28 C
Willemstad
• zaterdag 20 augustus 2022

Laatste reacties

Volkskrant | Hiddink bondscoach Curaçao, huidige trainer woedend

Kees Broere

Guus Hiddink | Beeld BSR Agency

Guus Hiddink is benoemd tot bondscoach van Curaçao. De 73-jarige trainer moet op 1 september beginnen en heeft in principe een aanstelling tot na het WK van 2022 in Qatar. De huidige coach, Remko Bicentini, moest het nieuws via de media vernemen. Hij noemt de actie ‘schandalig’ en ‘onacceptabel’.

Hiddink zelf maakte zijn aantreden via Fox Sports bekend. ‘Het ligt misschien niet voor de hand, maar het was moeilijk om nee te zeggen’, liet hij vanuit Nederland weten. Behalve coach wordt Hiddink ook technisch directeur van het elftal van Curaçao, een autonoom land binnen het Nederlands koninkrijk.

De Achterhoeker heeft veel internationale ervaring als voetbaltrainer. Hij werkte onder meer voor Chelsea en Real Madrid, en tot vorig jaar voor China. Als bondscoach van Zuid-Korea, tijdens het WK daar samen met Japan in 2002, bereikte hij de halve finale, wat hem in het Zuidoost-Aziatische land grote roem bracht.

Successen

Het Caribische eiland Curaçao is wellicht eerder een honkbal- dan een voetbalnatie. De afgelopen jaren echter heeft het landelijk team, met daarin ook spelers die in Nederland voetballen, regionaal opvallende successen bereikt. Die kwamen tot stand onder leiding van Patrick Kluivert en, vanaf 2016, Remko Bicentini.

Onder het trainerschap van de Curaçaose Nederlander Bicentini (50) won het eiland tot veler verrassing de Caribbean Cup en kwam het tot de kwartfinale van de Gold Cup. In het contract van Bicentini stond een clausule die zijn leidinggevende rol automatisch verlengde als Curaçao zich kan kwalificeren voor Qatar.

De plotselinge benoeming van Hiddink, waarover de Curaçaose voetbalbond zelf nog altijd geen publieke mededelingen heeft gedaan, komt voor Bicentini als een complete verrassing. ‘Ik juich de komst van Guus Hiddink toe,’ zo liet hij de NOS weten, ‘maar dan wel in de rol van adviseur. Nu wordt hij zomaar op mijn plek gezet.’

Cultuur

Hiddink zelf zegt naar het eiland te komen met de Curaçaos-Nederlandse oud-international Hedwiges Maduro als adviseur, juist om zich zo beter in te werken in de sportcultuur van het eiland. Het bijzondere is dat juist Bicentini, die doorgaans in Nijmegen woont, die cultuur al goed kent en op Curaçao ook zeer populair is geworden.

De reacties op de komst van Hiddink naar het eiland zijn dan ook zeer gemengd. Via de sociale media laten voetballiefhebbers weten dat zij de kwaliteiten en grote ervaring van Guus Hiddink verwelkomen. Veel anderen zijn kwaad op de Curaçaose bond. ‘Remko heeft geweldig gepresteerd!’ merkt iemand op Facebook op. ‘Guus Hiddink kent onze cultuur niet!’

Benoemingen van Nederlanders, inwoners van het vroegere koloniale ‘moederland’, liggen op Curaçao altijd gevoelig. Tegelijkertijd is Nederland voor het eiland de belangrijkste toeristische markt. Om die reden ook sloot de overheid van het eiland vorig jaar met Ajax een shirtreclamecontract van zo’n twee miljoen euro.

Over het salaris van Guus Hiddink is nog niets bekendgemaakt. Veel geld heeft Curaçao niet te besteden. Als gevolg van de coronapandemie is het in een enorme economische crisis terechtgekomen. Zonder financiële hulp van Nederland dreigt het eiland van 160 duizend inwoners failliet te gaan.

Bron: Volkskrant

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Bicentini zal het best aardig gedaan hebben maar heeft niet het palmares en de ervaring die Guus meebrengt

  Bicentini heeft anders meer gewonnen en gepresteerd de aflopen 5 jaar dan Hiddink.

 2. Kost dat???
  Wie? een bejaarde makamba?
  Kost dat?
  Wiens geld?
  O ja, we hebben een klein probleempje hier met onze bevolking, die niet te vreten heeft…
  Maar ja “Ajakkes” ( de meest gehate club in macambaland) sponseren en nu Hiddink?, Kost dat? Lekker gegeten iedereen??

 3. Guus Hiddink is een fenomeen, als een eilandje van 150.000 mensen zo’n topcoach kan strikken dan moet je niet te lang twijfelen.

  Bicentini zal het best aardig gedaan hebben maar heeft niet het palmares en de ervaring die Guus meebrengt

 4. With all due respect to Hiddink want hij heeft brede ervaring op internationaal niveau.

  De aanwijzing is op niveau van bijvoorbeeld : Didier Deschamps als coach voor Haiti. Totaal onrealistisch.

  A true bread and circuses tafereel.

 5. ‘Guus Hiddink kent onze cultuur niet!’….

  Ku Dios ke…

  Wat moet je dan weten over de Curacaose cultuur aleer je als voetbaltrainer op Curacao kunt starten?
  Wat moeten 160.000 Curaçaoënaars die in Nederland wonen en werken dan noodzakelijkerwijs inmiddels hebben geleerd over de cultuur binnen Nederland voordat ze een partijtje voetbal konden spelen op een groen grasveldje?
  Waar zitten de verschillen? Kan dat even in twee kolommen, cultuur Ned-cultuur Cur en het gaat dan over de culturele verschillen op het gebied van voetbal…

 6. “Tegelijkertijd is Nederland voor het eiland de belangrijkste toeristische markt. Om die reden ook sloot de overheid van het eiland vorig jaar met Ajax een shirtreclamecontract van zo’n twee miljoen euro”.

  Dus, als dank een beetje staatssteun aan de meest gehate club van Nederland.

  Trouwens was het niet dit jaar dat die viswijf in de Arena zat?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...