28 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

NU | Wiebes schreef dividendmemo die Rutte gebruikte bij onderhandelingen

Hoezo wist Wiebes van niks? Hij schreef de VVD-memo over dividendbelasting

VVD-minister Eric Wiebes (Economische Zaken) blijkt tijdens de formatie-onderhandelingen namens zijn partij een memo te hebben geschreven over de afschaffing van de dividendbelasting die door premier Mark Rutte in de onderhandelingen met het CDA, D66 en CU is gebruikt.

Dat staat in de omstreden memo’s van het ministerie van Financiën over de afschaffing van de dividendbelasting die dinsdagavond door Rutte alsnog openbaar zijn gemaakt.

“Ik heb dit stuk tijdens de onderhandelingen gebruikt in informele bilaterale gesprekken met de onderhandelaars”, schrijft Rutte in de begeleidende brief aan de Kamer.

De verklaringen staan haaks op de standpunten die de twee VVD’ers eerder innamen. De premier hield tot voor kort vol zich niet te kunnen herinneren of er documenten met betrekking tot de afschaffing van de taks aan de onderhandelingstafel zijn besproken.

Wiebes verklaarde afgelopen vrijdag niet over de afschaffing van de belasting onderhandeld te hebben. Uit de documenten blijkt dat Wiebes, toen nog staatssecretaris van Financiën, op basis van verschillende ambtelijke stukken van Financiën en Economische Zaken, een VVD-memo heeft opgesteld over de afschaffing van de belasting.

Na maanden aandringen door de oppositie zijn de documenten nu alsnog openbaar gemaakt, terwijl tot voor kort ook door coalitiepartners Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) werd beweerd dat ze niet zouden bestaan of ze konden het zich niet meer herinneren.

Uit een van de ambtelijke stukken uit april 2017 blijkt echter dat het in ieder geval wel in de planning stond om de memo’s aan de “hoofdtafel” van de onderhandelingen te bespreken.

‘Slecht imago’

Dat de memo’s daadwerkelijk bestaan kwam vrijdag aan het licht. Trouw onthulde dat twee onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) informatie over de maatregelen probeerden op te vragen. Het ministerie van Financiën wees het verzoek af en gaf daarmee toe dat er toch memo’s zijn.

In de stukken zijn ambtenaren van Financiën zijn zeer kritisch over de afschaffing van de belastingmaatregel die de schatkist jaarlijks 1,4 miljard euro zal kosten. De afschaffing speelt voor het vestigingsklimaat in Nederland “geen grote rol” en is “slecht voor het imago” van Nederland, omdat de maatregel de kans vergroot dat Nederland als doorsluisland wordt gebruikt om belasting te ontwijken.

Belastingbetaler

Financiën stelt in de memo’s dat met name buitenlandse overheden en een klein deel van de buitenlandse aandeelhouders zal profiteren. Het ministerie waarschuwt ervoor dat de gederfde belastinginkomsten van 1,4 miljard euro waarschijnlijk moeten worden opgevangen door de Nederlandse belastingbetaler.

De coalitie verdedigde de maatregel de afgelopen maanden vurig. Het zou nodig zijn, omdat grote bedrijven anders Nederland zouden verlaten. In de memo’s staat inderdaad dat de belastingdruk van belang is, maar de dividendbelasting speelt daar maar een kleine rol in. “Binnen de totale belastingdruk is de dividendbelasting voor slechts een deel van de onderneming van belang”, staat in de memo.

Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer met de premier over de omstreden memo’s. Ook de coalitiepartners Buma, Pechtold en Segers zullen zich moeten verantwoorden.
Bron: Nu.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...