Trouw | Op het Curaçaohuis heerst verziekte sfeer

© anp. Marvelyne Wiels eerder dit jaar na een presentatie in het Haagse Arubahuis van Nijntje in het Papiaments.

De Curacaose Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels eerder dit jaar na een presentatie in het Haagse Arubahuis van Nijntje in het Papiaments | Foto ANP

Op internet circuleren vrolijke foto’s van de officiële opening van het nieuwe Curaçaohuis in Den Haag. Gastvrouw van het vorige week dinsdag gehouden feestje was de gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland, Marvelyne Wiels.

Saillant: haar plaatsvervanger Robert Candelaria was niet uitgenodigd.

Wiels heeft haar eigen dochter op twijfelachtige wijze in dienst genomen. De ombudsman heeft het arbeidscontract opgevraagd, maar niet gekregen

Het voorval typeert de verziekte sfeer op het Curaçaohuis. Wiels werd medio 2013 aangesteld als gevolmachtigde minister. Zij is de zus van Helmin Wiels, de politicus die twee jaar geleden werd vermoord op het strand van Curaçao. Marvelyne Wiels heeft als taak het Caribische eiland te vertegenwoordigen in Nederland. Zij schuift regelmatig aan in de Trêveszaal op het Binnenhof, waar de rijksministerraad vergadert.

De ombudsman van Curaçao heeft, na aanleiding van talrijke klachten, onderzoek gedaan naar het functioneren van Wiels. Begin deze maand verscheen het resultaat: een snoeihard rapport dat weinig heel laat van de integriteit van de minister.

Seat Mini
Opmerkelijk en pijnlijk is het conflict dat zij uitvecht met haar plaatsvervanger. Toen Wiels aantrad in Den Haag, besloot ze de dienstauto van Candelaria in te ruilen. Een Volkswagen Passat werd een Seat Mini, volgens de ombudsman ‘de kleinste auto op de markt’. Hij meldt: ‘de heer Candelaria is nogal fors en past bijna niet in die Seat. Op deze wijze werd hij voor schut gezet’. Wiels rijdt zelf een BMW 528i. Op de vraag van de ombudsman of Candelaria een representatieve auto heeft, antwoordde ze: ‘Waar moet hij naartoe?’

De plaatsvervanger beklaagt zich over verouderd en smakeloos meubilair in zijn kantoor. Hij durft er geen gasten te ontvangen. Wiels heeft hem ook expliciet verboden haar te vervangen in de rijksministerraad.

Er is meer. Het personeel op het Curaçaohuis beschuldigt de gevolmachtigde minister van onbeschoft en intimiderend gedrag. Meerdere werknemers zijn ontslagen of geschorst. Wiels heeft haar eigen dochter op twijfelachtige wijze in dienst genomen. De ombudsman heeft het arbeidscontract opgevraagd, maar niet gekregen van Wiels. Hij rept over ‘obstructie’.

Of de situatie nog werkbaar is? Ach, we gaan gewoon door. Maar Curaçao verdient beter

Opgepoetst CV
Volgens de ombudsman heeft Wiels herhaaldelijk ‘onbehoorlijk’ gehandeld. Ze heeft zich ‘door een aaneenschakeling van gedragingen’ schuldig gemaakt aan ‘de schijn van niet-integer handelen’.

Uit het rapport blijkt ook dat Wiels haar eigen cv op heeft opgepoetst met functies die ze nooit heeft bekleed. Dat blijkt uit oude versies van haar LinkedIn-profiel, die ze vergeefs probeerde te wissen van internet.

De ombudsman adviseert haar te laten testen om vast te kunnen stellen ‘of ze op een adequate wijze leiding’ kan geven. Hij stelt voor haar plaatsvervanger een fatsoenlijke auto en representatief meubilair te geven. Weggestuurde werknemers moeten worden teruggehaald.

‘Interne aangelegenheid’
Wiels wil zelf niet reageren. Haar advocaat verwijst naar minister-president Ivar Asjes van Curaçao. Ondanks herhaaldelijke verzoeken wil ook hij niet ingaan op de kwestie. Premier Asjes heeft nog wel geprobeerd om via een kort geding publicatie van het rapport te voorkomen. Het mocht niet baten. Minister Ronald Plasterk (PvdA, koninkrijksrelaties) laat via zijn woordvoerder weten dat dit een ‘interne Curaçaose aangelegenheid’ is. Bemoeienis vanuit Nederland ligt altijd uiterst gevoelig op het eiland.

Plaatsvervanger Robert Candelaria zegt desgevraagd dat er tot op heden niets met het ombudsman-rapport is gebeurd. “Mevrouw Wiels heeft nog geen actie ondernomen. Of de situatie nog werkbaar is? Ach, we gaan gewoon door. Maar Curaçao verdient beter.” Na de zomer vergadert het Curaçaose parlement over de kwestie. Dan zal blijken of Wiels te handhaven is.

Bron: Trouw
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *