32 C
Willemstad
• dinsdag 1 oktober 2024

Democracy now! | Monday, September 30, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, September 27, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 26, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Trouw | Sint-Maarten heeft het zelf voor het zeggen, ook bij de wederopbouw

HomeMediaTrouw | Sint-Maarten heeft het zelf voor het zeggen, ook bij de...

Opinie Flora Goudappel

Ravage op het strand van Orient Bay, aangericht door de orkaan Irma op het Franse gedeelte van Sint Maarten, vlakbij de Nederlandse grens op het eiland. © ANP

Sint-Maarten moet om hulp vragen, waarna de andere landen binnen het Koninkrijk naar vermogen zouden moeten leveren. Ook voor Europese hulpfondsen kan Sint-Maarten in principe zelfstandig handelen, stelt Flora Goudappel, hoogleraar Europees recht.

Nu de omvang van de schade duidelijk is geworden die orkaan Irma op Sint- Maarten heeft aangericht, verschijnen er steeds meer publicaties over de vraag hoe het nu verder moet op het eiland en wie de wederopbouw gaat betalen.

Opvallend is dat meningen over de toekomst vooral vanuit Nederlands oogpunt worden gegeven, liefst gebaseerd op economische analyses. De reacties laten zich grofweg samenvatten tot: inlijven of afstoten. Deze werkwoorden geven aan dat auteurs ervan uitgaan dat het een actie van Nederland zou zijn. Ten onrechte: de inwoners van Sint-Maarten beslissen zelf over hun toekomst binnen het Koninkrijk.

Sint-Maarten heeft namelijk het recht op zelfbeschikking, zoals neergelegd in art. 1 van het Handvest van de Verenigde Naties. Dit recht is gegeven aan de bevolking in (vooral) dekolonisatieprocessen. De bevolking van Sint-Maarten beslist of ze tevreden is over de huidige status binnen het Koninkrijk, niet Nederland. Het is niet de oud-kolonisator die beslist over het lot van de voormalige kolonie, maar de voormalige kolonie zelf.

Over het vervolg op enige beslissing door de bevolking van Sint-Maarten gaat het gehele Koninkrijk. Dat moet een unaniem besluit zijn van de vier landen binnen het Koninkrijk: Nederland, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Zowel bij de keuze tot onafhankelijkheid of een andere status binnen het Koninkrijk.

De bevolking van Sint-Maarten beslist of ze tevreden is over de huidige status binnen het Koninkrijk, niet Nederland

Als dat zou leiden tot een wijziging van de huidige situatie, moet het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden worden aangepast. Hierin zijn de vier landen binnen het Koninkrijk gelijk en moeten alle vier onderhandelen en instemmen. Het gaat dus om het Koninkrijk als geheel, niet om de eenzijdige wens van Nederland. Of het nu economisch interessant is om Sint-Maarten binnen het Koninkrijk te houden of niet, de bevolking heeft het voor het zeggen, niet Nederland alleen.

Wederopbouw

Dan blijft de vraag wie de fondsen gaat vrijmaken of aanvragen die nodig zijn voor de wederopbouw. Dat kan op twee manieren: ofwel nationaal ofwel Europees. Het Statuut voorziet in art. 36 in wederzijdse hulp en bijstand. Dat betreft niet alleen Nederland, maar ook Aruba en Curaçao. Er zijn, ook in de wetsgeschiedenis, geen aanwijzingen dat hier voorwaarden aan verbonden zouden kunnen worden. Sterker, er staat dat dit niet mag leiden tot bemoeizucht. Sint-Maarten moet om hulp vragen, waarna de andere landen binnen het Koninkrijk naar vermogen zouden moeten leveren.

Ook voor Europese hulpfondsen kan Sint-Maarten in principe zelfstandig handelen. Het is voor de Europese Unie een van de landen en gebieden overzee (lgo’s). Dat betekent dat een klein deel van het Europese recht voor Sint-Maarten geldt en er toegang is tot veel Europese fondsen, maar niet alle. Het Franse deel van het eiland geldt als geheel Europees en heeft daardoor wel direct toegang tot alle Europese fondsen, waaronder ook het Solidariteitsfonds, het grootste Europese fonds, bedoeld voor noodhulp en schadeherstel. En het zogeheten Echo-fonds voor humanitaire hulp is voor niet-EU-landen. Daar valt Sint-Maarten buiten.

Opties voor directe noodhulp staan wel in speciale regelgeving voor de lgo’s over het Europees Ontwikkelingsfonds. Dat kan Sint-Maarten zelf aanvragen, daar is Nederland niet voor nodig. En de Europese Commissie heeft onlangs laten weten dat Sint-Maarten, net als het Franse deel van het eiland, toch een beroep mag doen op het Solidariteitsfonds. Ook dat kan dus zonder toestemming van Nederland.

Kortom, Sint-Maarten heeft het in het geheel zelf voor het zeggen.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Sint Maarten mag ook zelf opbouwen en Nederland, Curacao en Aruba Mogen wel eisen stellen om geld te geven en hoeveel. Dat staat namelijk niet in het statuut.

  2. ER wordt voorbij gegaan aan het feit dat de regering van St. Maarten door de maffia daar is geïnstalleerd.
    stemmen worden gekocht..alleen de maffia heeft dat geld.
    het volk stemt op de maffia( door te geloven in valse beloftes of rechtstreeks: door omkoping) en zijn vervolgens afhankelijk van deze maffia.
    nu gaat men beseffen welke misdadigers regeren..en gaan ze de pijn voelen.
    ik hoop ook dat het volk een herkansing krijgt…
    de keuze die ze ooit hebben genomen om een land binnen het koninkrijk te worden is toen ook door de maffia politici gesponsord..
    wie zich brand moet op de blaren zitten…
    dit geld ook voor Curacao….alleen hier heeft nog geen ramp plaats gevonden. dus de pijn hier is nog te overzien…

  3. Dan ben je hoogleraar en dan schrijf je zo’n onzin stuk! Natuurlijk moet St. Maarten om hulp (geld) vragen, maar Nederland (en Aruba en Curacao) zou(den) MOETEN leveren? Niets moet en helemaal niet aan zo’n corrupt zooitje zonder enige garantie dat het geld goed wordt besteed.

  4. Tja, met dit soort wereldvreemde EU ambtenaren heeft de maffiakliek op de eilanden geen vijanden meer nodig. Zo is Europa inmiddels ook kapot gemaakt. Gelukkig heeft ze het wel over het zelfbeschikkingsrecht van de bevolking, niet van de leiders.

  5. @ Flora Goudappel, u mag dan wel hoogleraar maar dan wel van joodse komaf, het verhaal wat u nu heeft verteld is al zo oud als de weg naar Rome, alleen in een nieuw vestje gegoten, interesant doen over een andermans leed.

    @Mossel: dat joodse komaf is hier net zo onnodig en even “racistisch” als in jouw stuk.

  6. @ Flora Goudappel, u mag dan wel hoogleraar zijn en van joodse komaf, het verhaal wat u nu heeft verteld is al zo oud als de weg naar Rome, alleen in een nieuw vestje gegoten, interesant doen over een andermans leed.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties