Tweede Kamer schrikt van VDC-berichten

Liesbeth Spies is bezorgd over VDC

Liesbeth Spies vragen over de VDC

DEN HAAG — De Tweede Kamer is geschrokken over de informatie met betrekking tot de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) en heeft minister Liesbeth Spies om opheldering gevraagd.

Ronald van Raak van de SP, die al herhaaldelijk om een onderzoek heeft gevraagd naar het lekken van vertrouwelijke gegevens op Curaçao, vindt dat de Nederlandse veiligheidsdienst de samenwerking met de VDC moet beëindigen.

De informatie is afkomstig uit een verslag van een gesprek tussen een op non-actief gestelde VDC-medewerker en de Curaçaose ombudsfunctionaris Alba Martijn, waar verschillende media een exemplaar van bezitten.

Gevoelige informatie van de VDC zou in opdracht van premier Gerrit Schotte aan derden zijn gegeven, onder wie Colombiaanse functionarissen en medewerkers van de Forensic Services. Orde op zaken

“Het is erg dat er weer informatie gelekt is, maar het laat ook zien welke politieke bemoeienis er is en welke politieke spelletjes er worden gespeeld. En het is weer een voorbeeld van de cultuur van angst en intimidatie. Curaçao glijdt af naar een niveau dat volkomen onacceptabel is”, aldus Van Raak.

“Ik vind dat Nederland de verantwoordelijkheid voor goed bestuur niet meer kan dragen, dus we moeten helpen om orde op zaken te stellen en anders moet Curaçao gewoon onafhankelijk worden.”

Van Raak heeft naar aanleiding van de berichtgeving meteen schriftelijke vragen gesteld. Hij wil in eerste instantie weten of de informatie klopt en of ook informatie van de Nederlandse geheime dienst op deze wijze met derden is gedeeld. Vervolgens vraagt hij de mening van minister Spies.

“Wat zegt dit nieuwe lek uit de Veiligheidsdienst Curaçao naar uw opvatting over de manier waarop de regering-Schotte gebruikmaakt van de instituties op Curaçao? Bent u nog steeds van opvatting dat Curaçao zelf in staat is om de falende screening van Curaçao en eerdere lekken uit de Veiligheidsdienst Curaçao te onderzoeken”, aldus Van Raak.

Bescherming Het SP-Tweede Kamerlid wil ook weten of Spies op de een of andere wijze bescherming kan bieden aan de desbetreffende VDC-medewerker, die ‘naar het zich laat aanzien op initiatief van de minister-president van Curaçao is bedreigd’.

Ook Eric Lucassen wil uitleg van minister Spies: “De naam Veiligheidsdienst is niet van toepassing op die van Curaçao, want die blijkt zo lek als een mandje. Ik heb al eerder gevraagd naar de aanwezigheid van de Colombiaanse veiligheidsdienst en ook nu zal ik weer vragen wat er aan de hand is en in hoeverre premier Schotte hierbij betrokken is.”

Bas Jan van Bochove van het CDA geeft aan ook uitleg van de minister te willen, maar wijst er wel op dat het in eerste instantie aan de Staten van Curaçao is om opheldering te vragen.

“Want ik begrijp dat de Raad van Toezicht van de Veiligheidsdienst hier niet van op de hoogte was. Als je naar de Ombudsman stapt, dan lijkt het me vreemd dat je niet ook de eigen Raad van Toezicht inlicht.”

Minister Spies was vandaag niet voor commentaar bereikbaar.

 

Bron: Amigoe

door onze correspondent Otti Thomas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *