29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...

PBC | Orkaanseizoen 2023 was een ongebruikelijk actief jaar

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het orkaanseizoen 2023 in de Atlantische Oceaan, dat gisteren eindigde, was een van de meest actieve seizoenen in recente jaren. Met een totaal van twintig...

PBC | Universiteit van Curaçao zoekt nieuwe rector magnificus

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez, UoC is op zoek naar een nieuwe rector magnificus. De huidige rector magnificus, Francis de...
- Advertisement -spot_img

Asjes: ‘Verhoren enquête niet openbaar’

HomeNieuwsAsjes: 'Verhoren enquête niet openbaar'

PAR: Achter gesloten deuren geen nut

WILLEMSTAD — De verhoren van de parlementaire enquête naar de VNA/VDC en de onderzoeksmethodes van het OM zijn niet openbaar. Dit benadrukt Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS). Volgens Asjes behoren de verhoren tot het onderzoek dat door de onderzoekscommissie moet worden uitgevoerd. Het houden van verhoren in het openbaar zou het onderzoek in gevaar kunnen brengen, aldus Asjes.

De PAR-fractie is het echter niet met hem eens en vraagt zich af of de enquête nog wel zin heeft, als de verhoren niet openbaar zijn. Asjes bevestigt wat partijgenoot Jaime Cordoba (PS), voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie, eerder deze week naar buiten heeft gebracht. Cordoba stelde dat de verhoren niet openbaar zijn en dat alleen het eindverslag openbaar is.

Het is aan de Staten om te beslissen of de processen-verbaal van de verhoren openbaar worden gemaakt.

Asjes verwijst in zijn motivering naar artikel 114 van het Reglement van Orde van de Staten. Volgens Asjes kan uit dit artikel worden opgemaakt dat de verhoren deel uitmaken van het onderzoek en dat er pas na afsluiting van het onderzoek sprake kan zijn van openbaarmaking.

Het is aan de Staten om te bepalen in welke vorm dit moet gebeuren, aldus de Statenvoorzitter.

Asjes wijst ook op een ander punt.

Namelijk dat potentiële getuigen hun verklaringen zouden kunnen aanpassen, nadat zij kennis hebben genomen van wat personen, die eerder in het proces aan bod komen, voor de enquêtecommissie hebben verklaard. Om dit te voorkomen zijn de verhoren niet openbaar, geeft de Statenvoorzitter aan.

Eerder deze week verklaarde commissie- voorzitter Cordoba dat alle getuigen onder ede gehoord zullen worden. Maar niet iedereen is het eens met het feit dat de verhoren niet openbaar zijn. In een reactie benadrukt PAR-Statenlid en lid van de onderzoekscommissie Dennis Jackson, dat zijn partij eist dat de verhoren openbaar zijn.

Anders heeft het geen zin. Het volk dient te weten wat er tijdens de verhoren wordt gezegd. Dit onderzoek heeft als doel om de waarheid naar buiten te brengen. Wat heb je dan te verbergen? Je voorkomt op die manier dat er gemanipuleerd wordt.

Jackson wijst er ook op dat overal ter wereld parlementaire enquêtes openbaar zijn.

“Waarom dan hier niet? We moeten voorkomen dat er straks iets anders naar buiten komt, dan wat in de verhoren is verklaard. Ik heb daar ervaring mee. Na het overleg van het College van Senioren, dat niet openbaar is, bracht ik naar voren dat er geen documenten werden verspreid. Maar de andere leden stelden dat dit wel was gebeurd. Het was niet openbaar, dus zelfs voor de rechter kan ik niet bewijzen dat dit zo is geweest, omdat een meerderheid van de leden anders beweert.”

Jackson wijst er ook op dat in het buitenland parlementaire enquêtes meestal in het openbaar worden gehouden. Dit alles met het doel om alle betrokkenen, dus ook het volk, alle duidelijkheid te geven. PNP-Statenlid Humphrey Davelaar stelt op zijn beurt er geen enkel probleem mee te hebben als de verhoren openbaar zijn.

Dit zal mijn eerste ervaring zijn met een parlementaire enquête. Ik weet niet hoe dit in het verleden is gebeurd. Maar voor mij is het geen probleem als de verhoren openbaar zijn. Ik heb niks te verbergen.”

Hij geeft wel aan duidelijkheid te willen krijgen op de vraag welke criteria er gehanteerd worden om de verhoren niet in het openbaar te willen houden. “Ik kan me aan de andere kant wel enigszins voorstellen dat je bepaalde staatsgevoelige informatie niet in het openbaar wilt behandelen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties