27 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 09:58

DH | Sneek gets answers on ‘Made in Statia’ queries

PHILIPSBURG--Independent Island Councilmember Koos Sneek has received answers from the Executive Council on queries he had made about Made in Statia. Sneek had asked the Executive Council a...

Ingezonden | Open brief aan Gilmar Pisas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Hotel op Aruba biedt bonus voor vaccinatie

Oranjestad - Alle werknemers van het hotel Wind Creek Aruba krijgen een bonus van 300 dollar als ze zich hebben laten vaccineren tegen het coronavirus. Wind Creek...

AntilliaansDagblad | Eerste Kamer: Meer prioriteit Koninkrijksrelaties

Den Haag - De Eerste Kamer vindt dat Koninkrijksrelaties meer prioriteit moet krijgen van het volgende Nederlandse kabinet. Een motie van GroenLinks-senator Paul Rosenmöller waarin dit wordt...

AntilliaansDagblad | Chester Peterson voorgedragen als formateur

Willemstad - Movementu Futuro Kòrsou (MFK) - de grote winnaar van de verkiezingen van 19 maart 2021 - heeft bij gouverneur Lucille George-Wout Chester Peterson voorgedragen als...

AntilliaansDagblad | Hervormingplan CBCS voor financiële sector

Willemstad/Philipsburg - Om de weerbaarheid van de financiële sector te vergroten heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) een uitgebreid hervormingspakket opgesteld. Bij de analyse...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoZaak doodgereden 12-jarig meisje heropend

Zaak doodgereden 12-jarig meisje heropend

Voor California Supermarkt in Tera Kòrá

WILLEMSTAD — De Hoge Raad (HR) heeft vorige week besloten dat de zaak tegen de 47-jarige buschauffeur J., die op 31 augustus 2008 de twaalfjarige Audrey Chacon doodreed ter hoogte van California Supermarket in Tera Kòrá, door het hof opnieuw moet worden behandeld. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft bij vonnis van 27 september 2011, met gedeeltelijke bevestiging van het vonnis van de eerste rechter van 30 maart 2011, de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast heeft het hof aan de verdachte de bevoegdheid motorvoertuigen te besturen ontzegd voor de duur van zes jaar.
J. was echter niet eens met dit vonnis en is in cassatie gegaan.

Het hof heeft toen bewezen verklaard dat de buschauffeur die dag 113 kilometer per uur reed, terwijl er een maximum snelheid van 60 km p/u gold.
Hij had verder zijn snelheid niet aangepast en had ook niet uitgeweken om een botsing te voorkomen, ondanks het feit dat hij het meisje langs de Weg naar Westpunt heeft zien staan in een poging om over te steken.
Maar volgens de Hoge Raad heeft het hof echter dit vonnis niet genoeg gemotiveerd.

Het hof heeft de verklaring van de buschauffeur ‘gedenatureerd’, oftewel verkeerd geïnterpreteerd, blijkt uit het arrest van de HR. J. heeft ter zitting in hoger beroep verklaard dat hij wist dat hij te hard reed (80 km p/u en niet 113 km p/u) en dat hij het meisje langs de weg zag staan.
Hij zei verder dat het meisje ‘allang’ had kunnen oversteken, maar dat ze pas toen hij heel dichtbij haar was, voor de bus sprong.
Op de vraag waarom hij te hard reed en of hij niet dacht dat het meisje wilde oversteken, verklaarde hij dat het een lange weg is met maar een supermarkt langs de weg, en dat hij niet meer weet wat hij dacht toen hij het meisje zag.
Hij wist wel zeker dat hij zijn snelheid niet had aangepast.
Het hof heeft de verklaring echter anders geïnterpreteerd en nam als bewijs de volgende verklaring mee:

“Ik wist dat daar een maximumsnelheid van 60 km p/u geldt.
Ik reed harder.
U toont mij een tekening van de situatie ter plaatse.
Toen ik op een plek ongeveer 80 meter voor de plaats van het ongeval was, zag ik een meisje langs de kant van de weg staan en ik zag dat zij kennelijk wilde oversteken.
Ik heb mijn snelheid toen niet geminderd.”

Volgens de HR heeft het hof aan zijn verklaring dus een wezenlijk andere betekenis gegeven dan de verdachte daaraan kennelijk heeft bedoeld te geven.

“Dat brengt mee dat de bewezenverklaring niet naar de eis der wet met redenen is omkleed”

, aldus het arrest.
Dit brengt met zich mee dat het vonnis van het hof niet kan blijven staan en daarom verwijst de HR de zaak terug naar het hof om opnieuw te behandelen.

Derde keer
Het was het derde ongeval met dodelijke afloop waarbij de chauffeur J. betrokken was.
In 1997 was hij al eens tot een halfjaar voorwaardelijk veroordeeld na een botsing met een andere auto, waarbij de chauffeur van deze wagen het leven verloor.
In 2004 schepte J. een voetganger die plotseling overstak, waarbij deze man omkwam.
Onder andere een te hoge snelheid is de oorzaak van deze drie ongelukken.
Zo ook in Tera Kòrá op 31 augustus 2008.

Audrey Chacon werd bij de botsing door de lucht geslingerd.
Ze kwam meer dan 50 meter verderop terecht en rolde nog 5 meter door.
Het voertuig reed over haar heen en kwam 138 meter verder tot stilstand.
Er waren geen remsporen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties