeeld. De COVID-19-pandemie heeft de grote kwetsbaarheid van de toeristische sector voor externe schokken aan het licht gebracht en het belang van economische diversificatie benadrukt.”

Daarom zou de agenda voor economisch beleid van Curaçao, volgens de bankpresident, maatregelen moeten bevatten om het investeringsklimaat te verbeteren zodat creativiteit en ondernemerschap een kans krijgen.

Beroepsbevolking

“Om bedrijfssluitingen, faillissementen en een inkrimping van de beroepsbevolking te voorkomen, moeten de regeringen bovendien gedurende de crisis financiële steun blijven verlenen aan de zwaarst getroffen sectoren en
werknemers”, zegt Doornbosch.

De discretionaire beleidsmaatregelen, waaronder loonkostensubsidies voor bedrijven, inkomenssteun voor zelfstandigen en werkloosheidssteun moeten volgens de bankpresident worden aangevuld met programma’s voor werklozen, gericht op (her)opleiding en ontwikkeling van vaardigheden met het oog op het verbeteren van hun vooruitzichten op de arbeidsmarkt.

Bron: Persbureau Curacao

5 reacties

  1. Speciaal voor William hierbij een inhoudelijke reactie (zonder referentie naar clowns of andere circus artiesten).
    Ik vraag mij serieus af of CBCS zich wel bewust is van hun taak en scope:
    * toezicht houden op financiele instelingen
    * stabiliteit gulden
    * beschermen van polishouders, pensioendeelnemers, spaarders
    * mensen toegang geven tot bankproducten zoals rekeningen en openheid over kosten
    * inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de financiele wereld zoals bitcoin, en sustainability

    de scope van CBCS is volgens mij niet:
    * het creeren van economische groei: adviezen geven over het ondernemers klimaat of investerings klimaat
    * adviezen geven over de arbeidsmarkt of het onderwijs systeem

    CBCS maakt nu de klassieke fout om te veel dingen, te doen en die vervolgens niet goed te doen: onze financiele regelgeving op het gebied van banken, verzekeraars en pensioenfondsen loopt nu 20-30 jaar achter, verzekeraars hebben hun jaarrekening niet op tijd af, CBCS rept geen woord over sustainabilty. Kleermaker blijf bij je leest, en ga eerst eens presteren op je key activiteiten voordat je advies gaat geven over de arbeidsmarkt en het onderwijs systeem

  2. @ericlapas eens. Doornbosch zegt dat er een eerlijkere verdeling van het inkomen moet plaatsvinden. Wat gaat Doornbosch hier zelf voor doen?

  3. Het is open deuren intrappen.
    Maar er is dan ook niets aan gedaan.
    Wel werk groepen en advies commissies An consultant rapporten. (Bij herhaling)
    En er wordt alleen geld aan uitgeven naar niets mee gedaan.
    Dus adviezen van de centrale bank……
    Vergeet het maar ook daarmee gebeurt het zelfde alleen deze kosten niets extra’s
    De centrale bank maakt geen politiek

  4. De man verdient 1 miljoen per jaar en komt met, “Curaçao moet investeren in onderwijs en aansluiting arbeidsmarkt”. Volgens mij kan de gemiddelde leerling op de middelbare school met een 6- voor economie ook bedenken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties