Nu.cw | Tweede Kamer niet enthousiast na 10 jaar autonomie

Tweede Kamer niet enthousiast na 10 jaar autonomie

Een groot deel van de Tweede Kamer kijkt met weinig enthousiasme terug op de autonomie die Curaçao en Sint-Maarten de afgelopen tien jaar hebben gehad.

Aanstaande zaterdag is het precies tien jaar geleden dat de eilanden aparte landen binnen het Koninkrijk werden.

Aangezien er volgens verschillende partijen weinig verbeterd is de afgelopen jaren, wordt het zaterdag “geen feestje”. Gisteren werd er in de Tweede kamer gesproken over de begroting van koninkrijksrelaties voor 2021.

“Het is mislukt”, zei SP’er Ronald van Raak over 10 jaar autonomie. Hij wil een onderzoek naar de besluitvorming rondom 10 oktober 2010, de dag dat de nieuwe status inging.

De PVV wil dat de landen “hun eigen verantwoordelijkheid nemen”. Machiel de Graaf (PVV) roept de landen op zelf uit het Koninkrijk te stappen als ze hun problemen volledig zelf willen oplossen.

Volgens de VVD hebben ze de potentie om “het Monaco van de Cariben” te worden, maar kunnen de landen hun autonomie nu niet dragen.

Volgens GroenLinks-lid Nevin Özütok is er de “harde boodschap” aan de eilanden dat de ongelijkheid in welvaart en welzijn aangepakt moet worden. Wel gaat het afdwingen van hervormingen in ruil voor coronasteun nu misschien te ver, denkt ze.

Bron: Nu.cw

4 Reacties op “Nu.cw | Tweede Kamer niet enthousiast na 10 jaar autonomie

 1. VVD heeft gelijk, kan hier ‘n caribisch Monaco zijn, maar lijkt meer op Haiiti, kan niet anders met de alom bekende dievenbende kdnt mfk ps cmcs svb uts post curoil aqualectra boo söpi. Groot disaster 10-10-1010. de zgn mp gaf de aftrap.

 2. Wie wel’
  10 jr ‘autonomie’ heeft voor meer dan +32% van de bevolking meer dan ellende gebracht!

 3. Showroe di Emmastad

  Slam Bam….. the truth hurts . De boevenbende van Schotte, vrienden en familie bevoordelen met overheidsbanen en gemeenschapsgeld, de eindeloze businessclass reisbehoefte, etc etc
  And the saga continues, elke dag weer : de corruptie, de haast bandeloze criminaliteit, het gerichte graaien en de manipulatie van de MFK en hun satelliet Amparro en consorten, de hufterige “service” van/bejegening door de politie, het zichzelf uit de markt prijzen van CuraCrim.
  Oh nee, verder een prachtig eiland, mi Korsou.

 4. Het is inderdaad een grote ramp geworden:
  Aruba: tot aan zijn nek in de schulden (>100% debt/GDP al VOOR Covid-19 met alle PPP-projecten meegerekend). IMF: debt >60% unsustainable als eilandstaat.
  Curacao: waar de hybride regering half in de bovenwereld en half in de onderwereld staat en de armoede alleen maar toeneemt.
  Sint Maarten: hard op weg om de eerste failed state binnen het Koninkrijk te worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *