31 C
Willemstad
• zaterdag 18 mei 2024

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Oppositie wil Rutte per direct het Torentje uitzetten

HomeLandenNederlandTelegraaf | Oppositie wil Rutte per direct het Torentje uitzetten

Maandag motie van wantrouwen | Peter Winterman

ANP

Den Haag – Oppositiepartijen zijn van plan om maandag bij het Kamerdebat over de kabinetsval een motie van wantrouwen in te dienen tegen demissionair premier Mark Rutte.

Als die motie wordt aangenomen, moet Rutte per direct het Torentje verlaten. Daarvoor is wel steun nodig van een coalitiepartij: D66, CDA of CU.

Het stof van de val van kabinet-Rutte IV is amper neergedaald of er dient zich een nieuw hoofdstuk aan in de Haagse saga. De Tweede Kamer komt maandag terug van het zomerreces voor een debat over de kabinetsval. Oppositiepartijen slijpen de messen: zij zullen een poging doen om demissionair premier Rutte per direct uit het Torentje te zetten.

Brede steun

Ingewijden melden aan De Telegraaf dat deze motie brede steun zal krijgen. Zo zullen ook de linkse partijen PvdA en GL zich erachter scharen: zij pleiten voor een tijdelijke ’zakenpremier’. PVV-leider Geert Wilders liet zondag al weten dat ’Nederland helemaal klaar is met Rutte’. „Hij moet meteen opstappen”, vindt Wilders. „Ik zal de Kamer morgen voorstellen hem direct weg te sturen.” GL-leider Jesse Klaver heeft in het weekeinde met andere partijen gebeld om steun voor de motie te vergaren.

BBB en de Partij voor de Dieren steunen de motie, zo laten zij weten aan De Telegraaf. „Ik wil niet dat Rutte vanuit het Torentje een VVD-campagne op asielbeleid gaat voeren”, zegt BBB-leider Caroline van der Plas. „Daar heeft Rutte met de val van het kabinet wel op aan gestuurd, hij wil graag doen alsof hij de grote leider is als het om asiel gaat.” PvdD-leider Esther Ouwehand: „Laat dit het definitieve einde zijn van het tijdperk-Rutte.”

De motie van wantrouwen haalt het alleen als de motie steun krijgt van in ieder geval één van de coalitiepartijen in het huidige demissionaire kabinet van VVD, D66, CDA en CU. Die vier partijen hebben samen een meerderheid in de Tweede Kamer. De VVD zal Rutte blijven steunen, maar het is de vraag wat D66, CDA en CU doen.

Ongenoegen

Bij die partijen leeft veel ongenoegen over de kabinetsval. Zo zei CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma afgelopen vrijdag dat Rutte zich ’onverantwoord hard’ had opgesteld bij het geklapte asieloverleg. Volgens Heerma grenst de opstelling van Rutte aan ’roekeloze politiek’. D66-leider Sigrid Kaag sprak over ’onnodige spanning’ in het proces.


Toch is het de vraag of D66, CDA of CU het vertrek van Rutte zullen eisen. Een coalitiebron verwacht dat bij een gedwongen vertrek van Rutte de volledige VVD-bewindspersonenploeg zijn biezen pakt. Daarmee blijft van het demissionaire kabinet weinig over: de VVD levert nu 11 van de 29 bewindspersonen. De regeerbaarheid van het land komt daarmee verder onder druk te staan. Als de voltallige VVD-ploeg opstapt, zou D66-vicepremier Kaag demissionair premier worden.

De situatie van maandag doet denken aan het ’1 april-debat’ van twee jaar geleden. Toen lag Rutte zwaar onder vuur vanwege een vermeende leugen over ’functie elders’ van Pieter Omtzigt. De volledige oppositie steunde een motie van wantrouwen tegen Rutte. De VVD-leider was toen ook demissionair premier. Destijds besloot coalitiepartner D66 de motie niet te steunen, omdat dat ’onverantwoord’ zou zijn. Er waren net verkiezingen geweest en het land zat midden in de coronacrisis, zo beredeneerde Kaags partij.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Klaver en Kuiken moeten sinds Rutte heeft verklaard niet meer in de politiek door te gaan moeten zij om het uur hun onderbroek en tanga slipje verschonen en niet door het vocht van na het plassen maar van een ander wit plakkerig niet in te houden stroperig wit spul zo blij zijn zij dat zij samen met die lompe boerin van de BBB het land helemaal naar de kloten kunnen helpen.

  2. Klaver en Kuiken. Beroepspolitici.. Hebben nog nooit 1 dag echt gewerkt voor een baas maar hebben wel altijd het hoogste woord. Vandaar dat ze ook weinig stemmen trekken

  3. Tegenvallertje voor Kuiken en Klaver.
    Hadden hem graag ‘n trap na willen geven.
    Maar dan die slijmjurken bij zijn afscheid.

  4. Als de voltallige VVD-ploeg opstapt, zou D66-vicepremier Kaag demissionair premier worden

    Dan komt de droom van Kaag uit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties