28 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024 04:31

Telegraaf | Zorgen om snel groeiend toerisme op Curaçao: ’Dat eigene mag niet verloren gaan

Stijgende prijzen raken lokale bevolking | Koen Nederhof

ANP=HH

Meer dan een half miljoen toeristen. Curaçao slecht dit jaar een magische grens en groeit vrolijk verder.

Na de pandemie werd de vakantieganger de kurk waar de economie op drijft. Maar tegelijk zijn er zorgen dat het eiland overspoeld wordt en de lokale bevolking het klatergoud misloopt.

Meer dan een half miljoen toeristen. Curaçao slecht dit jaar een magische grens en groeit vrolijk verder. Na de pandemie werd de vakantieganger de kurk waar de economie op drijft. Maar tegelijk zijn er zorgen dat het eiland overspoeld wordt en de lokale bevolking het klatergoud misloopt.

Shanty Roosje zet de tafeltjes buiten in een smal straatje in hartje Willemstad. „Laat die toeristen maar komen. Hoe meer, hoe beter.” De Mojito’s Bar, waar ze werkt en waar ze volgens de knalgele letters op de gevel de beste mojito’s schenken én bijna 100 soorten rum aanbieden, verwacht weer een drukke middag en avond.

„Je moet dezer dagen in de horeca zijn als je veel geld wil verdienen. Je krijgt veel fooi”, vertelt ze. Ze spreekt Nederlands en Engels, een must, legt ze uit. Gelukkig zetten ze daar op school op in, want ’zonder die talen heb je een probleem bij het solliciteren’ nu het eiland vol inzet op toerisme als economische drijfveer. „Kijk maar rond, ze gooien oude gebouwen plat en zetten er hotels voor in de plaats.”

Concurrentiestrijd

De cijfers liegen niet. Voor de pandemie kwamen er rond de 450.000 toeristen naar het eiland, dit jaar 550.000. De groei zet zich volgend jaar door naar 600.000, is de verwachting van het Curaçao Tourist Board (CTB).

Dat ging niet zonder slag of stoot. Het afgelopen jaar ontspon zich vanuit Nederland een onvervalste concurrentiestrijd richting het eiland. Zowel qua capaciteit als prijs. Corendon kocht bij KLM 800 stoelen per week in om zijn gasten te vervoeren. De touroperator besloot een tweede hotel aan de noordwestkant van Willemstad te bouwen. The Rif verwelkomt op 15 december de eerste gasten. Op dit moment wordt nog koortsachtig gebouwd om die deadline te halen.

Corendon koos voor ’dan-doen-we-het-wel’\n\nOm ook die vakantiegangers naar het eiland te vervoeren, wilde Corendon de deal met KLM uitbreiden. Dat plan klapte, zeggen betrokkenen. In plaats van dat er méér stoelen voor een iets hogere prijs beschikbaar kwamen, vroeg KLM ’fors’ meer voor de bestaande deal. Corendon koos voor de dan-doen-we-het-wel-zelf-methode. Vorige week vrijdag vertrok de eerste kist met 432 plaatsen aan boord. Vanaf medio december gaan vijfmaal per week Corendon-vliegtuigen op en neer.

Voor de eilanders voelt dat als een redding. KLM heeft het op het eiland verbruid, klinkt het regelmatig. De airline vroeg volgens minister Ruisandro Cijntje van Economische Ontwikkeling in 2020 of na de eerste lockdown het eiland zo snel mogelijk weer open kon, om de lucratieve route te vullen.

Ticketprijs explodeert

Toen corona naar de achtergrond verdween en Curaçao toerisme als herstelmotor voor de economie wilde inzetten, schaalde KLM plots af naar een niveau van een aantal jaar geleden. Onverbiddelijk ging er in zomer 2022 liefst 50 procent van de capaciteit af. De ticketprijs explodeerde. „KLM blijft voor ons een belangrijke partij. Maar wat denk je dat zoiets betekent? Dat is een klap voor onze economie”, zegt minister Cijntje. Bovendien werd het door de forse ticketprijs voor de eilanders lastig om een ticket naar Schiphol te boeken.

Onderwijl bleef TUI, de derde maatschappij die op Curaçao vliegt, een stabiele factor. De touroperator met resorts op het eiland vloog wél stug door, maar vulde niet de leemte. Al gaan er inmiddels sinds deze maand wel 14 vluchten per week. Dat waren er elf, eerder zelfs negen. Bovendien gaat ook TUI een extra resort bouwen, dat in 2026 af is.

Corendon zet de markt nu op scherp met zijn nieuwe directe lijn. Ook KLM is inmiddels weer vluchten aan het bijzetten in de drukke vakantieperiodes. Tel daarbij het gestaag groeiend aantal vakantiegangers uit landen als de VS, Canada, Brazilië en Colombia. Niet zo gek dat 2023 het jaar was dat Curaçao door de magische grens van een half miljoen toeristen brak – als je de cruiseschippassagiers niet meerekent.

Waterstofproject

„Toerisme is de snelste manier om de economie te stimuleren. Je investeert, mensen komen hierheen en laten geld achter. Vandaar dat we zo hebben ingezet op groei”, zegt CTB-voorman Muryad de Bruin. Cijntje vult aan dat het eiland ook andere plannen heeft. De bekende, maar vervallen raffinaderij op het eiland moet een basis worden voor een waterstofproject. Tegelijk zijn er plannen om de sector van financiële services uit te bouwen. Maar het toerisme moet de motor zijn om dat te doen.

En daarbij moet, zo vertellen Cijntje en De Bruin, Nederland niet de enige bron van vakantiegangers zijn. „We willen een groei die in balans is. Niet als een kip zonder kop, maar wel gestaag. Duurzaam, met de juiste kwaliteit van bezoekers en een goede mix aan nationaliteiten”, aldus Cijntje.

Dat is niet zonder reden, legt Corendon-baas Atilay Uslu uit. Hij woont tegenwoordig zelf de helft van de tijd op het eiland en weet dat de Nederlandse toeristen niet de grote geldmachine zijn. Amerikanen, Brazilianen en Colombianen geven meer uit aan en tijdens hun reis. „Maar Amerikanen huren minder vaak auto’s, gaan minder naar beachclubs en naar restaurants. Ze blijven meer in hun hotel. Nederlanders gaan eropuit. Voor het eiland is dat heel interessant.”

Maar door het groeiend aantal resorts, dreigen kleine spelers alsnog mis te grijpen, zeggen critici. De vraag is hoe het eiland zelf kan profiteren van de ontwikkeling. De grote toeristische partijen worden gerund door ’buitenlanders’. „Je merkt ook dat stagiairs die hier vanuit Nederland komen, een grotere kans op een baan hebben dan wij”, zegt serveerster Roosje van de Mojito’s Bar. En er is meer, zegt ze. „Doordat er zoveel toeristen komen, gaan de prijzen omhoog. Ook in de supermarkten. Voor ons als lokale bevolking wordt het steeds lastiger om het dagelijks leven te betalen.”

’Wel erg snel’

Ook Gerlinde Berckmoes maakt zich zorgen. De voorzitter van Casha, een koepel van kleine ondernemers uit de toeristische sector met 100 leden, is niet tegen groei, benadrukt ze. „Integendeel, dankzij de groei van de Noord-Amerikaanse markt komen er nu meer luchtvaartmaatschappijen vanuit Amerika naar hier. Dat is goed voor de balans. Bovendien zorgt de concurrentie voor lagere ticketprijzen.”

Maar nu zijn er 8500 kamers. De geplande groei van 4600 hotelkamers en een onbekend aantal kleinere projecten en accommodaties in twee jaar tijd is te veel volgens Casha. „Het gaat nu wel erg snel. Ik vraag me af of het eiland daar wel klaar voor is.”

Volgens Casha ontbreekt de infrastructuur om te groeien richting een miljoen toeristen, zowel op de luchthaven als op het land. De stroom valt bovendien nu al regelmatig uit in delen van het eiland.

Bovendien is het volgens de koepel de vraag of het genoeg personeel is. Er is nu al een tekort en een baan in de toeristische sector is niet aantrekkelijk genoeg. Cijntje herkent dat wel. „Mensen willen niet in het toerisme werken. ’We gaan niet dienen voor lage lonen’, hoor je dan. Het is aan ons om mensen mee te nemen in het feit dat er geld te verdienen is.”

Kleine ondernemers

Dat er geld te verdienen is, weten ook de grote vakantieboeren. Ketens bouwen volop en nemen andere resorts over. De kleine ondernemers vinden dat de grote resorts te veel macht krijgen en de kleine ondernemers weggedrukt zullen worden. Nu al merken duikscholen, boutiquehotels en beachclubs dat de klanten liever op de resorts blijven. „Duikscholen hebben 30 tot 40 procent van hun inkomsten verloren”, beweert ze. Anderen bestrijden die cijfers.

Touroperators doen hun best om zich van hun beste kant te laten zien. TUI installeert laadpalen en investeert in een plastic-recycling project. Bovendien werken opvallend veel locals op het grote kantoor op Curaçao. Bewust beleid, zo klinkt het. Corendon investeert onderwijl in groene energie, doneert etensafval aan een varkensboer en schenkt geld aan een lokaal park. Cijntje en De Bruin stimuleren grote resorts met klem om aandacht te besteden aan de lokale bevolking. „We pushen ze om lokaal in te kopen, of het nu gaat om levensmiddelen of de bouw.”

Maar de vrees dat het te snel gaat, leeft op het eiland, blijkt ook uit gesprekken met de lokale bevolking. Die hoopt dat de vervallen raffinaderij nog wat gaat betekenen. Dat moet anders, vindt Cijntje. De locals moeten toerisme gaan waarderen. Maar als dat niet lukt, heb je een probleem, legt Berckmoes uit. „Dan krijg je een anti-houding naar de toerist en gaat de toerist zich niet meer veilig voelen. En is er de kans dat de toeristen nog meer gaan kiezen voor een verblijf binnen de veilige muren van een resort en gaan de kleinere zaken ten onder. De manier waarop het nu gaat, zorgt ervoor dat je juist de bevolking tegen je krijgt”, waarschuwt ze.

Criminaliteit

De potentiële gevolgen? De prijzen op de stranden en aan de bar worden nu al door de locals ervaren als veel te duur in verhouding tot hun loon. Dit kan leiden tot meer ongenoegen, criminaliteit en onveiligheid, omschrijft Berckmoes. „Bovendien is snelle groei vooral voor de korte termijn. We willen niet op Aruba gaan lijken. Amerikanen komen juist hierheen, omdat ze iets eigens zoeken en dat op Aruba niet meer vinden. Dat eigene mag niet verloren gaan. Maar je ziet nu al dat de smoothie-tentjes langs de weg verdwijnen, omdat toeristen niet meer komen. Er zullen kleine accommodaties en ondernemers omvallen.”

„Maar een ondernemer moet zichzelf ook slim in de markt kunnen zetten”, verweert Cijntje. De minister vervolgt: „Curaçao is all-inclusive. Wat ik daarmee bedoel is dat het hele eiland te bezoeken is. Op Jamaica of Mexico is het gevaarlijk je resort te verlaten. Hier is het veilig, dus moedigen we toeristen aan: ga mee het hele eiland over. Dat is ook voor de grote resorts beter, scheelt hun weer drank en eten.

Bron: Telegraaf

13 reacties

  1. Die vervallen isla is precies wat het is een vervallen roestbak. Vergeet t Laat Nederland het opruimen.
    WE waren weer zo eigenwijs om gelddekker en consorten af te wijzen die er de mooiste jachthaven ter wereld van wilde maken.
    Maar hee dat was geen politiek party plan en de politici konden daarnet van stelen.
    Dus dat werd de grond in geboord omdat wat lokalen geld zagen in junk.
    Liberia Peters begon al fout.
    zwichtte voor steekpenningen van de koppel bazen. Corrupt als de pest.
    Dat is Curacao in hoge mate corrupt en penny wise pund foolish.
    Wilders !!!!!!

  2. “een gegeven paard niet in de bek krijgen”

    wees blij dat het eiland populair is dit inkomsten genereerd. dat de inkomsten naar het buitenland gaan, is niet uniek bij toerisme. De meeste IT komt uit Amerika, auto’s uit Duitsland etc etc.

    “We willen niet op Aruba gaan lijken”
    wat een branie! Aruba heeft qua toerisme de zaken goed voor elkaar.

    ” Die hoopt dat de vervallen raffinaderij nog wat gaat betekenen.”
    gelukkig hebben wij Oryx en Jonis ingeschakeld dus dat gaat helemaal goed komen!

  3. Nee Toerisme is prima is naast stagiaires en de marinebasis de grootste vorm van inkomen. Want we hebben niks anders. En exporteren niks meer. Sinds de isla dicht is.

    Maar ik geloof de cijfers niet. Van oplichter ministers tot oplichters pakken dragers in het toeristenbureau met idiote shirtreclames sponsoring.

    De air lift was alleen maar afgenomen dus hoe komen ze aan 600.000 prognose. Dan kan niet afgezet aan stoelen capaciteit. Waar ook dik voor betaald moet worden. En dan met een luchthaven met een slechte hospitality en hoogste belastingen.

    Cruiseschepen met 2000 man aan boord kan je niet mee rekken als verblijf toeristen.
    Dat is ook al jaren zo’n idioterie. Daar heb je niks aan. Een militair schip met 1000 man dat levert geld op. Verblijf toeristen niet in hotels dat levert geld op.
    Files door toeristen hallo zijn we idioot geworden of zo. Met 65.000 eiland auto.s die massaal rond de middag de weg op gaan om kids op school op te halen. Of thuis te gaan eten.
    Ja ja. Toeristen. En fossiele brandstof klimaat door toeristen en bejaarden met DCA en ALM memories. Kom op.

    Hotels leveren een beetje importheffingen en ob op. Maar hebben vaak taks free regelingen daarop. Maar als de werknemers uit het buitenland komen omdat Yu korsows het verdommen om in de hospitaaltje te werken en je personeel uit de Filipijnen inhuurt of ergens anders uit het buitenland net als met Sandals. Dan heb je daar ook weer niks aan.
    Dat is het probleem. Veel wordt verkwanseld.

    En de huidige prijzen is niet door toerisme dat is onzin. Het is om dat de overheid het prima vindt omdat ze zo ob incasseren en supermarkten het gewoon toegelaten wordt. In navolging van de prijs verhogingen die geslikt worden in Europa en dat gas prijzen en oorlog de container transport kosten hoger maakt.
    Wat ook niet waar is. Heeft niks met toerisme te maken. Maar he Venezuela en Colombia zit nog dicht met import niet waar … 3 barkjes.

    Het meest eigen aan Curacao is eigenwijs.

  4. 600.000 per jaar.
    Dat is dik 1640 gemiddeld per dag.
    Dan rekenen ze de cruise toeristen ook volledig mee zeker ?
    Nou alsof dat zo’n plus is.
    Die lopen een rondje Punda thats it.
    Waarom zouden die wat kopen of eten alles is all inclusive en hun taxfree is vele malen goedkoper dan Duur Curacao.
    Laten ze maar eens met cijfers komen per vervoer middel. En prognoses per tijdsindeling.

  5. Gelukkig is er het toerisme. Door het afbreken van de financiële sector en de sluiting van de raffinaderij is er weinig alternatief. De raffinaderij ligt al jaren stil en ipv iets moois hiervoor bedenken is men aan het dode paard blijven trekken onder het motto, de heropening geeft werkgelegenheid.

    Het is aan de overheid om de groei in goede banen te leiden, maar zonder hulp van buitenaf (die hun ego in de weg zit), gaat het niet lukken. Accepteer gewoon een keer dat de buitenlanders je veel kunnen leren. Wees blij dat grote partijen investeren, join them. Zonder de Corendons en de Tui’s was het eiland failliet.

    Doe iets aan de infrastructuur (lees asfalt), om Westpunt te bereiken heb je 3 reservebanden nodig….

  6. Een beetje vreemd, ze spreekt Nederlands en Engels en dat midden tussen Spaans sprekende landen. Blijkbaar worden de Latijns Amerikaanse toeristen hier gediscrimineerd. Het is altijd hetzelfde verhaal ze geilen hier op Euros en dollars natuurlijk.

    In feite hoort iedereen hier Spaans te spreken, kan mij herinneren dat ik als jongere meer Spaans bij een nachtclub in de buurt van HATO heb geleerd dan op school.

  7. hoe kan je overleven als je 200 gulden per week aan boodschappen moet betalen met een pensioentje (als je die al hebt) van nog geen 900 gulden per maand. Hoe moet iemand van de onderstand (325 gulden per 4 weken) überhaupt overleven?

    Stel deze vraag aan je eigen regering die van mening is dat er voldoende geld is gezien al hun reizen en verblijf in dure hotels.

  8. Bij hoeveel (extra) toeristen (waarvan veel een eigen huurauto nemen) zullen de secundere-hoofdwegen (en wellicht ook de ringweg rond het gat van Schotte) overdag permanent in file zijn?

    De files zijn er al (en zonder toeristen) ook rijden toeristen niet de hele dag om de Schottegatweg.

    Elders is geen ruimte om nieuwe 4 of 6-baans verbindingswegen te bouwen, tenzij je hele delen van wijken afbreekt voor uitbreiding. Dat vinden de locals niet fijn. Tunnels wordt moeilijk.

    Regeren is vooruitzien. Iedereen wist al dat bv de Caracasbaai weg te klein is voor al dat verkeer en toch koos de regering ervoor om ipv de weg te verbreden om mensen huizen en bedrijven naast de weg te bouwen. Dit is ook van toepassing met de weg naar westpunt.

  9. Dat de prijzen te hoog worden voor de lokale bewoners is een feit, hoe kan je overleven als je 200 gulden per week aan boodschappen moet betalen met een pensioentje (als je die al hebt) van nog geen 900 gulden per maand. Hoe moet iemand van de onderstand (325 gulden per 4 weken) überhaupt overleven?? Er is veel armoede en deze mensen zien NIETS terug van al die duizenden toeristen. Mijn bedrijf wordt op dit moment ook ondergesneeuwd, heel logisch want iedereen zoekt zijn of haar heil in het beginnen van een tourbedrijf, want daar is geld te verdienen. Waar ik vroeger één van de weinige was zijn er nu zeker 7 stadswandelingen te boeken, waardoor het ook voor mij moeilijk is om mijn hoofd boven water te houden. Laat staan dat ik nog kan doneren met mijn eigen geld. Dat kan bijna niet meer en moet ik het hebben van het ophalen van donaties van mijn klanten en mensen die ook een goed hart hebben en spullen willen doneren. Het eiland wordt nu ook ontzettend toeristisch en wordt het voor de lokale bewoners lastig om hun dingen te doen zonder over honderden toeristen te struikelen die denken “ze zien me toch nooit meer” en zich niet zo netjes gedragen. Ik kom het wekelijks tegen. Het is een moeilijke kwestie, aan de ene kant top dat dit eiland zoveel toeristen krijgt zodat er geld binnenkomt, aan de andere kant komt dat geld niet bij de mensen terecht die het zo goed kunnen gebruiken, mits ze iets te verkopen hebben, waar ze dan weer geld voor nodig hebben om te maken/verbouwen, wat er niet is…. dus…. blijft een moeilijke kwestie!

  10. Kerosine is fossiel!
    Maar asfalt en bezine ook, toch?

    Bij hoeveel (extra) toeristen (waarvan veel een eigen huurauto nemen) zullen de secundere-hoofdwegen (en wellicht ook de ringweg rond het gat van Schotte) overdag permanent in file zijn?

    Elders is geen ruimte om nieuwe 4 of 6-baans verbindingswegen te bouwen, tenzij je hele delen van wijken afbreekt voor uitbreiding. Dat vinden de locals niet fijn. Tunnels wordt moeilijk.

    Alles is fossiel. Fossiel bracht mij vaak naar mij geliefde CUR.

    Ik landde voor het eerst op 21/09/2001, nog in de late middagzon, op het mooie CUR met een grote 747. Toen nog op het platform met trap uitstappen.

    Het was mijn allereerst intercontinentale vlucht, en voor het eerst in een 747.

    Ik was zeer, zeer, onder de indruk dat ik door een enorm apparaat gedurende 9 uren door de lucht was geracet en gebracht, met op het midden hele zware turbulentie. Achtbaan-ervaringen, met zo’n 10 ritten. De eerste keer is dat héél spannend…

    Langzaam lopend naar het luchthavengebouw, en aangekomen bij de neus van die enorme Jumbo, draaide ik mij om om eens rustig naar dat enorme apparaat te kijken, en zag toen ook de letters PH-BFG.

    Stilletjes zei ik: ‘thank you Big Friendly Giant (Roald Dahl).

    Maar de BFG die CUR nu bedreigt, is de big unfriendly toerism…

    Ook hier zullen hebzucht naar meer de sector snel over de grenzen van maximale capaciteit van CUR duwen, met alle denkbare negatieve gevolgen voor CUR en bevolking van dien…

    “Madamba’s” zoals “ik” moeten hier geen enkele zeggenschap in hebben of krijgen… (letter d maakt het iets neutraler).

    Tot snel, mooi CUR.

    Een boekje lezen op t strand, of rond 05:30 aan de voet van de Cristoffel, met de gedachte ‘even 3 1/2 uur doorbijten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties