26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 04:41

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoPAR: Premier Schotte liegt

PAR: Premier Schotte liegt

 

Geen bewijzen voor beschuldigingen’

WILLEMSTAD — Premier Gerrit Schotte (MFK) heeft de Staten voorgelogen. Deze zware beschuldiging uitte PAR-leider Emily de Jongh-Elhage gisteren tijdens een persconferentie van haar partij. Volgens De Jongh- Elhage heeft de premier geen bewijzen voor zijn beschuldigingen, geuit tijdens de Statenvergadering van vorige week vrijdag, dat personeel van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) plannen zou hebben beraamd om de regering omver te werpen. Schotte stelt in een reactie niet op de verklaringen, geuit tijdens de persconferentie van de PAR, in te zullen gaan.

Tijdens de persconferentie van de PAR van gisteren haalden verschillende vertegenwoordigers van de gele partij ongemeen hard uit naar de premier en de presentatie die hij afgelopen vrijdag in de Staten hield.

Tijdens deze presentatie legde Schotte uit waarom de regering tot een ‘operational shutdown’ bij VDC was overgegaan. Aan de hand van deze presentatie vond er maandag een bijeenkomst plaats van het College van Senioren met:

– premier Schotte,

– Justitieminister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS),

– Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS)

– en de voorzitters van de verschillende fracties in de Staten.

De PAR had haar vice-fractievoorzitter in de Staten Dennis Jackson afgevaardigd. Gisteren tijdens de persconferentie benadrukte Jackson dat de premier geen enkel bewijs heeft kunnen overhandigen voor wat hij afgelopen vrijdag in de Staten heeft gezegd.

Ik heb hem specifiek gevraagd naar bewijzen dat vier medewerkers van de VDC samen waren gekomen om plannen te beramen teneinde deze regering af te zetten. Maar hij kon geen enkel document overleggen. Ik heb hem ook vragen gesteld over zijn verklaring dat onze toenmalige premier een onderzoek door de VDC had gelast naar de gezaghebber. Maar ook hierop kwam geen antwoord. Schotte wees op het feit dat de VDC op eigen verzoek of op verzoek van de premier een onderzoek kon beginnen. Dit was geen antwoord op mijn vraag. Hij heeft geen enkel bewijs voor de zaken die hij naar voren heeft gebracht”, aldus Jackson gisteren.

Voor De Jongh-Elhage is het ontbreken van bewijzen voor de beschuldigingen van Schotte aanleiding om te concluderen dat de premier het parlement heeft voorgelogen.

Wat hij naar voren heeft gebracht was een flagrante leugen. In elk land dat zichzelf respecteert, is liegen tegen het parlement een doodzonde en reden voor de betrokken minister om op te stappen. Hij heeft een verhaal verzonnen om het feit te verbergen dat niemand vertrouwen heeft in de VDC.

PAR-leider De Jongh-Elhage herhaalde gisteren nogmaals dat de problemen bij de VDC begonnen toen Schotte zich als toekomstig premier met de screening van de leden van zijn kabinet ging bemoeien.

Zij verwees hierbij naar een reis van Schotte op 16 september 2010, samen met partijgenoot en huidig Financiën- minister George ‘Jorge’ Jamaloodin naar St. Maarten. De reis vond plaats in aanwezigheid van Lourens Pieter, een medewerker van de Veiligheidsdienst die met de screeningsprocedure was belast.

De PAR vraagt zich af hoe Schotte kon weten dat Pieter met de screening was belast en waarom hij hem had uitgenodigd om met hem naar St. Maarten af te reizen.

Na zijn aantreden als premier bleef Schotte tegen de VDC ageren, omdat deze dienst zich sterk maakte voor een veiligheidsonderzoek naar de leden van zijn kabinet. Dit onderzoek zou zaken aan het licht hebben gebracht, waardoor de ministers van het kabinet-Schotte nooit beëdigd hadden kunnen worden, aldus de PAR. De gele partij stelt Schotte twee weken te geven om op alle openstaande vragen in te gaan en om met concrete bewijzen te komen. Blijven deze uit, dan zal de fractie een openbare vergadering over dit onderwerp aanvragen, aldus De Jongh-Elhage.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties