PBC | Wet aanscherping eindexamens deze maand klaar

Ook vandaag nog staking leraren

Wetsvoorstellen bleven liggen op Dick’ (PS) bureau omdat haar partij tegen was

WILLEMSTAD – Minister Irene Dick is ervan overtuigd dat een behaald havo of vwo-diploma ook in Nederland geldig is. Daar zijn de normering aangescherpt.

Ook op Curaçao worden die normeringen door de scholen gehanteerd, maar dat is nog niet in de wet opgenomen. Wetsvoorstellen bleven liggen op het bureau van Dick omdat haar partij, Pueblo Soberano niets zag zitten in een wet waarin Nederland bepaalt wat de norm is.

Dick zegt nu dat de wetgeving eind deze maand klaar is en dat scholieren en ouders zich geen zorgen hoeven te maken.

Bron: Persbureau Curacao

7 Reacties op “PBC | Wet aanscherping eindexamens deze maand klaar

 1. @Willem

  Klopt helemaal, en…
  In Nederland is bij sector civiel en bij bestuursrechtelijke zaken ook géén verplichte procesvertegenwoordiging. Je kunt het zelf doen of een gemachtigde laten optreden. Een KG (kort geding) mag je ook zelf doen, maar geen gemachtigde die géén advocaat is.

 2. Ja Henkie, het recht in het Koninkrijk is verschillend.

  Aruba, Curaçao en St. Maarten hebben hun Staatsregeling, zeg maar grondwet. De afzonderlijke eilanden hebben weer hun eigen Landsverorderingen. Veel wetten lopen paralel met Nederlandse wetgeving, maar lang niet allemaal.

  Een Nederlandse advocaat mag niet optreden op de eilanden. Hij mag – als aangetoond kan worden dat hij in een zaak is ingewerkt of daarvan expliciete kennis heeft – een advocaat van de eilanden bijstaan.
  Omgekeerd – dat een advocaat van de eilanden een Nederlandse advocaat mag bijstaan – is nog delicater. Optreden kan al helemaal niet.

  Eigenlijk een rare situatie. Binnen de eilanden geldt géén verplichte procesvertegenwoordiging. Een huis-tuin-en-keuken-jurist die op de eilanden woont, kan als gemachtigde optreden op de eilanden. Een Nederlandse advocaat niet.

  Rechters uit Nederland, kunnen wél benoemd worden bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Men streeft er wel naar om zoveel mogelijk Landskinderen te benoemen.

 3. Dus het recht van het Koninkrijk der Nederlanden is niet hetzelfde?
  Dus eigenlijk hebben dus twee recht systemen, wat doen die de Nederlandse rechters hier dan met Nederlandse straffen zoals taak straffen? Dus een Nederlandse advocaat of rechter moet bij ons ook een jaar leren voordat hij/zij aan de bak mag?
  Het civiele recht is dus niet gelijk in beide Landen en zo is het dus ook met de diploma’s van beide Landen.
  Dus ja je hebt een HAVO opleiding maar je zult bepaalde vakken moeten volgen om je Nederlandse Havo erkent te kunnen krijgen , nu snap ik het.

 4. “Pueblo Soberano niets zag zitten in een wet waarin Nederland bepaalt wat de norm is.”

  Haha, Nederland bepaalt nog steeds normen over havo of vwo-diploma’s. Zou Pueblo Soberano deze mogen bepalen dan zouden de diploma’s alleen geldig zijn op Curaçao. Tel uit de winst: géén aansluitend vervolgonderwijs in Nederland, zonder toelatingsexamens.

 5. @henkie

  Na een voltooide rechtenstudie op Curaçao ben je Meester in het Curaçaose recht. Je kunt dan voor de advocatuur hier ten lande kiezen.

  Met een meesterstitel behaald op Curaçao of Aruba kun je in Nederland niet binnen de advocatuur werken, zonder “civiel effect”
  (er zijn beperkte vrijstellingen, gebaseerd op werkervaring)

  Aan diverse universiteiten in Nederland, kan een aanvullende studie gedaan worden die het “civiel effect” oplevert.

  Voor veel landen gelden soortgelijke regelingen, om het kennisniveau te harmoniseren met het rechtssysteem van het betrokken land.

 6. hebben jullie geen andere foto van deze minister het lijkt wel een zwaar verslaafde junky, die 2 weken niet geslapen heeft.

 7. nogmaals de diploma’s zijn erkent door ons land, de vraag alleen is wat voor waarde andere landen er aan toekennen.
  Neem alleen maar de studie rechten van de UNA , ja je bent Meester in de rechten maar als je wilt werken in nederland dan moet je nog een jaartje extra leren in nederland.
  Dus nieuw is het niet. en natuurlijk is het niet vreemd dat als je een studie in 2 buitenlandse talen moet volgen dat onze Landstaal niet in aanmerking komt.
  alleen onze studenten hebben het daardoor extra zwaar, omdat het nederlands eigenlijk ook al een buitenlandse taal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *