28 C
Willemstad
• zondag 5 mei 2024

Extra | Journaal 3 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, April 30, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Nederlandse Cariben populair op de Vakantiebeurs, weinig interesse in het slavernijverleden

HomeLandenArubaNTR | Nederlandse Cariben populair op de Vakantiebeurs, weinig interesse in het...

Bij de vakantiebeurs zijn de Nederlandse Cariben in trek vanwege de zon, zee en strand. Wat opvalt bij een rondgang onder bezoekers: ze zijn niet zo geïnteresseerd in het slavernijverleden. Ook niet door het herdenkingsjaar. 

Vooral Curaçao is populair onder Nederlandse toeristen, blijkt ook uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Vakantiebeurs. Het zijn voornamelijk toeristen die komen voor zon, zee en strand, merkt Muryad de Bruin van het Curaçao Toerisme Bureau. Hij is daar wel blij mee.

Maar er is meer te zien, vooral als het om het koloniale verleden gaat. “Wij hebben een rijke cultuur en een rijke historie. We hebben Kura Hulanda, een museum waarin in wij de hele slavernijgeschiedenis laten zien.”

Verslag door Sam Jones

Wat De Bruin opvalt is dat dit deel van de geschiedenis wel populair is onder zwarte Amerikanen, die op zoek zijn naar hun herkomst. “Misschien is het wel een unique selling point.”

Niet alleen bij de stand Curaçao, ook die van Sint-Eustatius geeft informatie over het koloniaal verleden. “Op Statia hebben we met slavernij te maken gehad”, vertelt Sharmin Turner van Statia Tourism. “In ons museum Fort Oranje kan je veel van die periode terugzien.”

Turner vertelt dan over de vondst van een eeuwenoude begraafplaats in 2021, waar 53 menselijke skeletten zijn gevonden van tot slaaf gemaakte mensen. “Het is een deel van mijn afkomst, maar het is ook interessant voor toeristen.”

Ook Turner merkt dat de meeste toeristen op de Vakantiebeurs niet geïnteresseerd zijn in de koloniale geschiedenis. “Duiken is het populairst en daarna een wandeling in het natuurlandschap of een tocht naar de vulkaan.”

Meer belangstelling na Nederlandse excuses?
Premier Mark Rutte heeft namens de Nederlandse staat vorige maand excuses gemaakt voor het slavernijverleden. Het kabinet heeft 2023 uitgeroepen tot herdenkingsjaar, waarin meer bewustwording moet komen over de geschiedenis en de doorwerking van de slavernij.

Een Nederlandse stel op de Vakantiebeurs vertelt dat ze al eerder zijn geweest op Curaçao. Zij hebben er wel voor gekozen om naar Kura Hulanda te gaan. “Dan werden we rondgeleid door een donkere man en dan krijg je wel het schaamrood op je kaken”, zegt de vrouw. Maar ze denkt niet dat er meer belangstelling is nu. “Het zoveel honderd jaar geleden.”

Ook haar man heeft er niet zo veel mee. “Wat toen gebeurd is, daar zijn wij nu niet schuldig aan. Daar kan je alleen maar naar kijken. Je kan er niets meer aan doen.”

Ook andere bezoekers op de beurs zijn niet echt geïnteresseerd in de koloniale verleden of verhalen van de verzetshelden als Tula, blijkt bij een rondvraag.

‘Er zijn dingen gebeurd in het verleden. Laat ze maar een keer naar boven komen’

Een zwarte man die zelf op Curaçao geboren is, en nooit meer is terug geweest, denkt er anders over. “Je denkt: het is lang geleden die slavernij en we hebben het er niet meer over. Maar zo werkt het niet,” zegt hij op rustige maar besliste toon. “Het verleden komt je altijd achterhalen en dan wil je weten wat er eigenlijk gebeurd is.”

Zijn witte vrouw loopt door op de beurs terwijl de man over de Nederlandse slavernij praat.

Hij vertelt dat hij zijn vrouw een keer wil laten kennismaken met zijn geboortegrond. Hij gaat niet voor zon, zee en strand. Hij wil nu, vooral nadat de discussie over het slavernijverleden op gang is gekomen, gaan rondkijken op het eiland.

“Ik wil Curaçao opnieuw herkennen. Er zijn dingen gebeurd in het verleden die ik niet heb meegemaakt. Laat ze maar een keer naar boven komen.”

Bron; NTR/CarbischNetwerk

5 reacties

  1. Jammer @BB dat generaliseren in jouw vocabulaire steevast voorkomt.
    Je doet daar de vele mensen die keihard werken om hun dagelijkse brood te verdienen geen eer aan.

  2. Brian S heeft de lach niet bepaald aan zijn kont hangen, maar nu moest ik toch even hard lachen om zijn reactie.

    Inderdaad, de slavernij is iets van het verre verleden maar wordt nog steeds uiterst vakkundig uitgemelkt door een volk dat te lui of te dom of te lui en te dom is om eens te gaan werken voor haar geld.

    Deze reactie is gedeeltelijk verwijderd wegens strijd met de regels. Een eerste waarschuwing
    KKC commentpolis

  3. Ze vergeten op de Beurs erbij te vertellen dat het verhuren en zelf elders wonen, zonder belasting af te dragen binnenkort van de baan is.
    In onze buurt zijn 6 op de 10 huizen in de verhuur. Hetzij booking.com, Expedia of andere portals.
    Dat gaat binnenkort leiden’ tot verkoop voor veel mensen. En laat dat nu juist een probleem gaan worden.
    Wordt vervolgd.

  4. Je gaat niet op vakantie om met een “slecht gevoel” terug te komen.
    Je gaat voor ontspanning en goede herinneringen.
    Het zou schelen als de geschiedenis niet zo eenzijdig belicht werd.
    Zelfs in die tijd was de winst van de slavenhandel beperkt tot maar een heel klein groepje mensen.
    Gewone zeelui werden in een kroeg geronseld en werden wakker op een schip waar ze geen idee hadden wat de lading of bestemming zou worden of wanneer ze terug zouden komen, als ze überhaupt terug zouden komen want in percentage gingen er onderweg vaak net zo veel of meer bemanningsleden dood als slaven.
    Of de blanken op Curaçao, hoewel de slaven handel, doorvoer, de belangrijkste industrie was was niet elke blanke erbij betrokken en van hun die er wel bij betrokken waren was het een “normale baan” en maakte ze geen winst uit de handel. Moet een blanke dokter zich schamen omdat hij probeert slaven te genezen en daar voor betaald wordt?
    De slaven handel vanuit Afrika naar Amerika was slecht en onmenselijk maar het was legaal, hoe verachtelijke dan ook.
    Het dumpen van olie in het milieu is ook slecht en een misdaad tegen de toekomst.
    Toch heeft de shell een enorme hoeveelheid in een “afgedamd” deel van de annabaai gedumpt het was legaal hoe verachtelijk dan ook.
    Het dumpen van afval in de natuur is ook slecht voor het milieu en verboden en toch weerhoudt dat mensen niet om dat te doen.
    Terug naar de slavenhandel:
    Enig idee hoe het kan dat Papiaments (baby Portugees) de taal werd van de slaven op Curaçao, Bonaire en Aruba?
    Waarom de slaven die in Engelse gebieden kwamen Engelstalig werden?
    De slaven in Spaans Amerika Spaanstalige?
    Enzovoort?
    Wat maakt Curaçao, Bonaire en Aruba dan zo uniek dat de slaven een eigen taal konden ontwikkelen?
    Of is het eigenlijk helemaal niet bijzonder en waren de meeste slavenhouders gewoon niet Nederlandstalig en niet eens Nederlands?
    Een slaven museum belicht de geschiedenis op een moment en van een kant.
    Ik ontken de geschiedenis niet en ook niet dat de handel slachtoffers had en daders maar het is niet zo zwart – wit als het lijkt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties