27.6 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 01:11

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Curaçao past wetgeving witwassen en terrorismefinanciering aan

Persbureau Curacao

Justitie minister Quincy Girigorie | Persbureau Curacao

Curaçao heeft zijn wetgeving ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering aangepast. Voornaamste doel daarvan is dat in het financiële verkeer aandeelhouders traceerbaar worden.

Zo kunnen commissarissen en toezichthouders van rechtspersonen op dezelfde voet aansprakelijk worden gesteld als bestuurders. Dit betekent dat zij bij onbehoorlijke taakvervulling aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de schade, indien hun daarvan een ernstig verwijt kan worden gemaakt.

Als tweede wijziging moet het bestuur van een SPF in een register de gegevens van de begunstigden vastleggen: namen, adressen en wat hun toekomt. De nationale autoriteiten kunnen inzicht vragen in dit register.

- Advertentie -

Een houder van toonderaandelen in een NV kan – als derde maatregel – de rechten op dat aandeel niet meer uitoefenen zolang hij de aandelen aan toonder niet heeft omgewisseld in aandelen op naam.

Enquêterecht

De regeling van het enquêterecht is op enkele punten aangepast aan de wijzigingen die in 2013 in het Nederlandse enquêterecht zijn doorgevoerd.

Nieuw is dat de rechtspersoon aan het Gemeenschappelijk Hof een onderzoek en ook voorzieningen bij zichzelf kan vragen. Het verzoek wordt dan ingediend door het bestuur of de raad van commissarissen, een zogenaamde ‘zelfenquête’.

- Advertisement -

Ook nieuw is dat de curator in faillissement een enquêteverzoek kan indienen.

Met deze Landsverordening is de raadsheer-commissaris geïntroduceerd. Het Gemeenschappelijk Hof kan één van de raadsheren aanwijzen die tot taak heeft de meer praktische kanten van het onderzoek te faciliteren en eventueel met betrekking tot de praktische kanten beslissingen te nemen.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Je kan een aap uit de hoogsteboom halen, hem op een ministerstoel zetten, maar na een tijdje begint het te kriebelen en klimt ie toch weer terug naar de top van die boom.

    Maw mondi ta keda mondi!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -