28 C
Willemstad
• zondag 5 mei 2024 02:19

NOS | Curaçao zet vol in op opwekken en export van hernieuwbare energie

Dick Drayer | Correspondent Curaçao

Fugro Brasilis | Persbureau Curacao

Curaçao wil over tien jaar een toonaangevende rol spelen op het gebied van duurzame energie. Over twintig jaar moet het eiland vervolgens een belangrijke exporteur zijn van hernieuwbare energie in het Caribisch gebied.

De groene agenda van Curaçao wordt vooral bepaald door Nederland, dat mogelijkheden ziet om het Nederlandse bedrijfsleven mee te laten liften op de kansen die er in de Caribische regio liggen. In mei ondertekende demissionair minister voor Klimaat en Energie Jetten een intentieverklaring, met daarin de toezegging te helpen bij de ambitieuze plannen van de Curaçaose overheid.

Die plannen zijn gestoeld op onderzoek van TNO, dat daarvoor een zogenoemd living lab heeft opgericht, oftewel een onderzoeksomgeving op locatie waarin onderzoek en innovatie samengaan. Er zijn verschillende ondernemingen bij dit initiatief betrokken. Vanuit Nederland zijn dit Havenbedrijf Rotterdam, scheepsbouwer Damen, technologiebedrijf VDL Groep, opslagbedrijf Vopak en offshorebedrijf Van Oord.

Vanuit Curaçao nemen verschillende overheidsbedrijven deel, zoals Refineria di Kòrsou, de eigenaar van de raffinaderij op het eiland, water- en energiebedrijf Aqualectra, het afvalbedrijf Selikor en ABC Busbedrijf.

Living Lab

Speerpunt van TNO’s living lab, waarbij ook de Curaçaose Universiteit is betrokken, is de bouw van een groot drijvend windmolenpark op zee. Dat moet in 2035 vijf tot zes gigawatt aan hernieuwbare energie opwekken, ruim voldoende voor de hoeveelheid van 130 megawatt die Curaçao dagelijks nodig heeft om in de stroombehoefte van het eiland te voorzien.

De productieoverschotten moet in waterstof worden omgezet en zijn dan te exporteren in de regio, maar ook naar Nederland. “Het achterliggende idee van living lab is dat keteninnovaties op de schaal van het eiland sneller zijn te realiseren en bij gebleken succes ook snel zijn op te schalen”, zegt TNO.

“Zo kunnen nieuwe toepassingen die op Curaçao – mede dankzij grote potentie van zon- en windenergie – zijn ontwikkeld ook in de Caraïbische regio, in Nederland of elders worden toegepast.”

Zeebodemonderzoek

Begin deze week was de fysieke aftrap van het pilotproject voor windmolens aan boord van de Fugro Brasilis, een Nederlands onderzoeksschip dat een 3D-kaart gaat maken van de zeebodem rond Curaçao en de bodemstructuur daaronder. Daarmee moet duidelijk worden waar de eerste drijvende windmolens verankerd kunnen worden. De Caribische Zee rond het eiland is twee tot drie kilometer diep.

Het geld voor deze operatie, zo’n twee miljoen euro, komt van de Curaçaose belastingbetaler. Later komen er ook fondsen en expertise beschikbaar vanuit de Nederlandse overheid. Het gaat dan om de bouw van de eerste zes windmolens van in totaal 72 megawatt, die in 2026 moeten worden opgeleverd.

In de toekomst moet het drijvende windmolenpark worden gefinancierd door deelnemende partijen die uiteindelijk een concessie krijgen van de Curaçaose overheid. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

Windmolens

Ramon Chong van het Curaçaose ministerie van Economische Ontwikkeling leidt het project. Hij zegt dat de inwoners van Curaçao en ook Nederlandse toeristen in de toekomst windmolens kunnen gaan zien als ze op zee uitkijken, vooral aan de noordkust, waar geen stranden zijn.

Chong: “Wat wij nu in de experimenteerfase gaan plaatsen zijn windmolens die 150 meter hoog zijn. Dat is ongeveer de helft van de hoogste berg op Curaçao, de Christoffelberg. Dus dat kun je al behoorlijk vanuit de verte zien.”

“Aan de zuidkust, waar de stranden liggen, is er één zone geïdentificeerd van zo’n dertien tot zestien kilometer uit de kust. Die zullen minder makkelijk te zien zijn, maar eerst is er nog een fase waarin naar het milieu en de effecten op het toerisme wordt gekeken.”

Bron: NOS

17 reacties

  1. Een offgrid oplossing hoeft niet meef te kosten dan 30.000 gulden, zolang je de airco’s niet op de batterijen zet. Dus blackout: alles werkt behalve de airco’s. Voor 15.000 extra kan je 1 kleine (9000BTU) airco draaien op batterij.

  2. Ambitieus, toekomstgericht en innovatief. Mijn advies; think big, act small. We zijn een Caribisch eilandje met niet al te veel goede bestuurders en dus ook; poko poko.? Hoe dan ook; veel succes, eksito!

  3. Zeventig duizend florijnen per huishouden is zo verdiend met een loterij vergunning, het is volgens mij een kwestie van koppen bij elkaar en stap twee digitaal wat lootjes organiseren, afnemers genoeg

  4. Ik zeg niet dat het niet gaat.
    Maar bij jou voorbeeld hoort ook 20kW aan opslag per huis
    Totale kosten voor een huis instalatie ongeveer NAf 70 000,-
    Inverters gaan ongeveer 10 jaar mee. Opslag 15 jaar panelen 20 jaar.
    Dus na initiële aanschaf komen er onderhoud kosten bij.
    Kan dit uit? Ja dat kan maar veel goedkoper ben je niet uit tenzij de electriciteit nog duurder gaat worden.
    Hoe duurder het net werk hoe meer je aan je eigen installatie wint.
    Maar nu ga je het opschalen en je electriciteit delen, of verkopen als je het op een andere manier ziet.
    En dat is een no no.
    Dan komen de handjes die gevuld moeten worden en is het in een keer niet meer rendabel.
    En bij die burgers die geen NAf 75 000 in een keer kan missen wat moeten die als de “welgestelde” dit aan mass gaan doen?
    Vergeet niet dat nu al 30 % van jouw Aqualectra rekening bestaat uit compensatie voor lek verlies.
    Het lekverlies komt het meeste voor door illegale aftap.
    Die illegale aftap blijft maar de hoeveelheid betaalers neemt af waardoor de kosten van elektrischiteit stijgen en deze niet meer betaalbaar is.
    Dus kleinschalig kan alleen uit voor welgestelde en gaat ten koste van het algemeen, IN DIT SYSTEEM.
    Het kan wel maar dan moet het systeem op de schop en dat kan alleen door de verkozenen gedaan worden en dat zijn nu juist die het meeste aan het systeem verdienen.
    .

  5. @Dislect wat de kosten voor groene energie betreft zijn die zelfs voor een buurtvereniging op te brengen als zonpanelen die de leden op hun dak hebben laten zetten in serie of parallel worden geschakeld en kun je dan voor de hele buurt stroom leveren maar mischien moet er eerst wat worden geregeld met de monopolisten iets onder de tafel weetjewel

  6. @ yeyo,
    Er moet wat anders komen dat is, volgens mij zelfs van levensbelang voor het eiland.
    Maar zolang de politiek als moto heeft; aan mij de beurt, waarbij gedoeld wordt op zelf verrijking, gaat er niets constructiefs van de grond komen.
    Er kunnen eigenlijk geen langdurige projecten op gezet worden.
    Als dat met investeerders gaat hebben die geen zin om meerdere politici op een volgende politieke generaties te betalen terwijl er nog geen inkomsten voor hun zijn.
    De kosten van “groene energie” zijn hoger dan die van fossiele energie en die zit vaak in aanschaf en installatie.
    Dus als de “aan ons de beurt” politici er bij gaan staan met hun hand op ” wij kunnen je helpen, als je betaalt” dan krijgt de investeerder nooit rendement.
    Een private investeerder valt dus af
    Maar ook Europa gaat geen steun bieden, ze hebben al meerdere projecten gefinancierd die niet eens begonnen zijn.
    Ook verwacht ik niet dat Nederland het gaat doen.
    En onze eigen kas is al politieke generaties eerder geleegd.
    Dus. Helaas; zolang we nos cultura hebben blijven we in de neerwaartse spiraal.

  7. “…..en zijn dan te exporteren in de regio, maar ook naar Nederland”.
    Zullen de reigio en Nederland qua energie op hun handen blijven zitten en wachten totdat ze het
    van een niet zo best georganiiseerd bedrijfsleven en een chaotische overheid als in Curacao kunnen betrekken?
    Daar heb ik zo mijn twijfels over, of liever daar heb ik helemaal geen twijfels over.

  8. Memorandum of understanding (MoU), “head of” agreement, en nog 100 van dit soort termen passeren bijna wekelijks de revue in kader van weer een volgend plan waarvan wij dan moeten verwachten dat iets gunstig zal verlopen. Uiteindelijk komt er nooit ergens iets van terecht zolang de corrupte onbenullen in de Staten en regering er invloed op hebben.

    Dit nieuwe plan heeft alleen kans van slagen als “onze” leiders ver weg blijven en het aan kundige personen en bedrijven overlaten. Lukt dit plan niet dan zijn bekende F&F, RdK de oorzaak en aansprakelijk

  9. Ik neem aan dat er een molen park voor de noord kust komt (in planning) gunstiger voor de wind.
    En geen last voor toeristen.
    En ik denk dat de noord kust buiten de trek van zwaluwen ligt.
    Maar het doet niet terzake een zee windmolen park doet het leuk in een poging om geld vanuit Europa te krijgen maar het zal het zelfde lot ondergaan als een renbaan voor 1000 koeien in de ruimte.

  10. Het is een fantastisch initiatief als het goed doordacht is ja maar zou er ook een enquete aan vastzitten om na te gaan of mensen met vakantieplannen het wel zien zitten om naar een rij draaiende wieken te kijken tijdens het pootje baden of tijdens wat voor een romantische ceremonie moet doorgaan als de zon aan de horizon weg aan het zakken is om maar eens iets te noemen en de vliegroutes van trekvogels, zijn die al in kaart gebracht? Voor je het weet blijven zonaanbidders weg op een paar duikfanaten na en gaan vogels een voor een door de gehaktmolen als die dingen niet pauzeren of geluid maken wanneer vogels voorbijkomen

  11. Al weer zo’n doodpaard voor de kar gezet project waar direct al veel F&F geld aan gaan verdienen, net zoiets als het raketwonder project van oplichter Gerrit de Raaf, de raket heeft nog niet eens in de hersenpan van de Raaf rond gedwaald maar wel de $$$$$ die hij daar mee in zijn kontzak heeft kunnen proppen. Maar gekheid op een stokkie hoe komen ( regeringen ) ze er toch elke keer weer op om het dwaze curacrim volk voor de gek te houden, nu is het weer Ramon Chong die met een gigantisch LUL verhaal wat nooit van de grond af zal komen “die windmolens krijg je nooit verankerd op 3 km diepte in de zee ??? “. Nederland ogen open en hand op de knip. Trouwens mvr Huppelepup ga eens kijken bij Marie Pampoen wat de regering MFK NPN PIK heeft gebouwd , een 4 schommels een paar hopen wit zand en 4 vreet en zuip tentjes, bouw tijd bijna 3 jaar kosten ?????? niet bekend, en dan lullen ze over windmolens van een vermogen die nooit worden geplaatst omdat er geen dukaten in de geld kas zit maar wel in de zakken van F&F

  12. Geweldig project.
    Maar gefinancierd door?
    Niet door een private investeerder, die is bang dat hij kapot gemaakt wordt door vakbonden en overheidsregels die “afgekocht” moeten worden.
    Niet door Nederland of Europa die de ervaring hebben dat hun geld verdwenen is voor er een aanvang gemaakt wordt.
    Niet door het eiland dat heeft geen geld genoeg om de bestaande structuren instand te houden.
    Kan het: ja.
    Maar het is bedoeld om de honger van vrienden en familie te stillen met financiering. Niets meer niets minder.

  13. Die dingen zijn wat groter als palmbomen.
    Maar het gesjoemel zit jou in het bloed.
    Geen haan die er naar kraait ook al zullen die meer in het oog vallen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties