29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

TPO | KLM blijft discriminatie toestaan op haar vluchten

HomeMediaTPO | KLM blijft discriminatie toestaan op haar vluchten

Geen van de orthodoxe joden wilde naast mijn vrouw zitten (deel 3) –
Column Ronald van Raak

“Waardeloze reactie van Van Raak”, stelde de directeur van KLM Nederland in een interne mail, die per ongeluk ook bij mij terecht is gekomen | ANP

KLM blijft discriminatie van vrouwen toestaan op haar vluchten, dat is de uitkomst van vijf maanden gesprekken met onze nationale trots. Aanleiding was een vlucht begin mei van New York naar Amsterdam, waar een groep orthodoxe joden niet naast mijn vrouw wilde gaan zitten. De mannen weigerden plaats te nemen, waardoor de vlucht werd vertraagd en de sfeer grimmig werd.

Uiteindelijk besloten mijn vrouw en ik elders in het vliegtuig te gaan zitten. Kort daarna heb ik een column geschreven en hebben we KLM gevraagd waarom zij het beleid hanteert dat niet de passagiers die discrimineren, maar de mensen die worden gediscrimineerd moeten inbinden. De situatie was niet alleen voor ons, maar voor iedereen ongemakkelijk. Het luchtpersoneel van KLM en grondpersoneel van JFK airport zaten eveneens met de situatie in hun maag.

Naar aanleiding van deze column kregen wij veel positieve reacties, ook van joodse Nederlanders. Iemand wees ons er op dat een bekende orthodoxe vrouw in Israël dit gedrag van haar geloofsgenoten niet meer accepteerde en met succes naar de rechter was gestapt. Nadat een bedrijf een boycot uitsprak na een soortgelijke ervaring heeft de Israëlische vliegmaatschappij El Al de procedures aangepast:

“Wie nu nog weigert naast een andere passagier te zitten wordt meteen van boord gezet”, aldus de CEO van El Al. Het intimiderende gedrag van deze ‘cheradische’ joden op de vlucht van KLM leek vooropgezet, zij speelden duidelijk een toneelstuk en drongen hun discriminerende visie op aan de andere passagiers. Nadat El Al dit gedrag veroordeelde zullen zij vaker vliegen met KLM en andere maatschappijen die deze discriminatie nog wel toestaan.

De medewerkers van KLM die wij de afgelopen vijf maanden hebben gesproken waren het allemaal met ons eens, als je niet naast een vrouw wilt zitten dan moet je het vliegtuig verlaten. Maar het bestuur van KLM heeft dus een andere keuze gemaakt. “Waardeloze reactie van Van Raak”, stelde de directeur van KLM Nederland in een interne mail, die per ongeluk ook bij mij terecht is gekomen.

De vraag is wie gelijk heeft. Mogen mannen om religieuze redenen weigeren om naast een vrouw te zitten en mogen maatschappijen dit gedrag toestaan? Wie meent dat sprake is van discriminatie kan dat melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Dit college kun je ook vragen om een oordeel. Laten we deze zaak maar eens voorleggen aan dit college. Die kan een onafhankelijk oordeel vellen of KLM discriminatie moet toestaan of niet.

Bron: The Post Online

4 reacties

 1. Vergeet ook niet dat orthodoxe joden van vrouwelijk cabinepersoneel geen eten aannemen, daarom is er meer mannelijk cab pers a/b, dat heb ik vaker meegemaakt als ik naar Tel Aviv vloog. Ook het niet geven van een hand hoort daar bij.
  NL stond altijd op de achterste benen als een moslim een vrouw geen hand geeft. Ik denk daarbij even aan de verontwaardigde kop van Rits Verdonk toen zij geen hand kreeg van een moslim. NL meet graag met 2 maten. Dat is duidelijk.

 2. Bijzonder weer die dubbele moraal die toegepast wordt door bepaalde religies, die zelf het luidst roepen als het om zaken als discriminatie, racisme aankomt, maar zelf blijkbaar het monopolie op discriminatie menen te mogen toepassen.

  De geringschattende bejegining van Thalmudische Joden naar de Goyim (ongelovigen) kent geen grenzen en is regelrecht geinspireerd vanuit de heilige geschriften van de Thalmud . (Een verzameling interpretaties van Rabbijnen waar o.a. deze abjecte vertelsels inzake de bejegening van met name Christenen en andere ongelovigen neergeklad zijn.)

  Zo zouden de kinderen van niet Joden gelijkgesteld worden met dieren en zou Maria een hoer zijn, en Jezus in zijn eigen excrementen in de hel koken.

  Bijzonder hoe bepaalde religies de volgelingen en heiligen van andere religies laatdunkend mogen bejegenen maar zelf als eerste woorden met de respectievelijke voor- en achtervoegsels “anti”en “fobie” in de mond nemen.

 3. Natuurlijk moet de KLM reizigers van boord halen die niet naast een vrouw willen zitten.

  Tenzij die vrouw Stella van Rijn is, dan hebben we er natuurlijk alle begrip voor.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties