26 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 06:23

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Geheim document

Opinie onafhankelijk Statenlid Daphne Lejuez (Aruba)

Op dinsdag 7 juli 2020 is er een openbare bijeenkomst geweest bij de Staten van Aruba waar onze premier ons in kennis heeft gesteld van een (geheim) document van 218 paginas die voorwaarden bevat voor het kunnen ontvangen van de aanvullende lening voor juli, augustus en september. Het document is maandag 6 juli ontvangen en indien niet akkoord wordt gegaan met dit document vóór 10 juli, zal de aanvullende lening voor Aruba niet plaatsvinden.

Dus de Arubaanse regering moet binnen 4 dagen het document bestuderen en tot een besluit komen zonder deze te kunnen delen met de Staten.

Nederland is, mijn inziens, zich echt wel bewust van de statutaire situatie en op dit moment ben ik van mening dat onze focus juist gericht moet blijven op het openbaar maken van dit document en het daarbij benodigde tijdsbestek om het door te kunnen nemen, eer over wordt gegaan tot een beslissing. Hierdoor vind ik het verwijzen naar het Statuut, VN, EVRM, UVRM etc. op dit moment voorbarig, zeker gezien het feit dat we niet over het document beschikken en niet kunnen vaststellen of de voorwaarden inderdaad een inbreuk maken op deze. Per slot van rekening was de Arubaanse regering al vanaf mei jl. op de hoogte van de totstandkoming van deze entiteit als voorwaarde alsook dat er additionele maatregelen voor de aanvullende leningen zullen gaan gelden.

- Advertentie -

Om die reden wil ik me op dit moment sec limiteren tot wat we daadwerkelijk willen bereiken, gezien we niet bekend zijn met de feitelijke inhoud.

Het beoogd doel te weten:
– Transparantie in het kader van deugdelijkheid van bestuur en bevordering van de democratie gezien de positie van de Staten binnen het democratisch bestel, door ontheffing te verlenen voor het openbaar maken aan de Staten van de aan de regering gestuurde voorwaarden;
– Gezien vernomen is dat het document 218 pagina’s behelst, er een redelijke termijn moet worden gegund om het voorstel fatsoenlijk te kunnen doornemen en het van een antwoord te kunnen voorzien. Dit wordt uiteraard niet mogelijk en zeker niet wenselijk geacht in een periode van 4 dagen (of minder) gezien het maatregelen en voorwaarden betreft omtrent structurele hervormingen.

Verder zou het ook goed zijn om te verwijzen naar de eigen woorden van Staatssecretaris Knops. Uit de brief van de Staatssecretaris aan de Tweede Kamer van 19 mei, 2020 (kenmerk: 2020-0000284828), staat gesteld, dat voor wat betreft de aanvullende leningen vanaf juli, hiertoe begin juli afspraken over zullen worden gemaakt en welke in overleg met de landen zal plaatsvinden.

Hoe verenigt dit genoemd overleg zich met het (geheim) document van 6 juli en het ultimatum om vóór 10 juli met alle, in het document opgenomen voorwaarden, akkoord te gaan in ruil voor een aanvullende lening voor juli, augustus en september? Is dit wat bedoeld wordt met “overleg” met de landen? (Brief is hier integraal te lezen: https://www.comitekoninkrijksrelaties.org/knops-schrijft-tweede-kamer-over-solidariteit-en-corona/)

- Advertisement -

In het geval dat er aan de Staten geen inzage alsook niet het benodigde tijdsbestek wordt gegund om het document integraal te kunnen doornemen, voordat er een beslissing wordt genomen door de Rijksministerraad, zou ik als Statenlid de regering niet kunnen ondersteunen om de voorwaarden te aanvaarden.

Indien Nederland hieraan gevolgen wilt koppelen, zoals het niet verlenen van de aanvullende lening die het eiland en haar bevolking op economisch alsook op sociaal vlak zullen raken, zullen deze gevolgen voor de rekening van Nederland komen, gezien het mij als Statenlid uiteindelijk gaat over de redelijkheid en billijkheid van de manier waarop het voorstel wordt voorgedragen en niet de inhoud, gezien de Staten hier tot heden nog steeds niet over beschikt.

Ik hoop echt dat de Nederlandse regering, de Staten Generaal en de Rijksministerraad in alle redelijkheid de voorwaarden met de Staten van Aruba op korte termijn kan delen en ook het nodige tijdsbestek verleent, in plaats van de regering vlak voor het parlementaire reces van beide Nederland en Aruba met zulke moeilijke situaties opzadelt.

Bron: Persbericht onafhankelijk Statenlid Daphne Lejuez (Aruba)

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. Voor Corona was de officiële taal toch Texaans op Aruba?
  Heeft een maand geduurt voor ze thuis elkaar weer snapte.
  Gerechten op de menu’s.. Alles is usd. Toch?

 2. Mandarijns.
  China koopt binnen kort toch Aruba op.
  Alle tokos zijn al Chinees.
  Het grootste probleem was dat ze eerst alleen Aruba lazen.
  Dat er schuin op stond.
  Toen ze het snapte hebben ze Curaçao gebeld.

 3. @Ambulant “ook nog in het Nederlands” u weet dat de officiële talen Nederlands en Papiamento zijn hier in Aruba? (waarbij de o.a. de gerechten in eerste aanleg uitspraak doen in het Nederlands) Maar u wilt waarschijnlijk dat de Nederlandse regering zich ook hier moet aanpassen en in de toekomst uitsluitend in het Papiaments gaat communiceren of heeft u nog andere voorkeuren (Spaans?)

 4. Tja, mooi verhaaltje erbij bedacht. In werkelijkheid gaat het om het document wat reeds in mei bij de regering op Aruba is aangekomen maar blijkbaar al die tijd bij iemand (onze MP) in de lade is blijven slingeren zonder dat de staten erover werden geinformeerd. Over fatsoenlijk bestuur gesproken….

 5. Eigenlijk is het simpel, als je snel geld nodig hebt moet je ook snel handelen!
  Met andere woorden, de eilanden hebben allemaal snel hulp (=geld) nodig. Om nu te klagen om binnen 4 dagen een document te bestuderen zou ik zeggen, “move your ass”, ga bergen verzetten, ga tot diep in de nacht werken en vergaderen in plaats van te klagen in de media!

 6. Als de staten van de respectievelijke eilanden met alles zo serieus waren omgesprongen zoals hier nogal hoogdravend wordt gepresenteerd dan zaten de eilanden niet zo diep in de problemen, dan had men zelf ook reserves gehad. En weer blijkt uit dit hele stuk dat men alles maar weer op het bordje van Nederland neerlegt.

  Ik hoop dat de delegaties net zo flink tijdens het overleg zijn en ook daar met de onsmakelijke opmerkingen gemaakt in de pers op tafel komen. Het is om je dood te schamen om te zien hoe men hier met geld en de controle daar op omgaat, en het resultaat is altijd dat men het maar aan het verdraaien is om het vooral niet onze eigen schuld te laten zijn. Laat een ander onze problemen maar weer oplossen en de wijze waarop we dat dan benaderen is dan ook nog eens puur onbeschoft richting degene die dat dan maar WEER moet gaan oplossen.

  Ik heb alle begrip voor de Nederlandse houding, je kunt er hier wel geld in blijven gooien en iedereen gaat daarna weer op zijn luie reet zitten want we zijn voorlopig weer gered. Op naar het volgend debacle.

  We kunnen het niet, dat bewijzen we nu al tientalen jaren en het wordt gewoon tijd voor een keiharde controle. Het gerotzooi met gemeenschapsgeld en het bevoordelen van hen die ons wel aanstaan moet afgelopen zijn. Basta !

 7. Dus de Arubaanse regering moet binnen 4 dagen het document bestuderen en tot een besluit komen zonder deze te kunnen delen met de Staten.

  Wat erg he. Dat je nu ineens moet werken? Terwijl je het hele jaar niets doet.

  En nu ineens is democratie en transparantie belangrijk. Maar wanneer jullie de geheime zaakjes regelen dan is dit in het geheim.

 8. de eilanden hebben jaren de tijd gehad om met een eigen plan te komen. Men was echter drukker bezig met het regelen voor baantjes en benefits voor familieleden, bysides en vriendjes dan met lange termijn planning, visie en beleid. Dat je op een gegeven moment in gehaald wordt door de tijd verbaast mij dan ook niets.
  Ook voor deze mevrouw geldt weer de vraag: welke plannen en beleids voorstellen heeft u de afgelopen jaren ingediend die hadden kunnen leiden tot beter zelfbestuur?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -