‘Autonomie door innovatie’

WILLEMSTAD — De Ecolution, het energiezuinige woon- en zeilschip van Wubbo Ockels – de eerste Nederlander die zich astronaut mocht noemen – is afgelopen donderdagochtend vanuit Aruba op Curaçao aangekomen. Het woonschip dat accommodatie biedt aan zes tot acht personen is aangemeerd bij de Curaçao Yacht Club met de eigenaar aan boord. De komende maanden zullen er educatieve activiteiten plaatsvinden met de Ecolution.
Advertentie
Ockels, die behalve natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar van beroep is, geeft les in Duurzame Technologie aan de Technische Universiteit Delft en zou tevens nauwe banden onderhouden met milieuactivist Al Gore.
De komst van de Ecolution naar Curaçao is mede mogelijk gemaakt door de private onderneming Ecopower International die zich op duurzame energiebronnen richt, de Curaçao Yacht Club, AIC, Agaya en Dynaf Caribbean.
De voornoemde partijen stellen met het bezoek van de Ecolution aan Curaçao, een bijdrage te willen leveren aan het promoten van duurzame ontwikkeling van het eiland.
“Het is dan ook de bedoeling om naast wat regulier onderhoud, de komende maanden – volgens planning zal de Ecolution drie maanden op Curaçao doorbrengen – ook educatieve activiteiten te organiseren”
, aldus de Business Development-directeur van Ecopower, Gilbert Gouverneur. Autonomie Ecolution staat geheel in het teken van ‘autonomie door innovatie’ omdat het schip daadwerkelijk autonomie aan de opvarenden geeft, door het genereren van haar eigen energie.

Het woonschip wordt als innovatief in energiewinning, energieopslag en zeilvoering omschreven, waarbij het streven in het ontwerp was zo min mogelijk afhankelijk te zijn van fossiele brandstof.
Het energie-autonome zeilschip is ontworpen door Gerard Dijkstra en is ‘makkelijk te hanteren en door twee mensen te zeilen’.
Omdat er voldoende energieopwekking plaatsvindt, biedt het de mogelijkheid aan de opvarenden om havens voorbij te varen of langdurig te ankeren.
Er zijn drie tot vijf zeildagen nodig om drie weken aan boord te kunnen leven.
Alle energie wordt opgeslagen in accu’s die tevens de ballast van het schip zijn.
Voor de veiligheid en extra power is de Ecolution wel uitgerust met twee dieselmotoren van elk 55 kW die ook op biodiesel draaien.
“Dit zeilschip demonstreert de interesse van de mensheid en acceptatie van duurzame ontwikkeling op aarde, en is daar een educatief voorbeeld van. Ecolution is dan ook een van de iconen van de duurzame filosofie van Aruba geworden, om in het jaar 2020 CO2-neutraal te zijn’, aldus Gouverneur. Wubbo Ockels over zijn ervaringen aan boord van het zeilschip:
“Steeds meer mensen van mijn generatie willen dolgraag een paar jaar wegzeilen met comfort en weinig risico.
Ecolution biedt het voor mij.
Comfort betekent voor mij vooral voldoende (duurzame) energie, elektriciteit en water. Ik wil die energie aan boord genereren en door toepassing van innovatieve methoden onafhankelijkheid bereiken. Dat geeft plezier maar ook trots en vrijheid. Het is echt een droom die uitkomt.”
Ockels kwam op Curaçao twee jaar geleden tevens in het nieuws toen de stichting GreenTown Curaçao lobby had gevoerd in Nederland voor haar conceptplan om een ‘Groene Stad’ te laten verrijzen op het terrein van de Islaraffinaderij.
Ockels had toen volgens GreenTown zijn steun aan de stichting betuigd en toestemming gegeven om zijn naam te gebruiken.
bron: Amigoe
Advertentie