30 C
Willemstad
• zondag 19 mei 2024 20:49

AntilliaansDagblad | ‘Schooljaar positief beginnen’


Sitek-voorzitter is optimistisch, maar wil ook dingen anders

Willemstad – ,,Het nieuwe schooljaar moeten we net zo positief beginnen, als dat we normaal gesproken ieder schooljaar afsluiten”, zegt Darius ‘Lio’ Plantijn, voorzitter van onderwijsvakbond Sitek tegen het Antilliaans Dagblad.

Plantijn licht zijn oproep als volgt toe: ,,We klagen vooraf altijd dat er onder andere te weinig onderwijspersoneel is, te weinig lesmateriaal en dat het vervoer niet goed geregeld is, maar na afloop van ieder schooljaar is iedereen blij en bleek het toch succesvol te zijn.”

Ondanks zijn positivisme, zijn er wel degelijk zaken die binnen het Curaçaose onderwijs beter kunnen of moeten, vindt Plantijn. Als voorbeeld noemt hij onder meer de verhoging van het percentage dat onderwijspersoneel aan vakantiegeld zou moeten krijgen. Dit is nu 6 procent, maar volgens Plantijn moet dit, op basis van een in 2016 met de overheid ondertekend convenant, 8 procent zijn.

Een ander belangrijk punt, waar volgens Plantijn nu echt werk van gemaakt moet worden, is het wetsontwerp Schoolveiligheid. ,,Als dit thema ook dit jaar op de plank blijft liggen, zijn we er al bijna 10 jaar mee bezig”, aldus Plantijn. Hij doet hiervoor een beroep op de regering. ,,Andere wetten, zoals voor de bescherming van dieren, en over getinte autoruiten, konden wel heel snel geregeld worden”, laat Plantijn weten.

Ook zou er volgens de vakbondsvoorzitter eens kritisch naar het vakkenpakket gekeken moeten worden. De huidige lesstof stamt volgens hem uit een tijd waarin het internet nog niet zo groot was dan vandaag de dag. ,,Deze ontwikkelingen maken dat bepaalde vakken gecombineerd of geëlimineerd zouden kunnen worden.”

Op de vraag aan welke vakken hij dan specifiek denkt, antwoordt Plantijn: ,,Geschiedenis en aardrijkskunde. Alles daarover staat op internet. In plaats van regulier les te geven in deze vakken, kunnen we leerlingen ook ieder schooljaar een paar opdrachten geven, bijvoorbeeld over de ozonlaag, of over aardbevingen. Leerlingen kunnen dit dan uitzoeken.”

Hierdoor komt er volgens de Sitek-voorman meer tijd voor onderwerpen die in zijn ogen nu nog te weinig aandacht krijgen, zoals het thema ‘goed burgerschap’ en onderwijs dat meer inspeelt op het ontwikkelen van talenten.

,,Alle muziek die op de wereld gemaakt is, kunnen wij op Curaçao ook spelen, en nog beter dan de oorspronkelijke artiesten. Datzelfde geldt voor dansen, en wat dacht je van honkbal?”, legt Plantijn gepassioneerd uit.

Volgens Plantijn moet men zich voor de ontwikkeling van het onderwijs minder laten leiden door budgetten en vooral creatief en innovatief zijn. ,,Men moet voor bepaalde dingen gewoon een datum vaststellen en beginnen. De financiën komen dan wel. En het hoeft vaak ook niet allemaal in een keer. Het kan ook stap voor stap”, zo legt hij uit.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Kan me nog herinneren dat ik ongeveer 2 jaar geleden bij de Wilhelmina plein voor een uitsmijter en een kopje koffie was, nou het was een “cortado”en ik moest de koffie juffrouw uitleggen hoe ze het moest maken.

    Daar was een mevrouw vlakbij die biljechie verkocht en ik hoorde haar klagen dat ze de hele week bijna niets verkocht heeft, anto majan biljechie ta hunga” dus ik kocht wat bij haar en bood haar een kopje koffie en een uitsmijter ham kaas aan.

    We raken aan de praat en ze vertelde mij dat ze twee kleinkinderen heeft (hun moeder is aan de vreselijke ziekte K. overleden) en ze doen het allebei slecht op school, nou de kleindochter van 18 is al met school gestopt en is nu 6 maanden zwanger.

    Om een lang verhaal kort te houden, ze heeft een klein zoon van 14 en die doet het slecht met wiskunde dus heb ik haar verteld dat wiskunde mijn favoriete vak was en nog steeds mijn werk en passie is, dus ik kan de kleinzoon wel helpen.

    Ik heb totaal 3 bijlessen aan deze kleinzoon gegeven de eerste keer had hij een proefwerk op een dinsdag en heeft maandag avond ervoor mij om 8 acht uur savonds gebeld dus heeft hij de volgende dag een 3 gehaald.

    Ik heb hem toen beloofd dat als wij de volgende keer meer tijd neemt om voor te bereiden dat ik hem kan garanderen dat hij een voldoende haalt, zo gezegd zo gedaan.

    Bij de volgende voorbereiding was hij heel fanatiek want hij voelde dat hij vordering maakte en hij haalde toen een 7.6 en plotseling kreeg de hele klas een onverwachte proefwerk een week later, hij haalde een 9.3. Daarna heb ik hem nog één keer geholpen en heeft hij geen onvoldoenden meer gescoord en goed om te zeggen dat het nu plotseling met zijn andere vakken ook goed gaat.

    Laatst zei de Oma nog tegen mij dat de kleindochter niet kan wachten om te bevallen want zei wilt nu gemotiveerd door de resultaten van haar broertje weer naar school.

    Wat wil ik met dit verhaal zeggen? Er is iets goed mis met het onderwijs systeem hier op Curaçao. Weet niet precies waar het ligt, aan de kwaliteit van de docenten of de payasos die wij als minister van onderwijs hebben.

  2. Veel meer sociale vaardigheden. Neem in dit geval een voorbeeld aan Japan, waar kinderen voor elkaar, hun school en omgeving zorgen. Zijn zelfstandig, assertief, empastisch en beleefd. School en ouders op één lijn. Niet de losgeslagen boel van deze tijd. Grof gebekt, schaars gekleed, studentenhuizen vol soa.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties