28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 05:48

Laatste reacties

- Advertentie -

TK | Vragen over Venezolaans conflictgoud dat via Curaçao en Aruba wordt verhandeld

Bijschrift: Staatssecretaris Knops had de Kamer nog niet gemeld geen signalen te hebben over goudsmokkel of op de luchthaven van Aruba werd een Venezolaan met 50 kilo smokkelgoud aangehouden | Foto OM

Vragen van de leden Özütok, Diks en Van Ojik (allen GroenLinks) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenleving en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over Venezolaans conflictgoud dat via Curaçao en Aruba wordt verhandeld (ingezonden 5 juli 2019)

1. Kent u de berichten dat goud uit Venezuela nog steeds via Curaçao (ondanks een verbod) en Aruba wordt verhandeld? 1) Zo ja, kloppen deze berichten?

2. Heeft u zicht op de aard en omvang van de handel in goud in Caribisch Nederland en op Sint Maarten?

- Advertentie -

3. Kunt u verklaren hoe het mogelijk is dat Curaçao de afgelopen vijf jaar ten minste respectievelijk 130.000 kg exporteerde en Aruba in de afgelopen twee jaar bijna 30.000 kg verhandelde, terwijl Curaçao noch Aruba over goudmijnen beschikken?

4. Is de legale herkomst van deze grote hoeveelheden goud vastgesteld en is gegarandeerd dat dit goud niet via de landen wordt witgewassen? Zo nee, welke maatregelen zijn hiertegen getroffen?

5. Hoe verhoudt het via Curaçao en Aruba en mogelijk andere Caribische delen van het Koninkrijk verhandelen van Venezolaans conflictgoud zich tot de Nederlandse erkenning van de heer Guaidó als Venezolaanse president en het door Nederland in 2017 opgestelde Goudconvenant, waarin wordt beloofd dat de ondertekenaars zich zullen houden aan de richtlijnen voor multinationale ondernemingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO-richtlijnen) en VN Guiding Principles for Business and Human Rights voor maatschappelijk verantwoord ondernemen?

6. Deelt u de mening dat Venezuela zich in geen enkel opzicht houdt aan de vereisten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en dat Venezuela zich schuldig maakt aan illegale mijnbouw, onderdrukking en uitbuiting? Zo ja, moet hieruit niet worden afgeleid dat Venezolaans goud al sinds 2017 niet verhandeld had mogen worden?

- Advertisement -

7. Welke maatregelen neemt u zich voor om, in goed onderling overleg met de Caribische delen van het Koninkrijk en Caribisch Nederland, de invoer, doorvoer en handel in Venezolaans conflictgoud te bestrijden om te voorkomen dat Nederland de handel in conflictmineralen en daarmee indirect samenhangende mensenrechtenschendingen in Venezuela mogelijk maakt?

8. Hoe wordt voorkomen dat conflictmineralen uit Venezuela op andere wijze via Nederland worden verhandeld?

1) ‘Zo werden Curaçao en Aruba doorvoerhaven voor conflictgoud uit Venezuela’ (www.decorrespondent.nl) en: ‘Hoe conflictgoud uit Venezuela in Antwerpen terechtkwam’ (www.knack.be, 2 juli 2019).

Indiener
Nevin Özütok, Kamerlid GroenLinks
Medeindiener
Isabelle Diks, Kamerlid GroenLinks
Medeindiener
Bram van Ojik, Kamerlid GroenLinks
Gericht aan
S.A.M. Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Gericht aan
R.W. Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Gericht aan
S.A. Blok, minister van Buitenlandse Zaken

Bron: Tweede Kamer

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Eindelijk, na ruim twee jaar, is de politiek zowel in Curacao als in NL wakker geschud. Overigens heeft Curaçao maatregelen getroffen, maar Aruba voor zover ik weet nog steeds niet. Ondanks de sluiting van de grenzen wordt er nog steeds goud doorgevoerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -