28 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024 07:35

RTL | Twaalf doden bij aanslag op kerstmarkt in Berlijn: ‘Duitsland is in het hart geraakt’

Twaalf doden bij aanslag op kerstmarkt in Berlijn: ‘Duitsland is in het hart geraakt’

In slechts een paar seconden tijd veranderde de gemoedelijke kerstmarkt rond de Gedächtniskirche in Berlijn gisteravond in een bloedbad. Er vielen twaalf doden en enkele tientallen gewonden.

Rond 20.00 uur reed een vrachtwagen in op de mensenmenigte bij de kerk op de Breitscheidplatz. Pas na 50 tot 80 meter kwam die tot stilstand. De paniek en chaos op het plein waren enorm. Een ooggetuige omschreef de situatie als ‘doodeng’. “De vrachtwagen reed in een gebied waar geen verkeer mag komen en kwam recht op de kerstmarkt af zonder vaart te minderen.”

In het hart geraakt

“Duitsland is letterlijk in het hart geraakt”, zegt correspondent Jeroen Akkermans. “De kerstmarkt vond plaats rond de Gedächtniskirche. Dat is een voor veel Duitsers een belangrijke, symbolische plek. Dit komt hier heel hard aan.”

Herdenkingskerk (Gedächtniskirche)

De aanslag doet denken aan de aanslag die op 14 juli plaatsvond in Nice, tijdens de viering van de Franse nationale feestdag. Daarbij kwamen toen 87 mensen om het leven, onder wie de dader.

De vermoedelijke dader van deze aanslag leeft nog. Hij werd gisteravond na zijn vlucht aangehouden. Hij kan de politie mogelijk opheldering geven over zijn motief en of er anderen in het spel waren. De man is Duitsland waarschijnlijk in februari als vluchteling binnengekomen. Volgens bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten zou het gaan om een Pakistaan of Afghaan.

Oorspronkelijke chauffeur

In de cabine van de vrachtwagen werd ook het lijk gevonden van een man met de Poolse nationaliteit. Poolse media melden dat het gaat om de oorspronkelijke chauffeur van de vrachtwagen. Vermoedelijk heeft de dader zijn vrachtwagen overgenomen en hem gedood.

Correspondent Jeroen Akkermans zegt dat de veiligheidsmaatregelen op kerstmarkten in Duitsland dit jaar al flink waren aangescherpt vanwege de recente aanslagen in Duitsland en andere Europese landen. “Men zag en voelde dat er iets te gebeuren stond en heeft voorzorgsmaatregelen genomen”, zegt hij. “Helaas heeft dat deze aanslag niet kunnen voorkomen.”

Akkermans zegt niet te weten of de beveiliging nog verder wordt aangescherpt. Daarover zal vandaag waarschijnlijk meer duidelijk worden. “Enerzijds zullen de Duitsers zich hierdoor niet bang willen laten maken. Anderzijds zullen er ook mensen zijn die liever thuisblijven omdat ze de straat niet meer op durven.”

Dreigingsniveau Nederland

Het dreigingsniveau in Nederland verandert in ieder geval niet. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid volgt de ontwikkelingen op de voet. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld, zegt een woordvoerder.

Premier Rutte heeft zijn medeleven overgebracht aan aan bondskanselier Angela Merkel. “Berlijn treurt. En wij treuren mee om de vele doden en gewonden. We denken aan iedereen die vanavond vergeefs wacht op de thuiskomst van zijn geliefde.”

Bron: RTL

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties