27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PFM | 50.000 immigranten moeten de economie aanjagen

HomeMediaPFM | 50.000 immigranten moeten de economie aanjagen
Camelia-Römer (PNP): niet de bedoeling armoede te importeren | Jeu Olimpio
Camelia-Römer (PNP): niet de bedoeling armoede te importeren | Jeu Olimpio

Er moeten de komende tien jaar zeker 50.000 mensen bijkomen om de economie van het land een boost te geven. Daarover waren bijna alle fractieleiders van de politieke partijen het afgelopen zaterdag eens tijdens het lijsttrekkerdabat over de economie op de universiteit, meldt het Antilliaans Dagblad.

Wel moeten de nieuwe immigranten een aantoonbare bijdrage kunnen leveren aan die economie, menen de politici. Zo zei Suzy Camelia-Römer van de PNP dat het niet de bedoeling is om armoede te importeren.

Wat Charles Cooper van PAS betreft mogen het er zelfs 100.000 zijn als per beroepsgroep wordt gekeken wat er nodig is. De vraag is waar deze mensen gehuisvest moeten worden.

Volgens Gerrit Schotte van de MFK op Bandabao en bij Jan Thiel en Brakkeput. Wel zal dan de infrastructuur moeten worden aangepast.

Bron: ParadiseFM

Dit artikel is geplaatst in

26 reacties

 1. @foute informatica,

  Oké, we gaan personeel werven:
  ——–
  Gevraagd op zonnig eiland, hoog en middelbaar opgeleide vakmensen. Voor welke banen en beroepen we u nodig hebben weten we nog niet, maar maakt u geen zorgen, dat komt vanzelf goed.
  Graag hebben wij emigranten met véél beroepservaring .
  U mag zelf uw verhuis- en reiskosten betalen. Hoe we u gaan huisvesten is nog niet bekend, maar we gaan al beginnen met het aanleggen van wegen.
  Bijzondere eis: u moet Papiamento leren spreken, lezen en schrijven. Uw hoeft niet te solliciteren. U bent gewoon welkom, mits u beschikt over een ruim kapital om de eerste werkeloze jaren doortekomen.
  ——-

  En…? Hoeveel zouden er komen?

 2. Jomano
  dat is het juiste adjectief : DUURZAME (blijvende) werkgelegenheid.
  Maar ik vermoed dat onze huidige bewindspersonen en andere lieden waarvan je het zou mogen verwachten, niet in staat zijn de economie een boost te geven. Veelal niet competent en bovendien met teveel dollartekens in hun eigen ogen in plaats van het volk voor ogen te houden.
  Mijn hoop is gevestigd op de generatie vanaf 20 jaar en jonger die gemiddeld beter opgeleid zijn ( minstens de MAVO afgemaakt…..) en bovendien door de moderne communicatiemiddelen zelf weten dat er meer te koop is op de wereld dan menige zwendelaar ze wil doen geloven.
  Ik houd hoop !

 3. Dus er moet 50,000 mensen erbij om de economie een boost te geven. Zal ik dit maar “Mission Impossible Economics” noemen? In de normale leer van de economie dient eerst de economie gestimuleert te worden, waardoor er nieuwe bedrijven bijkomen en banen geschapen gaat worden en langzamerhand, hand in hand met de economie, zal het bewonersaantal omhoog gaan. Alleen op Curacao kan een ander model toegepast worden die omgekeerd is. Ik vraag me af of ik echt wil gaan stemmen als ik zulke voorstellen hoor.

 4. Na het artikel en de daar bij behorende reactie te hebben gelezen kun je eigenlijk alleen maar concluderen dat er door de overheid maar weer van alles wordt geroepen en dat er van het hele plan geen ene zak terecht gaat komen.
  Laat ze eerst eens gaan kijken waar de huidige problemen zitten en waar vele dingen verbeterd kunnen en moeten worden.
  Als dat allemaal geregeld wordt komen de mensen op een keer vanzelf deze kant op.
  En tot die tijd is het hele verhaal gebakken lucht.

 5. @ Arnoud – De politici beloven grote projecten binnen te halen. Maar wat hebben we aan projecten als het geen nieuwe arbeidsplaatsen creëert. Er wordt gesteld dat bouwprojecten economische bedrijvigheid aanduidt. Helaas geldt dit alleen als de bouwactiviteit een fysieke opstal is voor nieuw of meer werkgelegenheid. Bijvoorbeeld een hotel of fabriek. Het vernieuwen van de autowegen creëert niet direct nieuwe arbeidsplaatsen. Daarentegen is de bouwactiviteit slechts van korte duur. Daarom behoeven grote projecten niet automatisch meer arbeidsplaatsen te scheppen. Meestal zijn grote projecten ook nog fraude gevoelig. In een notendop de drijfveer van onze gezagsdragers en beleidmakers. De uitdaging ligt in het creëren van nieuwe duurzame arbeidsplaatsen. Als men spreekt over bevolkingsgroei moet men spreken over het scheppen van nieuwe arbeidplaatsen. Zoals je correct het verwoord: creëer banen en de vraag naar personeel volgt vanzelf.

 6. @Informatica – De discussie gaat over een bevolkingsgroei van 50,000 mensen in de komende tien jaar om een boost te geven aan de economie. Niet over kansen voor 200 Haïtianen, 300 hooggeschoolde freelancers, etc. Als er voor deze mensen geen werk was (zoals je stelt, wat de lokalen niet wilde doen) zouden ze hier niet komen. Dan zouden ze naar Aruba of ergens anders in de regio zijn uitgeweken. Levenstandaard, sociale voorzieningen, infrastructuur, medische hulp, etc. zijn essentiële voorwaarde bij een bevolkingsgroei. Staar je niet blind op één doel, overzie het hele spectrum.

 7. Ik denk dat geen enkel plan kans van slagen heeft als niet eerst gewerkt wordt aan een betrouwbaar, kundig, efficient en effectief bestuur van Curacao, zowel in de Staten als in het Fort. Het gebrek daar aan is al vele jarer overal zichtbaar.

 8. Jomano
  volledig met je eens.
  men zegt wel eens : geef iemand een bureau en hij/zij creëert werk. Maar het is werk waar niemand op zit te wachten en dus ook geen meeropbrengst heeft. Integendeel alleen kostenverhoging.
  Dus creëer banen en de vraag naar personeel volgt vanzelf.
  Binnengehaalde personen creëren geen banen .
  Wat zijn overigens haar plannen nu als het tussen nu en 10 jaar moet zijn gerealiseerd? Of moet ze dat nog verzinnen?

 9. Als de overheid niet de imwijkende penshonado’s zwaar had beduveld (nog steeds) en/of ook onnodige verdragen met andere landen had gesloten daarover, had Curacao een land met veel rijke ouderen kunnen zijn, die veel geld hadden laten rollen in het land / veel personeel! Een goudkust!!
  Mensen met een wat hoger IQ gaan echt niet voor Curacao kiezen. Die doorzien vele zaken namelijk : bijvoorbeeld de gigantische luchtverontreiniging door de Isla, het halve eiland is Landfill, slechte infrastructuur, problemen in de gezondheidszorg, papiamentstalig, 80/20 regeling, de vaak onvriendelijke lokale bevolking, die helemaal NIET op die buitenlanders zit te wachten. EN als kers op de taart de dramatische belasting/premie druk.
  Aan welke landen wordt trouwens gedacht? Afrikaanse landen dan maar?
  Aan welke beroepen wordt specifiek gedacht?
  Geen loos gekletst graag, de bekende visieloze FANTASIE, maar concreet zijn.

 10. Een groot deel van die migranten zullen na het bemachtigen van hun passport naar nederland, spanje en de US of A vertrekken.
  Tenminste dat is de gewoonte.
  De eilanden worden als hub gebruikt.

  Maar als men eenmaal aan begint, breng dan boeren, informatici, docenten, etc. Dit soort mensen hebben wij nodig.

 11. Het is een hardnekkige denkfout dat er eerst banen moeten zijn voordat er immigranten komen. Kijk naar de laaggeschoolde Haitianen, die creëerden hun eigen werk (wat de lokalen niet wilden doen). Alleen die laten we in de grijze economie zitten. Kijk naar hooggeschoolde kenniswerkers die overal ter wereld freelance diensten kunnen verlenen aan de wereld. Doe dat vanuit hier en laat die deviezen naar hier vloeien.
  En bovendien is de gemiddelde gezinsgrootte rond de 3, geen 5. En kun je je beleid ook richten op het aantrekken van jonge singles. Think of the box. Wat is het ideaalprofiel van een immigrant, en werk terug van daaruit.

 12. Bevolkingsgroei kan alleen gepaard gaan met het creëren van werkgelegenheid. Zogenaamde pullfactor. Met een economie op zijn gat en hoogtij van vriendjespolitiek, incapabele bestuurders en machtsmisbruik zijn dit losse flodders. Om een efficiënte economie te hebben zou onze samenleving moeten groeien, maar groei gaat gepaard met genoeg banen, infrastructurele ontwikkeling en visie. Een onvoorziene instroom zou catastrofaal zijn voor onze samenleving. Geachte politici, begin maar eerst met de huidige uitdagingen en ga dan denken over een eventuele bevolkingsgroei.

 13. Waarom wordt, rechts op de foto, iemand uitgenodigd die net tot 3 jaar cel is veroordeeld voor corruptie en fraude?

  Maar ik begrijp het, het is de UNA waar de volkomen ongeschikte Dambruck en Flocker, verantwoordelijk voor meer dan een miljoen schade door hun ontslag van Michel Goede, nog steeds in het bestuur zittten.

 14. Er zijn overigens nog 100.000 van uw “landskinderen” in Nederland woonachtig. Als die allemaal terugkomen met behoud van uitkering, scheelt dat ook een slok op een borrel.

 15. Er was eens een ondernemende investeerder, die meer dan 100 miljoen in een stadsproject stak. Een man met visie, die met pek en veren van het eiland werd gejaagd, verschillende keren met de dood bedreigd en uiteindelijk wegens politiek onwelvallige uitspraken, door dezelfde politiek tot persona non graat werd verklaard.
  Kent u hem nog, Jacob Gelt Dekker van Kura ? Woont al jaren niet meer op het eiland. Wil ook liever de naam Curacao nooit meer horen.
  Goed voorbeeld voor de vele nieuwe immigranten.
  Denk u echt dat dat allemaal vergeten is?
  Gaat u naar een land waar veroordeelde criminelen de dienst uitmaken, samen met de Italiaanse maffia?

 16. kan nooit wat worden 80-20% regeling, of je moet gaan denken dat de PS geen betekenis meer heeft after 30 September.

  Maar goed, stel 50.000 erbij. Dan is ons ziekenhuis al te klein, de toegangs weg van Brakkeput slipt dicht. denk meer aan steenrijk, marie pompoen, brievengat , janwe, mahuma en seru fortuna oude wijken met FDK woningen plat gooien en meer daar de lucht in bouwen. ook komt het Isla terrein vrij ook daar kan een nieuwe wijk komen, dit is beter dan nieuwe gronden te gebruiken en we voorkomen dat louche grondbezitter veel geld krijgen via hun vriendjes.
  willen we werk houden dan moet we ons ongerepte natuur op Ban Abao zo houden.

 17. Welke economische bronnen hebben 50.000 werknemers nodig:

  Toeristen sector?
  Raffinaderij?
  Scheepsreparatie?
  MKB?

  50.000 werknemers zijn 50.000 gezinnen = 250.000 inwoners extra.

  Dagdromen zijn mooi, vooral als ze ook nog in de media geplaatst worden. En als de een het heeft over 50.000 dan roep je toch gewoon: 100.000! Dagdromers kunnen zelf bepalen welke droom ze wensen en hoeven géén rekening te houden met de realiteit.

  Blijf dromen, er is altijd wel media die uw dromen wil publiceren.

 18. leer ze eerst eens hun kinderen opvoeden tot nette burgers.
  met kinderbijslag zullen de arme wijken floreren met kinderen.
  De ouders rijden in dure auto”s of gaan naar het casino van de kinderbijslag.
  moeders met nog langere nagels en hairextensions?

 19. daarlijk zijn de curacaonaars tweederangsburgers ofwel minderheid in eigen land.
  ik zal voor een andere optie kiezen probeer eerst kinderbijslag ofzo in te voeren om de bevolking te stimuleren om meer kinderen te krijgen.

  of de curacaonaars in nederland proberen terug te laten emigreren naar curacao.

 20. Immigranten die de economie helpen en niet al hun verdiende geld naar hun land sturen.
  Immigranten met geld en kennis! En niet van die typetjes die ons manier van leven wil veranderen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties