27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

Whiteman ondervraagd over fluoride

HomeMediaWhiteman ondervraagd over fluoride

Geschorste vergadering wordt volgende week voortgezet

Knipselkrant Curaçao www..infoLogo-Anti-fluorideWillemstad – Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Ben Whiteman (PS) zal komende donderdag in de Staten tijdens een openbare vergadering aan de tand worden gevoeld over het fluoridegehalte in het drinkwater.

Eerder werd de vergadering op 2 september geschorst, omdat de minister een week de tijd nodig had om op alle vragen van Statenleden antwoord te kunnen geven.
Drie maanden later wordt de vergadering alsnog voortgezet.
In september was epidemioloog en directeur van de Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD), Izzy Gerstenbluth, in de Staten uitgenodigd.
Hij betoogde toen dat er op dit moment te weinig fluoride in het drinkwater zit om cariës tegen te gaan.

,,Uit onderzoek op Curaçao is gebleken dat 96 procent van de lagere sociale klasse significant meer cariës ofwel tandbederf heeft.
De helft van de bevolking moet tanden laten vullen en heeft dus cariës.
De kosten voor tandheelkundige zorg zijn 38 keer zo hoog als die van het toevoegen van fluoride tot een minimumgehalte van 0,5 milligram per liter water, waarmee wetenschappelijk aangetoond is dat dit significant bijdraagt aan minder cariës onder de bevolking”, aldus Gerstenbluth in de vergadering destijds.

Dat de tandheelkundige zorg na de leeftijd van 18 jaar niet in de basisverzekering ziektekosten (bvz) zit, is te gek voor woorden, volgens sommige Statenleden.
Onder meer Gerrit Schotte (MFK) en Omayra Leeflang (onafhankelijk) waren het daarover tijdens de vergadering in september met elkaar eens.

Schotte hield vervolgens een pleidooi voor het elimineren van fluoride in het drinkwater.
Hij riep op tot het doen van onderzoek in de Curaçaose huishoudens naar wat er aan fluoride in producten aanwezig is.

Humphrey Davelaar (PNP) wil weten of er in maart 2012, zoals door de toenmalige ministerraad besloten, daadwerkelijk een commissie is ingesteld die advies moest geven over het geheel afschaffen van het toevoegen van fluoride aan drinkwater.
Charles Cooper (MAN) pleitte voor het houden van een referendum.

,,Laat het volk zelf kiezen of er fluoride in het water moet of niet.”

Statenlid Marilyn Mozes (PAIS) vindt dat het volk in elk geval correcte informatie moet krijgen.

,,Als we het woord ‘vergif’ in de mond nemen als we het hebben over fluoride, wat moeten de mensen dan niet denken? De regering moordt haar eigen volk uit, maakt iedereen ziek en onvruchtbaar? Ik ben van bouwjaar 1960, we maken nog steeds gebruik van fluoride. Mij mankeert niets, of was ik een Einstein geweest als er geen fluoride in het water had gezeten?”

De vraag hoe schadelijk fluoride is, werd in september door de verschillende Statenleden aan de orde gesteld.

Zita Jesus- Leito: ,,Wat zit er nog meer voor schadelijks in ons water. IJzer, nikkel, chloor, koper. In 2006 waren er fecaliën in het water en er zijn in het verleden dodelijke slachtoffers gevallen in het dialysecentrum. Hoe staat het eigenlijk met de kwaliteit van ons water?”

Het is donderdag aan de minister om met antwoorden te komen.

bron: Amigoe

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties