Situatie van DAE nijpend

Willemstad – De financiële situatie van luchtvaartmaatschappij DAE is momenteel zo nijpend, dat er een verzoek is gedaan voor een lening van vijf miljoen gulden bij de Curaçao Airport Holding (CAH).

Maurice AdriaensToch heeft directeur Maurice Adriaens van de holding dat verzoek bij de regering neergelegd, zo bevestigt hij tegenover deze krant.

,,We hebben inderdaad een verzoek gehad van DAE voor bijstand.
De nood zal wel hoog zijn dat ze zich tot ons richten.
Maar op zich hebben wij van de holding niets te maken met lokale airlines, dat is niet iets waar wij rechtstreeks een beslissing over kunnen nemen.
We hebben dit verzoek dan ook bij de regering neergelegd.”

Volgens Adriaens zou DAE dit verzoek tot een lening hebben gedaan omdat er in Venezuela een achterstand bij het betalen is, veroorzaakt door deviezenregelaar Comisión de Administración de Divisas (Cadivi).
Bij betaling van een ticket in bolivars in Venezuela worden deze omgezet naar dollars.
Inmiddels zou hier een forse achterstand in zijn, waardoor DAE in nood komt.
Volgens Adriaens worden op dit moment alle cijfers verzameld omtrent de financiële situatie van DAE.
Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Earl Balborda was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
Adriaens, die namens de holding ook verzocht is zich, samen met de regering en financiële instellingen zoals banken, over de heikele situatie te buigen, geeft aan dat Venezuela duidelijk gemaakt moet worden dat er hier arbeidsplaatsen op het spel staan.

,,Ook moeten we gaan kijken dat als er een overbruggingskrediet nodig is om door deze periode heen te komen, hoe we dat dan gaan regelen. Iedereen moet op één lijn zitten”

, aldus Adriaens.
Nelson Ramiz van DAE liet gisteren weten dat het feit dat de luchtvaartmaatschappij al 75 dagen niet op Venezuela mag vliegen, grote schade heeft opgeleverd.
De Inac (Instituto Nacional de Aeronáutica Civil) besloot tot deze drastische maatregel, omdat DAE niet aan bepaalde veiligheidseisen zou hebben voldaan.

,,Na 75 dagen is de financiële situatie van de vliegtuigmaatschappij absoluut hevig aan het lijden en hetzelfde geldt voor de cashflow. Maar we gaan door want er zijn passagiers die DAE steunen”

, aldus Ramiz.

,,Als het nodig is, zullen we het aantal vluchten reduceren, zullen we sommige toestellen terugbrengen en ook in het personeel snijden.
De meest dramatische optie is dat we alle ATR’s terug zullen sturen, één van de MD’s terug zullen brengen en één F- 100 aan de kant zullen doen, terwijl we tegelijkertijd het personeel terug zullen brengen tot 180 werknemers.”

DAE staat op de agenda van de ministerraad van vandaag. Minister Balborda benadrukte gisteren dat de regering geen dubbeltje meer steekt in de lokale luchtvaartmaatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *