30 C
Willemstad
• zaterdag 4 mei 2024 17:54

NOS | Desi Bouterse definitief veroordeeld tot 20 jaar cel voor Decembermoorden

Oud-president Desi Bouterse is definitief veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Het Hof van Justitie in Suriname heeft de oud-president van het land in hoger beroep veroordeeld.

Bouterse (78) zelf was niet bij de uitspraak aanwezig.

Ook tegen vier medeverdachten heeft het hof een definitief vonnis geveld. Ex-militairen Ernst Geffery, Iwan Dijksteel, Benny Brondensten en Stephanus Dendoe zijn veroordeeld tot 15 jaar celstraf. Ook zij waren net als Bouterse niet aanwezig bij de uitspraak. Het hof acht de vier medeschuldig aan het plegen van de moorden.

Geen onmiddellijke gevangenneming

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Bouterse, expliciet werd daar een bevel tot onmiddellijke gevangenneming van de oud-president bij geëist. Bij de twee eerdere veroordelingen was die eis er niet.

Het hof heeft vandaag geen bevel tot onmiddellijke gevangenneming gelast. Het hof vindt dat justitie dat verzoek onvoldoende heeft onderbouwd. Tegelijkertijd zegt het hof dat het vonnis de “in gevangenneming al in zich draagt”. Dat betekent niet dat Bouterse niet de cel in moet, maar dat het aan het Surinaamse OM is om invulling te gaan geven aan het vonnis. Hoe en wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Gratieverzoek

Desi Bouterse heeft de mogelijkheid om een gratieverzoek in te dienen bij de president. Dat betekent dat zijn straf daarmee eventueel kwijtgescholden kan worden. Dit verzoek dient hij binnen acht dagen in te dienen. Indien hij dat verzoek doet, wordt de uitvoering van het vonnis opgeschort tot de president er een besluit over heeft genomen.

President Santokhi moet bij een gratieverzoek advies inwinnen bij het Hof van Justitie, dat vandaag uitspraak heeft gedaan. Als Bouterse een verzoek doet, heeft de president de ruimte om zelf te bepalen hoelang hij de tijd neemt voor een besluit.

Het jarenlange proces van de Decembermoorden draait om de moord op vijftien politieke tegenstanders van het regime van Bouterse. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden journalisten, vakbondsleiders en advocaten doodgeschoten in Fort Zeelandia.

Definitief

In 2019 werd Bouterse door de krijgsraad al veroordeeld tot twintig jaar cel. Omdat hij nooit bij het proces aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Na die veroordeling tekende Bouterse verzet aan en belandde de zaak opnieuw bij de krijgsraad. Die kwam in 2021 tot dezelfde straf. Tegen de uitspraak van het hof vandaag kan Bouterse niet meer in beroep.

Advocaat Gerard Spong was nauw betrokken bij het onderzoek naar de moorden en is tevreden met de uitspraak:

Bron: NOS

8 reacties

  1. Die Rat had al jarenlang achter de tralies moeten zitten. Er zou ‘n opstand moeten komen om hem te molesteren. De nette mensen zullen dat niet doen.
    Zijn aanhangers zijn a la mfk aanhangers.

  2. @knoek-koe. Dat grote boeven vaak de dans ontspringen is waar. Een choller die een banaan steelt krijgt 1 jaar cel maar die hoge pief die miljoenen steelt of laat stelen terwijl het zijn taak is om hier controle op te krijgen krijgt misschien een foei foei en vaak na een zeer lang juridisch proces.

    Maar de impact van een Desi Bouterse op Suriname is toch wel van een hele andere orde. Iets wat het land Suriname al 45 jaar in een greep houdt (Wat lang is gezien het feit dat het pas in 1975 onafhankelijk werd. Moord partijen, mensen die massaal het land ontvluchten en de staat van nu is toch een ander verhaal. Vrijwel elke surinamer heeft een familielid die gevlucht is of zelf slachtoffer was.

  3. Och kijk daar heben we de zundradó weer. Normaal ga ik niet op miskiña reacties in, maar zal bij deze een hoge uitzondering maken. Je weet wat ze zeggen he? When they run out of arguments slander becomes the tool of the fool and foolish you are. Je hebt de comment klaarblijkelijk weer eens niet gevat. Maar dat zijn we al een beetje gewend van jou. Schelden is je grootste troef en non-argument. Natuurlijk heeft hij niemand vermoord, waar lees je dat dan toch? Dat zij toch echt jouw eigen interpretatiekronkels door niet goed te lezen, of te snappen of te vatten, en te reageren om te rediculiseren. Moet Jaime Saleh iemand vermoord hebben om door Justitie ontzien te worden? Of wou je zeggen dat je alleen maar vervolgd wordt als je iemand vermoord hebt? Lees nou eens een keer om te begrijpen, ipv te reageren om als een kip zonder kop je furie bot te vieren.

  4. @Koe-beest schreef;
    “Desiree Bouterse is de Jaime Saleh van Suriname.”

    Heeft Jaime Saleh ook moorden op z’n conto? Wist nooit dat de man net zo’n moordenaar als Bouterse is. Hoeveel mensen heeft hij vermoord? vraag ik me af…

  5. Het hof heeft vandaag geen bevel tot onmiddellijke gevangenneming gelast. Het hof vindt dat justitie dat verzoek onvoldoende heeft onderbouwd.

    Want de moorden op tientallen burgers moet meer worden onderbouwd???

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties