26 C
Willemstad
• zondag 11 april 2021 00:52

Rijnmond | Veertig zorgmedewerkers naar Curaçao

Radio Rijnmond  Bron: Radio Rijnmond

Ingezonden | Petje af!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

NU | Afgelopen dagen minder coronabesmettingen op Aruba

Op Aruba is het aantal besmettingen de laatste dagen licht afgenomen. Vrijdag werden er 583 actieve besmettingen geregistreerd. De teller van het aantal mensen dat sinds maart...

NU | Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen

Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig...

PBC | Vaccinatiestraat Marinebasis Parera geopend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Sinds vrijdag kunnen mensen op Curaçao ook bij onze marinebasis terecht voor hun vaccinatie tegen COVID. Defensie verleent hiermee militaire bijstand, op verzoek van...

PBC | Raffinaderijbesprekingen van Corc slepen voort

Persbureau Curacao De eigenaar van de raffinaderij, overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) blijft onderhandelen met het Corc-consortium om de olieraffinaderij van Isla opnieuw te starten. De bestaande MOU...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaTrouw | Mensonterende gevangenis op Sint-Maarten wordt geholpen met Nederland containercellen

Trouw | Mensonterende gevangenis op Sint-Maarten wordt geholpen met Nederland containercellen

Hans Marijnissen

Premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan Point Blanche-gevangenis in 2013 © ANP

Minister Sander Dekker (justitie en veiligheid) heeft het nu ook met eigen ogen gezien: de gevangenis van Sint Maarten tart alle beschrijvingen. Het complex is niet alleen voor de gedetineerden inhumaan, maar ook als werkplek voor het personeel ongeschikt en onveilig. Daar moet iets aan gebeuren.

Nederland gaat Sint Maarten zestien tweepersoons containercellen leveren om de grootste nood in de omstreden Point Blanche-gevangenis te lenigen. Daarmee gaat de capaciteit van het detentiecomplex van 70 naar 102 plaatsen. Dat zouden er eigenlijk 150 moeten zijn.

De situatie in de gevangenis is al jaren erbarmelijk. Nog voordat orkaan Irma in 2017 grote schade aan het complex aanrichtte, waren de omstandigheden in de cellen al mensonterend. Volgens de Raad voor de Rechtshandhaving had de inrichting begin 2017 al ‘een dieptepunt’ bereikt, maar was de ‘deplorabele toestand’ na de orkaan zelfs verslechterd. Nationale wetgeving en internationale normen worden binnen de gevangenismuren ‘ernstig geschonden’. Het complex is niet alleen voor de gedetineerden inhumaan, maar ook als werkplek voor het personeel ongeschikt en onveilig, aldus de Raad. Daarom ook kampt de inrichting met een groot personeelstekort, dat de crisis verdiept.

Ook de commissie die voor de Nederlandse regering de wederopbouw van Sint Maarten in de gaten houdt, wijst met grote regelmaat op de ‘zeer ernstige situatie’. Cellen lopen bij regen vol water, beveiligingssystemen werken niet en de cellen worden afgesloten met hangsloten omdat de deursloten defect zijn. Bij calamiteiten kunnen die niet met één handeling ontgrendeld worden.

Minister Dekker heeft donderdag na een werkbezoek aan de ‘hel van Sint Maarten’ zijn collega Cornelius de Weever toegezegd de zestien containercellen te leveren. Wel moet eerst onderzocht worden of de containers koel genoeg blijven in de grote hitte, en of er binnen het complex wel plaats is voor de nieuwe cellen.

Nieuwe gevangenis

Volgens critici gaat de ingreep niet ver genoeg. Sint Maarten zou eigenlijk een geheel nieuwe gevangenis moeten krijgen, met goed opgeleid personeel, en misschien wel onder Nederlands gezag. Maar daar wringt de schoen. Sint Maarten is een autonoom land binnen het koninkrijk, en Nederland vindt dat het zelf verantwoordelijk is. De Raad daarentegen stelt dat indien de mensenrechten van de gedetineerden in het geding zijn en de veiligheid van de burgers op het eiland, Nederland de plicht heeft bij te springen. Dat zou hier het geval zijn.

Na orkaan Irma werden 31 gedetineerden uit de halfverwoeste Point Blanche-gevangenis met spoed overgebracht naar Nederlandse gevangenissen en 28 moesten hun straf op Curaçao uitzitten. Ook op dit moment is het complex nog niet geschikt voor de terugkeer van gevangenen die daar langer moeten verblijven. Justitie op Sint Maarten zelf heeft al meerdere keren criminelen moeten vrijlaten terwijl ze hun straf nog niet hadden uitgezeten, en probeert langgestraften onder te brengen op het 850 kilometer verderop gelegen Bonaire. Van bezoek of resocialisatie kan zo geen sprake zijn.

Inhumaan

Nederland is ook al op de vingers getikt door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat oordeelde dat de detentie van de Siciliaanse maffiabaas Franscesco Corallo (die op Curaçao premier Gerrit Schotte omkocht) ‘inhumaan’ was. Hij zat met vijf andere gevangenen in een cel van 16 vierkante meter opgesloten op het politiebureau van Philipsburg. Corallo kreeg uiteindelijk een schadevergoeding van 5000 euro toegewezen.

De situatie in de gevangenis speelt ook een rol bij de gevangenneming van Theo Heyliger, de meest invloedrijke politicus op het eiland, vorige maand. Na zijn arrestatie en verlenging van voorarrest werd hij wegens het cellentekort overgebracht naar Bonaire, maar na protest van zijn advocaat kon hij toch een cel op Sint Maarten krijgen.

Lees ook: Wederopbouwfonds voor Sint-Maarten: Nederland bepaalt wie geld krijgt

Nederland werkt aan een miljoenenfonds voor Sint-Maarten van waaruit de wederopbouw van dit eiland kan worden gefinancierd. Het fonds verstrekt leningen onder zeer strikte voorwaarden, zodat Nederland zeggenschap krijgt over die opbouw en ook de geldstroom controleert.

Bron: Trouw

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties