28 C
Willemstad
• maandag 13 mei 2024

Extra | Journaal 10 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 9, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 9 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Extra | Journaal 8 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 8, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, May 7, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Mariadal eist noodvoorziening in kort geding

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Mariadal eist noodvoorziening in kort geding

Brief maakt iets duidelijk maar roept ook nieuwe vragen op

Kralendijk – Middels een brief aan gezaghebber Nolly Oleana probeert de directie van Fundashon Mariadal (FM) de zorgen weg te nemen die bij het bestuurscollege en de bevolking zijn ontstaan na de persconferentie van vorige week.

Vanaf 24 januari wordt voor medische vluchten geen gebruik meer gemaakt van de diensten van Medicair maar van de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Sarpa die, zo bleek na onderzoek van onder meer het Antilliaans Dagblad, niet tussen de eilanden mag vliegen.

In de brief van zes kantjes trekt FM eerst van leer tegen de media. Gesproken wordt over ‘de nodige feitelijke onjuistheden en stemmingmakerij’ maar wat er onjuist was en op welke manier er stemming is gemaakt wordt niet gezegd. Ook de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA en de Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider (DC ANSP), die de vluchtverkeersleiding in de regio verzorgt, krijgen de wind van voren omdat ze vluchten van Sarpa tussen de eilanden niet (meer) toestaan. FM noemt dit onverantwoord en bijzonder roekeloos. In de brief wordt geen enkele keer (in ieder geval een deel van) de verantwoordelijkheid genomen voor de ontstane situatie.

,,In de recente mediaberichten kwam regelmatig naar voren dat Sarpa niet over de vereiste vergunning zou beschikken om vluchten tussen de CAS-/BES-eilanden te verzorgen. Laat ik duidelijk zijn: Sarpa beschikt over alle door de autoriteiten vereiste vergunningen en toestemmingen om op de CAS-/BES-eilanden te vliegen, ook voor de interinsulaire vluchten”, zo laat directeur van FM, Giovanni Frans, aan gezaghebber Oleana weten.

Maar wie verder leest ziet al snel dat zijn bewering niet klopt. In de afgelopen 17 jaar is Sarpa volgens hem als air ambulanceprovider in de regio actief geweest. Maar in de brief staat ook dat Sarpa de vluchten uitvoerde ‘als onze voormalige provider niet in staat of (tijdig) beschikbaar was om ambulancevluchten uit te voeren’. Dus Sarpa vloog op de vergunning van Mediacair. Volgens een door het Antilliaans Dagblad geconsulteerde luchtvaartdeskundige zullen in geval van nood vluchten worden toegestaan als de regulaire airline niet kan vliegen. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat ze daar rechten en dus vergunningen aan kan ontlenen.

Nu Medicair, die wel over de vergunningen beschikt, is buitengezet houden de autoriteiten zich aan de geldende regel dat cabotage door buitenlandse bedrijven niet is toegestaan, zo lijkt het. Dit is ook binnen Europa het geval omdat het multilaterale systeem van vervoervergunningen van de Europese Conferentie van Ministers van Transport alle cabotage uitsluit. Cabotage is het vervoeren van goederen of passagiers tussen twee punten in hetzelfde land door een bedrijf uit een ander land.

Frans geeft in de brief aan dat FM op Bonaire een eigen ambulancedienst wil opzetten, iets waar vorige week tijdens het persmoment met geen woord over is gerept. Het plan dateert uit 2022 maar toen zag geen enkele luchtvaartmaatschappij dit zitten omdat FM 51 procent van de aandelen en dus de zeggenschap wilde. Naar nu uit de brief blijkt is er sinds die tijd onderhandeld met Sarpa. Terecht schrijft Frans dat het traject wel eens een jaar kan duren, want zo lang doet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) er maximaal over om een Air Operator Certificate (AOC) af te geven.

De bedoeling was, zo blijkt uit de woorden van Frans, om de tussenliggende periode van een jaar te overbruggen door de bestaande standby-overeenkomst met Sarpa uit te breiden met het leveren van een air ambulance als primaire in plaats van backup provider. Op de vraag wat er gebeurt nu blijkt dat dit voor de vluchten tussen de eilanden niet mogelijk is blijft FM het antwoord schuldig. Wel wordt in de brief bevestigd dat ze haar advocaten heeft geïnstrueerd om op de kortst mogelijke termijn een rechterlijke spoedvoorziening te verzoeken teneinde de ambulanceverbindingen naar Curaçao en Aruba te herstellen. Het kort geding dient naar verluid vandaag.

Opmerkelijk is dat uit de brief blijkt dat Sarpa niet met één maar met twee vliegtuigen gaat vliegen waaronder een Learjet die veel sneller is dan de vorige week gepresenteerde British Aerospace Jetstream 32 (turboprop). Antwoordde FM vorige week nog dat de extra vliegtijd van een uur naar Colombia voor de patiënt geen problemen zou opleveren, nu wordt daar blijkbaar anders over gedacht.

In de brief staat: ‘In Code Rood-situaties kan dat tijdsverschil (tussen een vlucht naar Colombia of naar Curaçao) al gauw het verschil tussen leven en dood betekenen, of tussen ernstige en onherstelbare gezondheidsschade versus volledig herstel’. Daarom is het volgens FM noodzakelijk dat Sarpa ook naar Curaçao en Aruba mag vliegen. Op de vraag van het Antilliaans Dagblad waarom er niet een jaar is gewacht met de overstap van Medicair naar Sarpa zodat eerst alle formaliteiten konden worden geregeld, is gisteren niet geantwoord.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties