28 C
Willemstad
• zondag 12 mei 2024

Extra | Journaal 10 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 9, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 9 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Extra | Journaal 8 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 8, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, May 7, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Immigratie moet anders’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Immigratie moet anders’

MEO-minister Cijntje over slechte behandeling Colombianen

Willemstad – Het immigratiebeleid moet volgens minister van Economische Ontwikkeling (MEO) Ruisandro Cijntje (PNP) veranderen.

,,Ik hoop dat er een ander systeem kan komen op de luchthaven en dat er op een andere manier controle uitgeoefend wordt. We mogen niet uit het oog verliezen dat vanuit het toerisme veel salarissen betaald worden en dat we daar veel aan kunnen verdienen.”

Morgen heeft de minister een vergadering met Justitieminister Shalten Hato (MFK) om te spreken over hoe op de airport omgegaan wordt met sommige toeristen. Cijntje reageert tegenover het Antilliaans Dagblad naar aanleiding van een klacht van een Colombiaanse reisagent aan het adres van de Curaçao Tourist Board (CTB). Het gaat om Johana Restrepo die zich in een open brief, die zij ook naar de pers stuurde, beklaagt over hoe haar landgenoten op Curaçao bij aankomst op luchthaven Hato behandeld worden. Ook de CTB heeft op haar brief gereageerd en gesteld dat zij komende week een antwoord kan verwachten.

Cijntje vervolgt: ,,Ik doe veel werk om het toerisme te diversifiëren. We moeten stoppen met het stigmatiseren van mensen. Voor Colombia geldt geen visumplicht. We kunnen niet doorgaan met het behandelen van bezoekers op deze manier. Dat neemt niet weg dat gecontroleerd moet blijven worden op mensen die illegaal op het eiland verblijven. Ik ben niet op de hoogte van het aantal Colombianen dat illegaal op ons eiland verblijft.”

Restrepo begint haar brief met: ,,Betreft: Misbruik van autoriteit en mishandeling van Colombiaanse toeristen door sommige immigratieambtenaren op Curaçao.”

Zij schrijft dat ze eerder een klacht indiende bij de autoriteiten en dat haar bij het ministerie van Justitie te kennen werd gegeven dat ‘de getroffenen een klacht kunnen indienen bij de politie’. ,,Maar hoe kan er een klacht worden ingediend als de getroffenen op dezelfde dag zijn teruggestuurd met het vliegtuig waar ze mee zijn aangekomen?” zo vraagt zij zich af in haar schrijven.

Veel van de personen zijn haar klanten. ,,Ik beheer al vele jaren een reisbureau in Colombia en heb klanten aan wie ik complete pakketten verkoop met alle vereisten van de Curaçaose autoriteiten om als toerist naar het eiland op vakantie te gaan. Zo moet er een retourticket geboekt zijn, een volledig betaalde hotelreservering voor de verblijfsdagen en 150 dollar per dag beschikbaar zijn voor verblijf. Ik ben al meerdere keren naar Curaçao gereisd en ken het eiland goed, met zijn prachtige stranden en vriendelijke bevolking, en daarom heb ik het eiland aan verschillende klanten aanbevolen. Ik heb verschillende contacten op Curaçao en als eigenaar van het reisbureau volg ik regelmatig de ontwikkelingen op Curaçao en andere naburige eilanden, zoals Aruba”, zo legt zij uit.

Zonder geldige reden teruggestuurd
Vervolgens vertelt Johana Restrepo dat ze veel klachten heeft ontvangen van verschillende van haar klanten die, ondanks dat ze aan alle vereisten voldeden, ‘zeer ongepast werden behandeld door de Immigratie en dat zij zonder geldige reden werden teruggestuurd’.

,,Ze kregen te horen dat hun hotelreservering nep was zonder dit bij het hotel te verifiëren, en aan hen werd op vernederende wijze vóór andere passagiers, gevraagd om hun geld te tellen (Cijntje vindt dit ook vernederend, red.). Ze werden beschuldigd leugenaars te zijn, hun telefoons werden afgenomen toen ze probeerden het reisbureau te bellen, en hun privéberichten op hun telefoons werden gecontroleerd. De Immigratie inspecteerde hun bagage nadat ze hadden besloten hen terug te sturen en dat is illegaal. Mijn klanten hebben me laten weten dat ze zelfs werden opgesloten in een cel, alsof ze criminelen waren. Sommige klanten vragen om restitutie van het geld en houden mijn reisbureau verantwoordelijk voor het ongehoorde gedrag van de Curaçaose Immigratiedienst.”

En, zo vraagt zij zich af: ,,Hoe kan het dat Curaçao promotie maakt in Colombia om toeristen aan te trekken en wanneer ze op het eiland aankomen, worden ze teruggestuurd? De Immigratie stelt vragen over waar ze hun dollars vandaan hebben of eist een kwitantie voor de valutawissel. Er wordt gevraagd waarom ze alleen reizen en waarom ze naar Curaçao zijn gekomen voor een vakantie.”
Ze vraagt vervolgens aan CTB of zij op de hoogte zijn van dit misbruik en wat er gedaan wordt op het probleem te verhelpen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties