28 C
Willemstad
• zaterdag 4 mei 2024

Extra | Journaal 3 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, April 30, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | 30 juni slavernijherdenkingsfestival Brionplein

HomeLandenCuraçaoPBC | 30 juni slavernijherdenkingsfestival Brionplein

Persbureau Curacao

Persbureau Curacao
WILLEMSTAD – Op 30 juni vindt er een groots festival plaats op het Brionplein ter herdenking van de afschaffing van de slavernij, 160 jaar geleden.

Dit evenement, genaamd ‘Historisch Kunstfestival in de Wijk’, is een initiatief van de Stichting ter Bevordering van Historisch Bewustzijn (APKI) en de Stichting ter Stimulering van Onderwijs en Vorming in de Wijk (FSEFBA).

Het festival heeft als doel om de inwoners en sociaal-culturele artistieke organisaties in de wijken van Curaçao bewuster te maken van de slavernij en de impact ervan tot op de dag van vandaag, door middel van kunst.

Het ‘Historisch Kunstfestival in de Wijk’ bestaat uit twee kernonderdelen: Geschiedenis en Kunst. Met behulp van diverse kunstdisciplines zoals zang, rap, poëzie declamatie en verhalen vertellen, dans, beeldende kunst en theater, wordt de geschiedenis van de slavernij in Curaçao op een diepgaande en expressieve manier verkend en gepresenteerd.

Naast artistieke expressie, bevordert het festival ook begrip, empathie en de uitwisseling van ideeën en ervaringen rondom het essentiële thema van slavernij en de voortdurende impact ervan. Speciale workshops in geschiedenis en kunst worden aangeboden aan de leiders van de deelnemende groepen, om hen te voorzien van de nodige kennis en tools voor het creëren en presenteren van hun werken.

Voorrondes

Voorafgaand aan het festival op 30 juni zullen er voorrondes plaatsvinden in drie regio’s van Curaçao: Bandabou, Meimei en Bandariba. De beste werken uit deze voorrondes, geselecteerd door een jury, zullen strijden om verschillende nationale titels en prijzen tijdens het hoofdevenement op het Brionplein.

Het festival staat open voor deelnemers in vier leeftijdscategorieën: 6 tot 13 jaar, 14 tot 18 jaar, 19 tot 49 jaar, en 50 jaar en ouder. Dit zorgt ervoor dat kunstenaars en groepen van alle leeftijden hun visie, reflecties en interpretaties van het thema slavernij en zijn impact kunnen delen. Het biedt een inclusief platform voor de hele gemeenschap, waarbij iedereen, van elke generatie en uit verschillende disciplines, kan bijdragen aan deze nationale dialoog.

APKI en SEFBA nodigen alle individuele kunstenaars en sociaal-culturele artistieke groepen uit Bandabou, Meimei en Bandariba uit om zich zo snel mogelijk in te schrijven en deel uit te maken van dit belangrijke historisch artistieke evenement. Dat kan via de bijgevoegde QR-code.

Bron: Persbureau Curacao

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

  1. Waarom moet je dat “herdenken”.

    Omdat de transatlantische slavernij een verdien model is geworden. Zonder het herdenken zal het uit het nieuws verdwijnen en zal men het snel vergeten. Zoals we het vrijwel niet over Afrikaanse slavernij hebben want niemand mag daarover spreken. actueel houden van slavernij en witte mensen een schuldgevoel aanpraten daar kan je goed mee verdienen. Zelfs Akwasi (wiens voorouders slavenjagers waren) heeft een heel mooi en duur huis.

  2. Ik heb t altijd raar gevonden. “Slavernij Herdenken”. Waarom moet je dat “herdenken”.

    Dat is ook de reden waarom na meer dan 150 jaar er gedoe over blijft alsof gekleurde slavernij het enige erge is van het verleden.
    Het was bij verre niet de enige groep die heeft geleden. Er wordt wel even vergeten dat er vele honderden miljoenen burgers en soldaten in oorlogen en misstanden hun leven verloren en de leefomstandigheden en communicatie niet te vergelijken waren met nu. Egocentrisch aangeleerd denkbeeld.

    Daarom blijft alles ook zo hangen. Het wordt aangeleerd. Slavernij wordt door gekoppeld met racisme en dat weer met discriminatie. En zo blijf je bezig.

    Slavernij herdenken is net zoals je een oorlog niet herdenkt maar het einde van de oorlog, het is beter om bevrijding te herdenken en vrijheid en keuzemogelijkheid te eren.

  3. @Kari, wanneer gaan Don Martina, Maria Liberia, Shushi Romer, Jaime Saleh, Zita Leitu, Gerrit Schotte, Pik Pisas Cooper Blooper, en nog vele andren hun daden afkopen, want dat zijn de grote rovers van dit eiland. Lul maar lekker over het verleden., vergeet de joden ook niet te noemen, dat waren de grootste slavendrijvers op Curacao, Ik zeg Familie jeseroen met een enorme vloot. En ene Capriles had zelfs een asiento. Wanneer sta je voor de MCB om daar je reparaties te gaan halen. En ja wat Brian Zeg; Gana! Blijf maar lekker mekkeren met je eeuwige vingerwijzen. Slaaf is die persoon die wacht om bevrijd te worden zoals jij dus.

  4. Het geld dat deze activiteiten financiert komt uit NL om zo hun daden uit het verleden te proberen af te kopen.

    Wanneer komt het geld uit Ghana dan?

  5. Het arme curacrim volk is ook vrij om na het schijten in de zee hun kont af te wassen zonder een boete te krijgen van de politie aangezien er 55% van de bevolking af gesloten zijn van van water en stroom.

    Gelukkig is het volgend jaar verkiezingen. Dan krijgen ze wel wat credit voor water en elektra en dan gewoon stemmen op MFK.

  6. Het arme curacrim volk is ook vrij om na het schijten in de zee hun kont af te wassen zonder een boete te krijgen van de politie aangezien er 55% van de bevolking af gesloten zijn van van water en stroom. Hiep Hiep Hoera lang leven de over de hele wereld zittende vliegende reizende MFKaaaaaaa??????????.

  7. De Stichting ter Bevordering van Historisch Bewustzijn (APKI) en de Stichting ter Stimulering van Onderwijs en Vorming in de Wijk (FSEFBA). Nou het kan niet anders dat allebei de stichtingen uit sinberguenzas bestaan die uit de ruif van de regering vreten, “den k*j* bosnan m*m*, desgraciadonan.

    Vreemd genoeg bestaan deze gewetenloze figuren die de bevolking een vals gevoel van vrijheid voor eigen gewin wilt geven.

  8. Donder toch op met die flauwe kul. Geld verspilling.
    De “regering” slavendrijvers.
    Leven als millionaires en het volk niet tegemoet komen.

  9. We zijn vrij. Vrij om een feestneus pipo als premier te kiezen., die never nooit iets constructiefs voor het eiland zal doen en je een kat in zak verpatst

  10. Valt weinig te vieren. We zijn vrij. Vrij om honger te hebben. Vrij om te zien hoe onze politici zich gedragen op onze kosten en niets doen voor ons.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties