Trotse Piar met pensioen

WILLEMSTAD — Procureur- generaal (PG) Dick Piar (62) heeft gisteren na 38 jaar trouwe dienst bij de overheid, waarvan 35 bij het Openbaar Ministerie (OM), afscheid genomen van de overheid. In zijn afscheidstoespraak stelde Piar trots te zijn op het apparaat dat hij achterlaat en hekelde hij de ongefundeerde kritiek op het OM van de afgelopen jaren.

Advertentie

Aydmeline ‘Etty’ Dickens overhandigt namens het OM een schilderij van de Curaçaose kunstenaar Papi Adriana aan scheidend procureur-generaal Dick Piar. Dickens was de secretaresse van Piar, die hij in zijn afscheidstoespraak ook bedankte voor de steun in de afgelopen jaren.

Aydmeline ‘Etty’ Dickens overhandigt namens het OM een schilderij van de Curaçaose kunstenaar Papi Adriana aan scheidend procureur-generaal Dick Piar. Dickens was de secretaresse van Piar, die hij in zijn afscheidstoespraak ook bedankte voor de steun in de afgelopen jaren.

Piar benadrukte gisteren bij zijn officiële afscheid dat hij ondanks alle ups and downs in zijn loopbaan, zijn ambt met veel plezier en voldoening heeft vervuld.
Hij verklaarde het wel teleurstellend te vinden dat er geen enkel lokaal persoon gesolliciteerd heeft naar de functie van procureur-generaal, die hij na vandaag officieel niet meer vervult.

Wij hebben steeds onze mond vol van ‘nos mes por’ (wij kunnen het zelf), maar als het erop aankomt, laten wij onze landen in het Caribische deel van het Koninkrijk in de steek. Het feit dat er lokaal geen enkele belangstelling is voor deze functie, geeft echter wel te denken.”

Aan de andere kant toonde Piar zich tevreden over het feit dat er vanuit Nederland een ‘goede kandidaat’ belangstelling heeft getoond voor de vrijgekomen functie.
Hij bedoelde hiermee Guus Schram, die per 1 februari zijn werkzaamheden zal aanvangen als de nieuwe PG van Curaçao, St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius en Saba.
Piar wenste zijn opvolger Schram, die gisteren niet aanwezig kon zijn, veel sterke, wijsheid en succes toe in de uitoefening van zijn ambt.

Het zal heel vaak alles behalve makkelijk zijn, maar ik weet ook dat ik een deskundig apparaat achterlaat dat hem ten volle zal steunen in zijn nieuwe functie.”

Het werken voor het OM is geen dankbaar werk, gaf Piar gisteren aan, maar het is wel werk dat voldoening geeft op het moment dat je naar eer en geweten inhoud hieraan geeft.
De vertrekkende PG stond in zijn afscheidstoespraak ook stil bij de kritiek die het OM in de afgelopen jaren heeft gekregen.
Het ging hier vaak om kritiek die volgens Piar geheel ten onrechte was.

Laat het duidelijk zijn dat ik van mening ben dat iedereen, ook het Openbaar Ministerie, bekritiseerd kan en mag worden binnen elke gemeenschap.
Het gaat mij om die keren waarop dit geheel ten onrechte en tegen beter weten in gebeurde.
Desondanks kan ik aan het einde van de rit stellen dat het OM, het apparaat waarvan ik de eer had het te mogen leiden, zich gedurende al deze jaren heeft weten te handhaven als een integer apparaat binnen onze maatschappij.
Ik ben heel erg trots op mijn collega’s, die onder moeilijke omstandigheden hun werk moesten verrichten en desalniettemin steeds goede prestaties hebben geleverd.”

De kracht van het OM ligt volgens Piar in het feit dat de organisatie één team vormt, maar tevens één grote familie is.

Hierdoor is het onmogelijk geweest voor kwaadwilligen – ondanks vele pogingen daartoe – een wig te drijven tussen personeelsleden binnen onze OMorganisatie. Ik hoop dat het in de toekomst ook zo zal mogen blijven.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *