30 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Onze elite is walgelijk zelfzuchtig

HomeMediaOpinie | Onze elite is walgelijk zelfzuchtig

Column Thomas von der Dunk | Volkskrant

KLM-toestellen geparkeerd op de startbaan van Schiphol.Beeld BSR Agency

Bij het uitdelen van staatsgeld om de coronaschade te dekken, moet het schaamteloze bedrijfsleven buitenboord blijven, vindt Thomas von der Dunk.

Vitale beroepen: verplegers. Schoonmakers. Vuilnismannen. Onderwijzers. Vakkenvullers. Postbezorgers. Politieagenten. Buschauffeurs.

Niet-vitale beroepen: hedgefund-manager. Beurshandelaar. Financieel consultant. Zuidas-advocaat. CEO van KLM of Booking.com. Topvoetballer. Formule 1-coureur. Talkshow-BN-er. Influencer. Een Kardashian zijn.

Valt u iets op? Ik geef u een hint. Het heeft iets met inkomensverschillen te maken. En bij velen ook met gedrag. Zo sprak platenbaas David Geffen vanaf zijn immense jacht de hoop uit dat iedereen veilig blijft. Een Kardashian-telg klaagde aan de rand van haar paleiszwembad over verveling. Russische miljardairs kopen voor zichzelf beademingsapparaten op.

Proletendom

Noblesse oblige, zo heette het ooit. Daar merken wij bij sommigen weinig van, de laatste tijd. Meer ongegeneerd proletendom. De coronacrisis haalt heel veel goeds in de mens naar boven, heet het. Dat klopt. Maar bij anderen heel veel slechts: bij een deel van onze bonanerende bovenlaag. Types met een grote mond en een dito (p)ik. Privatisering van de winsten, socialisering van de verliezen, zoals de oude Marx de nu door sommigen geëtaleerde schaamteloze inhaligheid al karakteriseerde.

Een KLM-directie die meende gewoon opnieuw de bonus van de baas te moeten verhogen, ditmaal omdat hij zo goed blijkt in het binnenslepen van staatssteun – hoe pervers wil je het hebben? Maar de bonus komt altijd, ook al komt de helft van de werknemers op straat en gaat het bedrijf failliet. Een Booking.com dat dankzij belastingontduiking miljarden heeft verdiend, maar geen enkele buffer heeft opgebouwd omdat alle aandeelhouders miljoenen aan dividend toegestopt kregen, waarbij chef Glenn Fogel zichzelf ook niet vergeten is. En nu natuurlijk wel in Den Haag de hand ophouden.

Het voorstel van KLM was niet verstandig, aldus het slappe commentaar van Wopke Hoekstra. Niet verstandig? Het juiste woord is: verwerpelijk. Maar met morele oordelen komt de Nederlandse regering slechts als het om financieel broddelende Zuid-Europeanen gaat, niet bij graaiend gespuis van eigen bodem. Dat komt men namelijk straks weer tegen op de Bilderberg.

Het doet terugverlangen naar iemand als de Labour-politicus Anthony Bevin, minister van Arbeid in het Britse oorlogskabinet. Als jonge vakbondsman kwam hij eens als stakingsleider tegenover de directeur van een grote onderneming te staan. In diens directiekamer liepen de gemoederen hoog op, de directeur werd bozer en bozer, en riep ten slotte dat het vertrek te klein was voor hen beiden. Bevin daarop: ‘Inderdaad, U kunt gaan.’

Vlerk

Wordt het niet tijd om dit ook tegen zo’n vlerk als Glenn Fogel eens te zeggen: U kunt gaan? Haalt u eerst maar eens een paar miljard bij uw aandeelhouders op, en stort zelf ook tientallen miljoenen terug in de kas? Wat is voor u belangrijker: uw bedrijf of uw eigen excessieve rijkdom?

Dat geldt eveneens voor een sector als het beroepsvoetbal, dat nu steunt en kreunt dat het er zonder overheidshulp onderdoor zal gaan. Maak daar eerst een einde aan de belachelijke salarissen en transferbedragen van een handvol over het paard getilde voetbalidolen voor u langskomt bij Financiën!

Ronaldo en Messi bezitten ongeveer een half miljard. Als zij werkelijk een hart voor de sport bezitten waaraan zij hun weelde danken, dan staan zij nu, om deze te redden, 99 procent van dat bedrag aan de voetbalwereld af. Dan houden ze nog altijd vijf miljoen over. Dat is een veelvoud van wat de gemiddelde profvoetballer, waarvan zij er vele elftallen vol aan tegenspelers nodig hadden om hun topvermogen te kunnen binnenhalen, in een heel leven verdient.

Misstanden

Er schijnt in deze coronacrisistijd een taboe op de constatering te rusten, maar we kunnen er niet omheen dat een aantal misstanden die nu aan het licht treden niet los te zien zijn van politieke beslissingen uit het verleden, waarbij in Den Haag de ideologische hoofdverantwoordelijkheid ligt bij de VVD.

Het wereldwijde karakter van de coronacrisis zelf kent geen schuldigen, maar twee sterk Nederlandse manco’s kennen dat wel: het tekort aan ic-bedden, mondkapjes en verplegers als gevolg van de vermarkting van de zorg, en het hondsbrutale Booking.com dat nu een bedelend beroep op Koolmees doet. Dat is de prijs van Nederland Belastingparadijs.

Beide valt zo niet los te zien van de jarenlange prioriteiten van onze premier, die wel tot voor kort tot in het diepst van zijn vezels voelde dat de dividendbelasting voor parasitaire multinationals als Booking.com afgeschaft moest worden, maar niet dat de werknemers in de nu plots door hem als echt-vitaal ontdekte beroepen een fatsoenlijke bezoldiging verdienen.

Stembus

Hoe behoorlijk hij het ook als crisismanager mag doen, dat maakt tien jaar van verkeerde keuzes niet goed. En het valt te hopen dat ook dat deel van het electoraat dat nu zo begaan is met de verplegers, maar indertijd meer met de eigen belastingvoordeeltjes bezig was, daar straks bij de stembus aan denkt.

En misschien dat wij dan ook eens de vitale beroepen in het land wat beter gaan behandelen dan de minder vitale op de Zuidas, door een einde te maken aan al die feodale flexcontracten. Te financieren uit een forse verhoging van de dividendbelasting. Daar kan sowieso geen zinnig mens op tegen zijn.

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus.

Bron: Volkskrant

33 reacties

 1. Vanochtend in het AD een goede editorial ‘scheve verhouding’!
  Daarin gaf de hoofdredacteur aan dat van elke gulden die de NL regering als liquiditeits steun aan C verstrekt slechts 35 cent naar het steunpakket en de rest 65 cent naar de overheid gaat.
  Er voltrekt zich op dit moment in diverse wijken een humanitaire crisis en damnit deze graaiers bepalen wel even wie wat en hoe geholpen mag worden.
  Dit is te gek voor woorden en ik hoop dan ook dat as dinsdag in de Tweede Kamer waarbij het debat gaat over verdere steun dit aan de orde zal komen.
  Geen euro meer rechtstreeks deze kant op, laat het beheer maar over aan het Rode Kruis!
  Ik hoop dat iedereen op dit forum het hiermee eens is.

 2. …..”Gisel McWilliams zorgt, een MAN traditie van Jaren voortzettend, goed voor haar familie”…….

  Zeker @Wim, een goede MAN traditie. De anti Nederland partij, een intellectuele afsplitsing van de FOL. Het zijn deze type politici, die straks de dictatoriale elite a la Haiti gaan vormen. Nog nooit zo’ een racistische politiek bedreven zien worden als op dit eiland, door FOL , MAN, PS PIN…door uitgekookte politici die vaak zelf in Nederland hebben gestudeerd, en hun intellect inzetten om de minds van de minder gevormde bevolking te bespelen…met anti NL sentimeten….terwijl zij het volk leegmelken..

  Beide gebroederd mac Williams waren corrupt tot het bot, vraag maar in de buurt van mundu nobo waar de oude mac william woonde. Daar weten ze genoeg te vertellen over deze doorgewinterde politicus…

 3. Zus de Lannooy, ook in het COVID team, heeft Chanel Thijssen snel ingefluisterd over de mogelijkheden tot studeren in het buitenland met behoud van salaris bij de overheid.

  En Chanel is een snelle leerlinge!

 4. Ja, La Stiwz, daarom heet ze ook Chanel en geen Nivea.

  Gisel McWilliams zorgt, een MAN traditie van Jaren voortzettend, goed voor haar familie.

 5. Waarschijnlijk krijgt Chanel haar studie ook nog vergoed.
  Ze gaat voor het jaar 2020-2021 een studie Crisis en Security management volgen aan de Uni in Leiden.
  Zie haar LinkedIn.

 6. ……”Het niveau van onze pers is werkelijk bij de beesten af”……

  De meewapper en meeveer pers is waaarschijnlijk allemaal omgekocht en krijgen leuke deals als ze knuffelvragen stellen…..

 7. …….”Overeenkomst tussen de auditfile van Ennia en de personeelsfile van Chanel Thijssen bij de gobiernu? Allebei leeg”……

  in een auditfile zit áltijd iets@ Trui: de facturen.
  die ze al afdrukken als de engagement letter nog warm is……..

 8. Overeenkomst tussen de auditfile van Ennia bij Baker Tilly Pikerie en de personeelsfile van Chanel Thijssen bij de gobiernu?

  Beiden zijn leeg.

 9. @

  “Benoeming Chanel Thijssen zonder sollicitatieprocedure: reinste nepotisme onder toeziend oog van Ruggenaath; lijkt mij een gevalletje onderzoek door OM”

  Het OM is slechts een uitvoerend orgaan voor deze kerimsgasten om hun belangen te behartigen. Toezicht is er niet.

 10. Benoeming Chanel Thijssen zonder sollicitatieprocedure: reinste nepotisme onder toeziend oog van Ruggenaath; lijkt mij een gevalletje onderzoek door OM!
  Raar hé, dat fatsoenlijk afgestudeerde Curacaoënaars niet terugkeren naar Curacao, marr elders hun heil zoeken.

 11. Het niveau van onze pers is werkelijk bij de beesten af.

  In plaats van dat de arrogante schreeuwlelijk Maarten Schakel van Radio Dolfijn de minpres een kritische vraag stelt over de benoeming door Gisel McWilliams van haar dochter, vraagt hij waar we naar de kapper kunnen voor moederdag.

  Gelukkig staat Radio Dolfijn wederom voor een faillissement. Ook voor Corona geldt daarom: elk nadeel hep sijn voordeel.

 12. Dat je na een gevalletje Zus de La Zooi, die met een 300K salaris ging studeren, en een gevalletje T. Asjes bij de CBCS , gevalletje Zita die echtgenoot en zus positioneert, een gevalletje Gijsbertha die zijn dochter aanstelt, een gevalletje Gijsbertje die # 3 van de Lastens siblings een overheidsbeurs gunt, je de schaamte kunt opbrengen om een snotneus van 22 jaar aan te stellen in een Covid/ noodteam (op welke merites ook alweer?) dan heb je weinig smaak nog ethos..

  Ik moest best lachen om de comment van @Joseph P. :Misschien zag die feeks van Boca Sami i.d.d. iets wat wij, simpele zielen, tot nog toe nog niet zagen, en rekende ze reeds vooruit af voor de abjecte vriendjespolitiek die nu plaats vinden. Ter duidelijkheid, wat in de staten plaats vond was absoluut parlements onwaardig, in het parlement strijd je met argumenten en ratio, niet met geweld.
  Maar deze ministers zijn de schaamte werkelijk voorbij…..ze schamen zich niets eens…schuif je vrienden en familie voor…want ja, nos kultura ta asina, tòg.

  Bajo! Bajo manera, bajo minister, bajo MINI -ster

 13. Mag ik de vacature zien waarop Chanel Thijssen gereageerd heeft?

  O, die was er niet?

  Mag ik de vacature zien waarop Zus de Lannooy gereageerd heeft?

  O, die was er ook niet?

  Mag ik dan de vacature zien waarop Zus de Lannooy bij de centrale bank gereageerd heeft?

  Weer niets?

  Die van Taco Tara Asjes bij de centrale bank dan?

  Ook al niet.

 14. Je zou toch bijna begrip gaan opbrengen voor dreigementen die geuit werden aan deze minister van Economische Ondergang.

  Wat dat betreft had zelfs de feeks van Boca het wellicht bij het juiste eind toen deze Macshit publiekelijk een oorvijg gaf in de staten.

  Sin beguensa Macshhhhiiit bah

 15. Echt schandelijk dat de media er nog in is gedoken. Er lopen zoveel afgestudeerden in risk management rond die zeer niet binnen het crisisteam hadden gekund. Zo houden we het pastechi gedrag hoog!
  Net als zo’n als Fer zonde enige kennis van zaken.
  Schaamteloos dit.

 16. Ik been voor een sociale , ondernemende en betrokken samenleving, maar niet voor een samenleving waarin mensen ander mans geld naar eigen dunken mogen uitgeven, nadat ze eerst zelf een graai uit de kas hebben gedaan, en dan de sociale politicus uithangen…..

  Wat voor functie heeft Chanel Thijsen alias dochter van de Minister Mac William van EO? Welke schaal? Toch niet de hoogste? Zoals Vanessa de dochter van Minister van Faillietnancien Gijsbertha?

 17. By the way, het is dankzij het kapitalisme dat wij rijker en vrijer kumnen leven dan bijvb het socialistische paradijs in het Oostblok /Cuba of N-Korea.

  Levon, De mensen in Koraal Partier, Seru Fortuna zijn het daar niet mee eens. Daar is de gezondheidszorg gratis en scholen.. Hier is er geen geld voor dat maar wordt er voor gezorgd dat Chanel Thijssen nu al tot haar pensioen een dik salaris gaat vangen voor niets doen. Zo is Menki Rojer ook begonnen.

 18. Volgens haar LinkedIn pagina studeert de dochter van McWilliams nog in Leiden.

  Lijkt of we hier te maken hebben met een nieuw gevalletje Zus de Lannooy.

  Chanel Thijssen / McWilliam en Vanessa Gijsbertha… onze ministers zorgen goed voor hun familie, of niet minister Leito?

  Vraag me trouwens af hoe McWilliam aan de naam Chanel voor haar dochter is gekomen. Als dat kwam omdat Chanel 5 op haar nachtkastje stond mag dochterlief van geluk spreken dat daar geen potje Nivea stond.

 19. @brian s: dat is exact het punt. Onze “toppers” zijn wereldberoemd op Curacao maar onbekend daarbuiten. Dat je onze toppers een (centrale) bank, verzekeraar, pensioen fonds etc laat leiden is totaal onverantwoord

 20. Wat een onzin.Alle mensen zijn zelfzuchtig, zodra zij de kans krijgen.
  De “elite”,banken, KLM of Booking.com worden bestuurd door mensen van vlees en bloed en doen exact wat jij en ik ook zouden doen. Op het.moment dat je aangeeft,alleen de ander is schuldig, ik niet, dan doe je de waarheid tekort en ben je enkel bezig met “fake propaganda”.

  By the way, het is dankzij het kapitalisme dat wij rijker en vrijer kumnen leven dan bijvb het socialistische paradijs in het Oostblok /Cuba of N-Korea.

  Alleen samen komen we tt oplossingen en niet door enkel naar de ander te verwijzen.

 21. ….”Crisis Team Staff Member since march 2020″….
  Dank je @LastiwZ

  Een 22-jarige?
  In een crisis team, en waar verdient deze 22 jarige Channel Thijssen deze eer aan?
  Haar expertise? Haar kunde? Haar ooleiding?
  Haar jarenlange opgebouwde ervaring als crisis team lid?
  Of aan mama Minister Suplente van Economische Zaken, die dacht : goh, laat ik eens een leuk baantje regelen voor min dochter als crisis team lid….

  Als dit verhaal klopt dan geeft dit des te meer aan hoe ontzettend smakeloos en ongevoelig voor het volgen een good governance ethos zijn en niet eens de schijn van belangenverstrengeling tegen gaan.

 22. En ik kan geen 1 iemand bedenken van de elite van Curacao die het in het buitenland heeft gemaakt. Maar ze krijgen wel leuke baantjes en dikke salarissen op Curacao in de overheid en bij overheid NV’s.

 23. Curacao zit in haar huidige situatie door het structureel benoemen van de verkeerde personen in de meest kritieke posities en deze subsequent te belonen met super riante salarissen die in de wereld alleen in megasteden met miljoenen inwoners te vinden zijn. Dit allemaal resulteert alleen in verdere wanbeleid en het verder uitkammen van de staatskas. Een Nederlandse gemeente met nederlands toezichthouders is de enige oplossing in deze schaamteloze en egocentrische situatie, paso “NOS MES NO POR”!

 24. Privatisering van de winsten, socialisering van de verliezen.

  Doet me denken aan een bepaalde Bank op Curaçao, en een regering die daar ook een handje van heeft!

 25. Taco Tara Asjes, net als zijn nicht Zus de Lannooy door tiran Tromp aangesteld zonder vacature, zonder sollicitatieprocedure en in de hoogste salarisschaal, is al weer geruime tijd weg bij de Centrale Bank.

  Haar rapporten waren zo inhoudsloos, en zo vol taal- en rekenfouten dat het de directeuren bij CBSCS snel duidelijk was dat ze haar voorlaatste positie als manager bij Veneto hotel alleen te danken had aan het feit dat haar vader Cocochi Prins daarvan de eigenaar was.

  Voorlaatste positie, want tussendoor liet Taco Tara ook nog 2 restaurants failliet gaan en nu heeft ze er een op Aruba geopend dat ook voor geen meter loopt.

 26. Waarheid is dat juist deze vitale beroepen vallen onder een nepotistische regering die walgelijk zelfzuchtig ver te boven gaan.

  Voorbeeld Selikor “Vuilnismannen”. Asjes benoemd als directeur en hij benoemd zijn neef als directeur CTDB en zij vrouw : “Tara Asjes-Prins, de vrouw van minister-president Ivar Asjes, die onlangs een functie heeft aanvaard bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), is ook nog steeds lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van water- en elektriciteitsbedrijf Aqualectra”.

  Niets veranderd door de jaren heen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties