32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NU | Kamer laakt Koenders om gebrekkige bescherming Antillen tegen Venezuela

HomeLandenArubaNU | Kamer laakt Koenders om gebrekkige bescherming Antillen tegen Venezuela
koenders
Kamer laakt Koenders om gebrekkige bescherming Antillen tegen Venezuela

Partijen in de Tweede Kamer vinden dat minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zich meer moet inspannen om de belangen van de bewoners van het Caribisch deel van het koninkrijk te beschermen tegen het onberekenbare buurland Venezuela.

VVD, SP, D66 en CDA verwijten de Koenders Venezuela te zachtmoedig te benaderen, terwijl het Zuid-Amerikaanse land zich in het verleden meerdere malen als een slechte buur heeft gedragen. Dat zeggen de partijen donderdag tegenover NU.nl.

“Venezuela is in ademnood. De economische situatie is daar zo instabiel, dat het kan leiden tot een implosie, maar ook explosie”, zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Volgens Ten Broeke onderschat Koenders daarmee de situatie in de regio en daarmee de situatie in het Koninkrijk.

Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma bedient Koenders zich in het contact met Venezuela teveel van de “fluwelen handschoentjes” en moet hij zich harder uitspreken.

Ook de PvdA maakt zich zorgen over de situatie, maar constateert dat de Nederlandse invloed in die regio relatief beperkt is. De Verenigde Staten en andere Zuid-Amerikaanse landen hebben een grotere invloed, zegt Kamerlid Michiel Servaes. Hij ziet wel een grotere rol weggelegd voor de Europese Unie.

Explosieve situatie

Het socialistisch regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, de opvolger van de in 2013 overleden Hugo Chaves, ziet dat het olierijke land economisch op de achterste benen loopt.

Venezolanen worden geconfronteerd met een tekort aan levensmiddelen, voedsel en medicijnen. Kritiek wordt hardhandig de kop in gedrukt en oppositieleden belanden achter het tralies.

VVD en CDA wijzen erop dat de Nederlandse eilanden slechts tientallen kilometers van Venezuela verwijderd zijn en mocht het echt fout gaan, dan moet Nederland voorbereid zijn op vluchtelingenstromen richting Aruba, Bonaire en Curaçao.

Ten Broeke (VVD): “Er wordt nu niet eens onderkend dat dit een scenario is. De buurlanden van Venezuela hebben de grenzen al gesloten, die voelen die urgentie wel.”

Oorlogsretoriek

Dat is niet het enige gevaar waar de Nederlandse eilanden rekening moeten houden. Ook de oorlogsretoriek van Maduro is reden tot zorg.

Venezuela beschuldigt de Verenigde Staten ervan de Nederlandse Antillen te gebruiken om aanvallen op Venezuela voor te bereiden en het Venezolaanse luchtruim geregeld te schenden vanaf bases op Aruba en Curaçao.

President Barack Obama vindt dat van Venezuela een “uitzonderlijke dreiging” uitgaat en heeft sancties ingesteld tegen Venezolaanse functionarissen.

Maar bij retoriek blijft het niet. Zo dreigde Maduro vorig jaar oorlogsschepen richting Aruba te sturen, omdat het eiland op verzoek van de Amerikanen de van drugshandel verdachte Venezolaanse diplomaat Hugo Carvajal arresteerde. Nederland bond uiteindelijk in en liet Carvajal vrij om erger te voorkomen.

Ook test Maduro de grenzen van het territoriaal luchtruim. Zo schoot de Venezolaanse luchtmacht in januari vlak voor de Arubaanse kust een klein vliegtuig neer. Het vliegtuigje zou drugs hebben gesmokkeld, luidde de verklaring.

Servaes (PvdA) wil van Koenders weten wat de situatie betekent voor de samenwerking met Venezuela op het gebied van veiligheid.

Kat in het nauw

De combinatie van economische instabiliteit en de oorlogsretoriek kan van Venezuela een kat in het nauw maken die weleens rare sprongen kan maken, zegt Ten Broeke. “En wij zijn de eerste die dat zullen merken.”

CDA’er Raymond Knops wil dat Koenders zich daarom pro-actiever opstelt. “Koenders verwacht dat het zover niet zal komen, maar dit moet je vergelijken met de dreiging van Rusland. Je moet je voorbereiden op iets dat kan gebeuren. Ook onze landgenoten in de Caraïben verdienen de bijstand van dit kabinet”, aldus Knops.

De SP vindt dat de Nederlandse ambassadeur in Venezuela zich sterker moet maken voor de Nederlandse eilanden. “De Nederlandse ambassadeur zit daar namens het koninkrijk, dus ook namens de eilanden”, aldus Kamerlid Harry van Bommel. De huidige aanpak van het kabinet noemt hij “onvoldoende”.

Minister Koenders gaf eerder aan de ontwikkelingen in het Zuid-Amerikaanse land nauwlettend te volgen, mede vanwege de veiligheid van de Nederlandse eilandbewoners.

Tegelijk blijft het kabinet investeren in de relatie met Venezuela. Volgens Koenders is “goed nabuurschap de basis van de relatie tussen het Koninkrijk en Venezuela”.

Donderdagmiddag debatteert de Tweede Kamer met minister Koenders over de situatie in Venezuela.

Bron: NU.nl/Avinash Bhikhie

3 reacties

  1. Nederland liet Hugo Carvajal niet vrij om erger te voorkomen v.w.b. Aruba, maar om haar contract voor een bestelling van tientallen oorlogsschepen t.b.v. Venezuela veilig te stellen. Veiligstellen van haar handels relaties staat op de eerste plaats bij Nederland. Dat bewijst de historie van Nederland keer op keer.

  2. Dit artikel verscheen in Elsevier en gaat over mensensmokkel.
    Dit uittreksel maakt wellicht een aantal ambtenaren, politici en gelukzoekers op dit eiland, opmerkzaam op een potentiele goudmijn.
    Kwestie van voorbereid zijn op een invasie uit Venezuela. Als die op gang komt is het niet meer te stoppen. Curacao is geen Europa en Koenders geeft er niets om.
    Een gewaarschuwd man ……….
    Pukkie

    door Servaas van der Laan 4 jun 2015

    In een groot onderzoek naar de illegale migrantenbusiness sloeg de Italiaanse politie donderdagochtend wederom 44 personen in de boeien. Criminelen, maar ook ambtenaren en politici verdienen miljarden aan de zwarte migrantenindustrie.

    ‘Heb je enig idee wat ik verdien aan die migranten? De handel in drugs levert me in ieder geval minder op,’ zei de crimineel Salvatore Buzzi tegen een kompaan in een door de politie onderschept telefoontje. Buzzi is één van de hoofdverdachten in een grootschalig onderzoek naar de illegale handel rond de vele migranten die Italië via de Middellandse Zee bereiken.

    Mafia Capitale

    Criminelen, maar ook ambtenaren, zakenmensen en politici verdienen veel geld aan transport, opvang en uitbuiting van deze migranten. De groep achter de illegale praktijken wordt door Italiaanse media aangeduid als ‘Mafia Capitale’ omdat de hoofdrolspelers niet alleen in het zuiden, maar vooral in de hoofdstad (la capitale) actief zijn.

  3. Commentaar
    Waarschijnlijk heeft minister Koenders goed geluisterd naar premier Eman. Die weet hoe het moet. Alle vluchtelingen opnemen, humaan behandelen en begrip tonen. Ook al hebben Venezolanen geen geld en zijn ze soms betrokken bij skimming. Dit gezien de hub functie en de nauwe familiebetrekkingen. Dat daarmee terrorisme kan worden geïmporteerd, ontgaat de bewindslieden blijkbaar? Naar onze mening worden inderdaad de gevaren onderschat. Onze veiligheidsdiensten hebben ongetwijfeld al een noodplan gereed als de eilanden onder de voet worden gelopen door behoeftige Venezolanen. Die eisen dan de humane behandeling van premier Eman op en willen de Arubaanse hub functie concretiseren. Een fraai functioneel voorbeeld van utopische uitbating. Allemaal onderbrengen bij de in te voeren parkeerplaatsen? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties