31 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Premier Aruba wil sterven voor begroting

HomeMediaTrouw | Premier Aruba wil sterven voor begroting
De Arubaanse premier Mike Eman zegt geen voedsel meer tot zich te nemen totdat de begroting is goedgekeurd. ©ANP
De Arubaanse premier Mike Eman zegt geen voedsel meer tot zich te nemen totdat de begroting is goedgekeurd. ©ANP

De Arubaanse premier Mike Eman is niet van plan om zijn hongerstaking te beëindigen. Hij protesteert hiermee tegen een onderzoek dat is ingesteld naar de financiële situatie van het eiland en de weigering van de Rijksministerraad om de begroting te ondertekenen. Eman noemt het besluit ‘ongrondwettig’ en zei vanmiddag in een persconferentie dat hij bereid is om te sterven voor zijn begroting.

Aruba heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro.

Onder deze regering is de staatsschuld verdubbeld. En dat proces lijkt niet te stoppen“, zei minister Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag.

Als je voor de komende jaren nog steeds elk jaar een tekort begroot dan zit je in een zone waarin je niet moet willen zitten.”

De aanzienlijke  tekorten waren voor de Rijksministerraad de aanleiding om vrijdag een kruis door de Arubaanse begroting te zetten. Het eiland heeft sinds 1986 een status aparte, maar moet de begroting wel goed laten keuren door de gouverneur van Aruba die tegelijkertijd aan het hoofd staat van de Arubaanse regering en de belangen behartigt van het Koninkrijk der Nederlanden. Die goedkeuring kwam er dit keer niet: de Rijksministerraad gaf gouverneur Fredis Refunjol vrijdag opdracht om de begroting nog niet te ondertekenen.

Financieel onderzoek
Volgens het kabinet moet er eerst een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van het eiland komen, om vast te stellen of de Arubaanse regering de adviezen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) inmiddels heeft opgevolgd. Het IMF wil dat Aruba zijn staatsschuld in 2018 onder de 60 procent van het bbp krijgt.

Een belachelijke eis, vindt premier Mike Eman. Hij stelt dat zijn bevolking op deze manier wordt ‘gewurgd’.

“Ik ga in hongerstaking tot de begroting wordt getekend”

, riep hij vrijdag tegen een groep demonstranten voor zijn kantoor in Oranjestad. Bart Zuidervaart, politiek redacteur van Trouw, noemt de onverzettelijke houding van Eman opmerkelijk,  omdat de premier juist bekendstaat om zijn pro-Nederlandse houding.

Het is nog niet eerder tot zo’n grote botsing gekomen“, aldus Zuidervaart.

“Maar het conflict laat zien dat Nederlandse ingrepen nog steeds heel gevoelig liggen in Aruba, dat een heel andere manier heeft om de crisis te bezweren. Ze willen niet snijden in de overheid.”

Juridische stappen
Volgens Eman zouden de burgerrechten en belangen van Aruba worden geschonden met het besluit om de begroting niet te ondertekenen. Hoewel de premier eerder dreigde met juridische stappen, heeft hij die tijdens de persconferentie niet aangekondigd. Dat is ook niet verwonderlijk, zegt Zuidervaart:

Dit besluit is niet in strijd met de grondwet. De Rijksministerraad bestaat uit de Nederlandse ministerraad en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Nederland is nu eenmaal in de meerderheid, en de meeste stemmen gelden.”

De oppositiepartijen CDA en D66 hebben vandaag om opheldering gevraagd over de ruzie met Aruba.

Wij willen dat er snel wordt gewerkt aan een gezamenlijke oplossing“, zegt het CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Volgens D66-Kamerlid Wassila Hachchi is het conflict ‘geen goede ontwikkeling voor het internationale aanzien van Nederland en het Koninkrijk’.

Door: Amber Dujardin

Bron: Trouw.nl

 

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. 17-7-14
  Begroting (nog) niet getekend en toch heeft Eman zijn hongerstaking
  geheel vrijwillig beëindigd.
  Conclusie:
  -je moet de stoere uitspraken en daden van deze premier met veel korreltjes zout nemen,
  – hij heeft veel kapot gemaakt in de relatie met Nederland; dit ten nadele
  van het Arubaanse volk.

 2. Kunnen CDA/Buma en D66/Pechtold ook hun oplossing ventileren?
  Aan de zijlijn staan en kritische vragen stellen is wat al te
  gemakkelijk. Willen zij ook hun mening geven over de schuldpositie van Aruba?
  Ik vermoed van niet want dan hoeven zich ook niet te verdedigen
  als het toch op Aruba fout lopen en zij regeringsverantwoordelijkheid mochten hebben.

  AVP is een (christelijke) zusterpartij van het CDA! (Stolte,ook CDA,op dwingend verzoek van het CDA eervol afgeserveerd!)
  Pechtold/D66 was ooit minister van Koninkrijksrelaties.
  De Antillen hebben weinig aan hem gehad,hij heeft er in
  ieder geval een vakantiebestemming aan over gehouden.
  Nederlandse politiek: bah !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties