28 C
Willemstad
• maandag 6 mei 2024

Extra | Journaal 3 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, April 30, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden niet genoemd

HomeLandenArubaNTR | Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden...
“Van de onderwerpen die zowel de grenzen van een kabinetsperiode als onze landsgrenzen overstijgen, is klimaatverandering zonder twijfel het meest dringend”, aldus koning Willem-Alexander.

DEN HAAG – Nederland én de eilanden moeten gaan focussen op de dingen waar ze het wél mee eens zijn als ze met elkaar praten over de coronacrisis. Die oproep doet koning Willem-Alexander in zijn troonrede aan alle politici van ons Koninkrijk.

Elk jaar word wordt op de derde dinsdag van september het parlementaire jaar van Nederland geopend met de traditionele toespraak van de koning. Over de eilanden gaat het dit keer over de economische crisis door de pandemie.

“In het Caribisch deel van het Koninkrijk is het leven voor veel mensen door corona moeilijker geworden, omdat de eilandeconomie hard geraakt zijn door de enorme terugval in het toerisme.”

In het afgelopen jaar werd er flink geruzied tussen Den Haag en de autonome eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten over de ‘strenge’ voorwaarden voor honderden miljoenen aan noodleningen. Zij hebben Nederland onder meer beticht van ‘dwang’ en ‘koloniale houding’.

“Voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, samen Caribisch Nederland, gelden economische steunmaatregelen vergelijkbaar met die in ons land. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn afspraken gemaakt om te bereiken dat financiële steun leidt tot een economie die weerbaarder en schokbestendiger is.”

“In het gesprek daarover is het belangrijk steeds de eensgezindheid te zoeken. Dat maakt ons als Koninkrijk als geheel sterker”, is zijn boodschap die hij als staatshoofd uitspreekt in de troonrede.

Klimaatverandering  ‘meest dringend onderwerp’

De grootste politieke uitdaging wordt de klimaatverandering. “Van de onderwerpen die zowel de grenzen van een kabinetsperiode als onze landsgrenzen overstijgen, is klimaatverandering zonder twijfel het meest dringend”, aldus koning Willem-Alexander.

“Dat raakt onze veiligheid, natuur en leefomgeving, maar bijvoorbeeld ook het wereldwijde armoedevraagstuk en toekomstige migratiestromen.”

In juni maakte het IPCC bekend dat de klimaatverandering veel sneller gaat en dat de situatie veel ernstiger is dan gedacht. De temperatuur en zeespiegel stijgen veel sneller. De gevolgen voor de mensheid is ernstiger dan voorzien, is de conclusie. Duizenden internationale klimaatonderzoeken zijn geanalyseerd die in de afgelopen 8 jaar.

Voor Nederland is er zeven miljard euro extra gereserveerd. Opvallend is dat de koning – namens de regering van demissionair premier Mark Rutte – geen woord rept over klimaatverandering in de Caribische rijksdelen.

“In Nederland houdt de bescherming tegen hoogwater uiteraard de allerhoogste prioriteit. De grootschalige overstromingen in Limburg zijn voor de regering aanleiding om in overleg alle geplande maatregelen opnieuw tegen het licht te houden en te kijken of en waar versnelling nodig is.”

Reacties uit Den Haag 

Jorien Wuite.

“Ik vind het heel fijn dat de koning oproept tot eensgezindheid”, aldus D66-Kamerlid Jorien Wuite na afloop van de troonrede. “Binnenkort is er een debat over de begroting voor Koninkrijksrelaties en met zo’n oproep is het een goede start. Het is bemoedigend de erkenning dat het het Koninkrijk daardoor sterker wordt, dat is precies waar mijn partij voor pleit. ” “Maar er zijn meer belangrijke thema’s, zoals klimaatverandering. Dat wordt nu niet benoemd”, zegt Wuite. “Voor de eilanden wordt dit ook prioriteit.”

Ook PvdA-Kamerlid Attje kuiken, die zich al zo’n vijf jaar bezighoudt met de Cariben, reageert op de troonrede: “Het is goed dat de koning duidelijk benoemde dat corona voor de Caribische delen ook ongelooflijk zwaar is geweest. Hij had het over ‘eensgezindheid’. We moeten ook elkaar blijven helpen en elkaar blijven versterken. Dat lijkt me een duidelijke boodschap. Ik vind het daarom ook belangrijk dat we elkaar gaan blijven opzoeken nu.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

10 reacties

  1. Inkapabel bestuur + nepotisme (f&f) is en blijft het grootste probleem!

    Daarom is het milieu ook wat het is, de annabaai is eén grote gifbelt, mede door parlementariers met het verstand van een totèki, die alleen maar kunnen kissebissen over flutzaken

  2. “Corruptie is toch een groter probleem”
    Om dat dit elke opstart en hervormingen onmogelijk maakt en alles in de naam van autonomie.
    Er zijn kansen geweest op autonomie maar die zijn allemaal vergooit voor “snelle winst” voor Friends and family

  3. Al sinds de jaren 70 dat ik op het piepklein stukje aarde rondloop, ook wel Curacao Baranka den Laman genoemd, vliegen de ene na de andere doemverhalen om mijn oren heen. Er zou zure regen zijn (dus telkens als het regende proefde ik een klein beetje regenwater en riep dan “nee hoor smaakt helemaal niet zuur”) de bomen en bossen zouden verdwenen (ik kon me niet echt iets voorstellen wat een bos was, maar de mondi die was er nog wel en werd steeds groter), er zou een gat in de ozonlaag zijn (later leerde ik dat O3 oftewel ozon onder andere vrijkomt bij kopieerautomaten. Ik vroeg me dan ook hardop af waarom men niet wat kopieerautomaten met een raket afvuurde en dan driftig laten draaien om het gat weer te helen, ja ja ik weet het maar ik wist niet beter) daarna zou de aarde opwarmen, terwijl het steeds kouder werd. Ik kan me nog de top in Oslo heugen van 2010, waarbij alle knappe koppen tezamen kwamen om het opwarm probleem te bespreken. De arme drommels zaten toen vast op de vergaderlocatie omdat het uitgerekend die dag enorm sneeuwde en vriesde. Verhalen over smeltende ijskappen resulteerden in angst en beven voor december 2012 en de rubberbootjes en arken waren niet aan te slepen. Om te bewijzen dat de ijskappen smolten toog een onderzoekschip naar de Noordpool. Die kwam vast te zitten in het kruiend ijs, dus moest er een ijsbreker komen om het onderzoekschip weer vlot te trekken, ook die kwam vast te zitten waarna er een grotere ijsbreker moest komen om de ijsbreker te bevrijden zodat die op de beurt het onderzoekschip kon vlot trekken. Maar het bewijs was er hoor jongens, globale opwarming was een feit. Onder druk van steeds meer bewijzen dat dat feit helegaar geen feit was, werd er overgeschakeld naar klimaatverandering. En dat is wel een feit. Klimaatverandering kan niemand ontkennen. Of nou ja, dat kan wel maar dan ga je zo onderuit want het klimaat veranderd nu eenmaal. Waarom dat zo een dringend onderwerp moet zijn dat zelfs de koning daar over spreekt hoog op zijn troon zittend, dat ontgaat mij. Klimaat veranderd , net zoals water nat is, sneeuw koud aanvoelt, de zon schijnt en het vandaag woensdag is. We zullen er dus mee moeten leren leven en ons drukker maken over het milieu. Want daar valt wel op korte termijn winst te halen.

  4. In het Caribisch deel van het Koninkrijk is het leven voor veel mensen door corona moeilijker geworden, omdat de eilandeconomie hard geraakt zijn door de enorme terugval in het toerisme.

    Corruptie is toch een groter probleem

  5. “Van de onderwerpen die zowel de grenzen van een kabinetsperiode als onze landsgrenzen overstijgen, is klimaatverandering zonder twijfel het meest dringend”, aldus koning Willem-Alexander.”
    Het is maar hoe je het verkoopt. Als dit zo belangrijk is moeten onze eiland
    economieën getransformeerd worden naar 0 emissie.
    Dan kan kost een hoop geld en levert werkgelegenheid op. Ook kan het de basis worden voor”groene” producten economie.
    Aangezien dit het meest dringend is worden er gelijk meerdere doeleinden bereikt. Goed idee Lex. Wanneer gaat er begonnen worden

  6. “NTR | Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden niet genoemd”
    Niet goed geluisterd naar de troonrede?
    De BES eilanden, Aruba, St.Maarten en Curacao zijn wel degelijk ter sprake gekomen!

    Klimaatverandering ‘meest dringend onderwerp’
    – Advertisement –
    Redactie:
    Waarom valt dit stukje onder “advertisement”?

  7. Klimaat verandering is net als corona, politiek.
    We hadden in een ijs tijd moeten zijn nu.
    Klimaat veranderd locaal op zee stromingen.
    Ons zonnestelsel draait en ook de Milankovitch Cycles ook.
    Co2 van fossil fueles is niks. We hebben iets veranderd wat goed is.
    Wat willen we van 1 naar 7 miljard mensen en koud.
    Of warm.

    @Loes: ik snap niet wat je hier schrijft. Niemand snapt wat je hier schrijft. Deze ongebreidelde woordenkots wordt niet meer geaccepteerd. Van jou niet, van iemand anders niet.

    Commentpolis

    p.s: @Loes, het is verstandig hier niet op te geargeren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties