RD | Hof Spanje: stuur oud-generaal niet naar VS

De voormalige inlichtingenchef was eerder ook de Venezolaanse consul op Aruba. Daar is hij ook opgepakt op verzoek van de VS. De Venezolaan kwam toen weer op vrije voeten omdat hij diplomatieke onschendbaarheid zou genieten

MADRID (ANP/RTR) – Een Spaans gerechtshof heeft zich uitgesproken tegen de uitlevering van een voormalige Venezolaanse inlichtingenfunctionaris. De Verenigde Staten hadden gevraagd om de uitlevering van Hugo Carvajal, die voorheen aan het hoofd stond van de militaire inlichtingendienst van zijn land.

Carvajal was een bondgenoot van de Venezolaanse leider Hugo Chávez, die in 2013 overleed. De Spaanse politie arresteerde de oud-generaal in april nadat de VS een arrestatiebevel tegen hem hadden uitgevaardigd. De Amerikanen beschuldigen hem van betrokkenheid bij drugssmokkel.

De voormalige inlichtingenchef was eerder ook de Venezolaanse consul op Aruba. Daar is hij ook opgepakt op verzoek van de VS. De Venezolaan kwam toen weer op vrije voeten omdat hij diplomatieke onschendbaarheid zou genieten.

Carvajal klaagde in Spanje dat de Amerikanen aanklachten tegen hem fabriceren. De Spaanse regering heeft uiteindelijk het laatste woord over uitleveringen, maar volgt doorgaans de aanbeveling van de rechter. Het hof motiveert de uitspraak dinsdag.

Bron: Reformatorisch Dagblad/ANP

4 Reacties op “RD | Hof Spanje: stuur oud-generaal niet naar VS

 1. Het arrestatiebevel kwam van die payaso Bolton.
  Ik heb ergens in een blog gelezen dat Bolton het leuk vindt om toe te kijken hoe een ander zijn vroeg een beurt geeft.
  Ik geloof dat ook. Die man is ziek . Hij is zo iemand.
  No tin huma sin candela.
  En wie weet, misschien is die goze ook een neef.

 2. Als het om de informatie dat Carvajal bezit gaat, dan zijn er ook andere manieren dan half-bakken arrestatiepogingen om dat te vergaren.
  Waarschijnlijk heeft het eerder te maken met het uitschakelen van ‘sterke mannen’ kandidaten die een mogelijk vacuüm na eventuele vertrek van Maduro kunnen opvullen. Maduro wordt door een systeem overeind gehouden, Guido, Leopoldo Lopez en/of Caprilles zullen geen van allen het Cubaanse systeem dat Maduro achterlaat kunnen leiden. Carvajal wel.

 3. Het gaat de VS werkelijk om de informatie die Carvajal heeft. Ik denk dat hij, als tegenstander van Maduro, op vrije voeten in Spanje eigenlijk meer kan betekenen om de val van Maduro te bereiken dan achter tralies in de VS.

 4. Het zou best kunnen dat de wetgeving is veranderd maar in de jaren 80 heeft Spanje een Colombiaanse drugsbaron, één van de gebroeders Ochoa gearresteerd.

  Hij is toen niet aan de VS uitgeleverd omdat in Colombia een aanklacht wegens vee diefstal tegen hem liep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *