30 C
Willemstad
• vrijdag 22 september 2023

Democracy now! | Thursday, September 21, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | ‘Nederland wil geld verdienen aan Aruba’

John Samson Den Haag en Aruba hebben nog geen deal bereikt over hoe de corona-leningen terug te betalen. Wel klinken opnieuw felle verwijten: Nederland wil geld verdienen aan...

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | CBS: verdere daling Curaçaose economie in 2017

HomeMediaParadiseFM | CBS: verdere daling Curaçaose economie in 2017
Steven Martina – economic recovery | Jeu Olimpio

Volgens voorlopige cijfers is de Curaçaose economie het vorig jaar gedaald met 1,7 %. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendgemaakt.

De teruggang is flink groter dan in 2016, toen hij nog 1% bedroeg. De cijfers zijn voorlopig, omdat nog niet over de volledige informatie van alle bedrijfstakken kan worden beschikt. De trend van economische stagnatie of zelfs regressie, die de laatste jaren kenmerkend is voor Curaçao, gaat het gepaard met een hoge werkloosheid. In het jaar 2017 was er sprake van een toenemende werkloosheid van 14,1 procent, een jeugdwerkloosheid van 32,8 procent, een geringe economische bedrijvigheid en een voorzichtig bestedingspatroon onder de consumenten, die beïnvloed wordt door een inflatie van 1,6 procent. Het CBS meldt dat er een stijging waar te nemen is in de bedrijfstakken:

“Utiliteitsindustrie” (3,6%), de “Bouw” en de sector “Overheid” (1,1%). Daarentegen gingen meerdere bedrijfstakken achteruit. Zoals “Industrie” (-3,5%) – waaronder ook de olieraffinage valt -, Handel (-4,6%) en Zakelijke diensten (-5,4%). Ook de toerisme sector verkeerde nog steeds in een moeilijke periode. In 2017 zijn de activiteiten in de bedrijfstak “Hotels en restaurants” (-1,4%) verder afgenomen ten opzichte van 2016.

Bron: ParadiseFM

7 reacties

 1. Ik had vroeger een collega, die nietszeggende plannen en oplossingen aan de lopende band produceerde naar onze baas, tijdens overleg met de baas. Hij kon dit verpakken in een cadeauverpakking. Mijn baas trapte er elke keer weer in. Als we uit dit overleg waren, was zijn standaard reactie: Zo die oen trapt er weer in, want ik hoef die flauwekul toch niet uit te voeren.
  De planen enz waren gedoemd te mislukken omdat ze niet realistisch waren. Een ander moest ze altijd uitvoeren. En die kreeg altijd de schuld van het mislukken. Of zoals kantoormensen altijd antwoorden: de computer heeft een fout gemaakt.
  Martina is net als mijn ex-collega.

 2. Dit is 2017 nog maar. 2018 wordt nog erger. Omdat er simpelweg geen bodem wordt gelegd voor investeringen, er teveel belastingen worden geheven, er teveel ‘red tape’ is, en er geen of onvoldoende concurrentie is. Overigens worden toeristen ook gerust teruggestuurd op de luchthaven door wanhopige alleenstaande vrouwen van de toelatingsorganisatie. Die toeristen komen zo nooit meer terug natuurlijk. Ik kan zo nog wel een flink aantal redenen noemen. De politici zouden eigenlijk vaker de knipselkrant moeten lezen.

 3. Het is raar dat het Martina niet lukt om investeerders aan te trekken want hij is een graag geziene gast in het buitenland. Al is het omdat ze daar nooit zo een, verwaand, arrogant, opgeblazen, opschepperig, pedant, pretentieus, zelfingenomen neger hebben gezien.

 4. Niet voor niets sluiten veel rests hun deuren. Als je door de week -en er geen cruiseships zijn – door het Riffort loopt lijkt het een zoveelste
  dodenstad.
  Iedere maand de onzin cijfers van het CTB weerleggen steeds weer de feitelijke voorlopige CBS cijfers! Het vertrekken van veel mensen van het eiland, de vele honderden te koop staande huizen, minder belastinginkomsten, etc etc. Ik merk het om mij heen ook: veel collega’s, vrienden etc zijn inmiddels vertrokken, saillant detail een behoorlijk aantal naar BON en AUH.
  Overigens vertrekken wij eind van het jaar eveneens naar A, maar daar zak niemand rauwig om zijn??
  En voor wie het interesseert, we sold our house??

 5. “De teruggang is flink groter dan in 2016.” Daar deze coalitie enkel bezig is met zichzelf en partijfinanciering te verrijken.

 6. Prachtig die ‘Steven, geloof jezelf wat je zegt’ blik van de man achter Martina!

  De vrouw achter Martina lijkt ook niet te geloven in diens 1,000 koeien, al draagt ze zelf wel een koe-bel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties