30 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Zeilschip Ecolution van Wubbo Ockels aangemeerd op Curaçao

‘Autonomie door innovatie’

Het woonschip van Wubbo Ockels, Ecolution, is op het eiland aangemeerd.
Het woonschip van Wubbo Ockels, Ecolution, is op het eiland aangemeerd.

WILLEMSTAD — De Ecolution, het energiezuinige woon- en zeilschip van Wubbo Ockels – de eerste Nederlander die zich astronaut mocht noemen – is afgelopen donderdagochtend vanuit Aruba op Curaçao aangekomen. Het woonschip dat accommodatie biedt aan zes tot acht personen is aangemeerd bij de Curaçao Yacht Club met de eigenaar aan boord. De komende maanden zullen er educatieve activiteiten plaatsvinden met de Ecolution.

Advertentie

Ockels, die behalve natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar van beroep is, geeft les in Duurzame Technologie aan de Technische Universiteit Delft en zou tevens nauwe banden onderhouden met milieuactivist Al Gore.
De komst van de Ecolution naar Curaçao is mede mogelijk gemaakt door de private onderneming Ecopower International die zich op duurzame energiebronnen richt, de Curaçao Yacht Club, AIC, Agaya en Dynaf Caribbean.
De voornoemde partijen stellen met het bezoek van de Ecolution aan Curaçao, een bijdrage te willen leveren aan het promoten van duurzame ontwikkeling van het eiland.

Het is dan ook de bedoeling om naast wat regulier onderhoud, de komende maanden – volgens planning zal de Ecolution drie maanden op Curaçao doorbrengen – ook educatieve activiteiten te organiseren”

, aldus de Business Development-directeur van Ecopower, Gilbert Gouverneur. Autonomie Ecolution staat geheel in het teken van ‘autonomie door innovatie’ omdat het schip daadwerkelijk autonomie aan de opvarenden geeft, door het genereren van haar eigen energie.

De trotse kapitein aan het roer.
De trotse kapitein aan het roer.

Het woonschip wordt als innovatief in energiewinning, energieopslag en zeilvoering omschreven, waarbij het streven in het ontwerp was zo min mogelijk afhankelijk te zijn van fossiele brandstof.
Het energie-autonome zeilschip is ontworpen door Gerard Dijkstra en is ‘makkelijk te hanteren en door twee mensen te zeilen’.
Omdat er voldoende energieopwekking plaatsvindt, biedt het de mogelijkheid aan de opvarenden om havens voorbij te varen of langdurig te ankeren.
Er zijn drie tot vijf zeildagen nodig om drie weken aan boord te kunnen leven.
Alle energie wordt opgeslagen in accu’s die tevens de ballast van het schip zijn.
Voor de veiligheid en extra power is de Ecolution wel uitgerust met twee dieselmotoren van elk 55 kW die ook op biodiesel draaien.

Dit zeilschip demonstreert de interesse van de mensheid en acceptatie van duurzame ontwikkeling op aarde, en is daar een educatief voorbeeld van. Ecolution is dan ook een van de iconen van de duurzame filosofie van Aruba geworden, om in het jaar 2020 CO2-neutraal te zijn’, aldus Gouverneur. Wubbo Ockels over zijn ervaringen aan boord van het zeilschip:

Steeds meer mensen van mijn generatie willen dolgraag een paar jaar wegzeilen met comfort en weinig risico.
Ecolution biedt het voor mij.
Comfort betekent voor mij vooral voldoende (duurzame) energie, elektriciteit en water. Ik wil die energie aan boord genereren en door toepassing van innovatieve methoden onafhankelijkheid bereiken. Dat geeft plezier maar ook trots en vrijheid. Het is echt een droom die uitkomt.”

Ockels kwam op Curaçao twee jaar geleden tevens in het nieuws toen de stichting GreenTown Curaçao lobby had gevoerd in Nederland voor haar conceptplan om een ‘Groene Stad’ te laten verrijzen op het terrein van de Islaraffinaderij.
Ockels had toen volgens GreenTown zijn steun aan de stichting betuigd en toestemming gegeven om zijn naam te gebruiken.
bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -