Paradise Papers | Jan Kleinnijenhuis
Een eilandje voor de Britse kust heeft een kunst gemaakt van het slim importeren van vliegtuigen. Formule-1-coureur Lewis Hamilton bespaarde er zo’n 4 miljoen mee.
Heel even maar hoefde het splinternieuwe privévliegtuig van viervoudig Formule-1-wereldkampioen Lewis Hamilton te landen op het eiland Man. Dat eiland, net iets groter dan Texel en gelegen tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, kent wel vaker dergelijke tussenstops. In het geval van Hamilton en vele andere vermogenden die het ministaatje gebruiken om hun vliegtuigen te registreren, kan dat miljoenen aan belastingen besparen.
Voor het luxe, knalrode vliegtuig van Hamilton is een bijzondere belastingconstructie opgetuigd, zo blijkt uit gegevens van juridisch dienstverlener Appleby. Op het eiland Man wordt de brievenbusfirma Stealth (IOM) Ltd. opgericht, dat het vliegtuig zal leasen van Hamiltons ándere brievenbusfirma, Stealth Aviation Limited op de Britse Maagdeneilanden.
Korte stop
Om het plan te doen slagen moet de eerste vlucht van de Bombardier Challenge 605 landen op het eiland Man. “Het gaat maar om een korte stop, normaal gesproken nog geen twee uur”, zo legt Appleby de formaliteit uit in een stappenplan voor de belastingroute.
De brievenbusfirma dient feitelijk twee doelen. Ten eerste de registratie op het eiland Man dat, via de speciale banden met het Verenigd Koninkrijk als één van de overzeese gebieden, het vliegtuig kan importeren in de Europese Unie. En ten tweede het feit dat het gaat om een bedrijf. De Europese regels geven bedrijven de mogelijkheid BTW terug te vragen, terwijl individuen dat gewoon moeten betalen.
Dat tikt aan bij een vliegtuig van 27 miljoen dollar. Volgens een document van de autoriteiten van het eiland Man uit de Paradise Papers blijkt dat Hamilton met de constructie een kleine 4 miljoen euro aan BTW kan terugvragen. Voor Hamilton zelf verandert er weinig: hij huurt het vliegtuig nu feitelijk van zichzelf, en bespaart daar veel belasting mee.
Slim importeren
Het kleine eilandje voor de Britse kust heeft een kunst gemaakt van het slimme importeren van de vliegtuigen, zo blijkt uit navraag van de Britse krant The Guardian. Sinds 2011 zijn er 231 aanvragen voor BTW-teruggave gedaan via het eiland, gezamenlijk voor een bedrag van 890 miljoen euro. Dat zijn dus inkomsten die andere landen mislopen, omdat de vliegtuigen daar niet geregistreerd worden en de BTW dus niet wordt betaald.
Overigens hoeft niet dat hele bedrag oneigenlijk te zijn. Eigenaren van vliegtuigen mogen BTW terugvragen wanneer het voor ‘zakelijke vluchten’ wordt gebruikt, in plaats van privévluchten. Door de vliegtuigen onder te brengen in brievenbusfirma’s, wordt dat mogelijk omzeild door alle vluchten als zakelijke vluchten op te geven.
De premier van het eiland Man, Howard Quayle, zei twee weken geleden na vragen van ICIJ over de BTW-route dat zijn land niets onoorbaars doet. Hij heeft het Britse ministerie van financiën om een onderzoek gevraagd.
Wat bij vliegtuigen werkt, kan met boten net zo goed, blijkt uit documenten die in 2015 door belastingadviseur Baker McKenzie naar Appleby zijn gemaild. Toen de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman het megajacht Serene van de Russische miljardair Yuri Shefler wilde kopen, werd hen geadviseerd de transactie te laten plaatsvinden in internationale wateren, in plaats van de toenmalige ligplaats La Ciotat in Zuid-Frankrijk. Daar kan geen enkel land belastingplicht claimen, en dat kan flink schelen voor een boot met een prijskaartje van 420 miljoen euro.
Lees alles over het nieuwe lek in ons dossier over de Paradise Papers
Bron: Trouw
@ Brian S
Niet alleen de rijken betalen zo minder belasting. Alle luchtvaartmaatschappijen werken op deze manier en geef ze eens ongelijk.
Maar zelfs de Nederlandse overheid werkt op deze manier !
Jaren geleden, toen de marine nog P-3C vliegtuigen hadden was er 1 vliegtuig dat maar beperkt in Nederland mocht zijn. Waarom ? Ook over dat vliegtuig was geen btw betaald omdat het altid op IJsland stond.
Ergo, de overheden hebben deze regels zelf geschapen en dan moet men niet vreemd opkijken dat bedrijven en personen daar gebruik van maken. Wil men dat niet dan moet men die regelingen afschaffen, het is zo simpel als het maar zijn kan.
En daarom blijven de rijken rijk want ze betalen veel minder belasting