30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

NU | 3,4 miljoen Venezolanen gevlucht om economische en humanitaire crisis

HomeMediaNU | 3,4 miljoen Venezolanen gevlucht om economische en humanitaire crisis
Tienduizenden Venezolanen trekken dagelijks naar Colombia.

Het aantal Venezolanen die uit het vaderland zijn vertrokken wegens de economische en humanitaire crisis is opgelopen tot 3,4 miljoen, blijkt vrijdag uit berekeningen van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) en de internationale organisatie voor migratie (IOM).

Volgens de laatste gegevens zijn ongeveer 2,7 miljoen Venezolanen naar landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gevlucht, waaronder de Antillen.

Colombia vangt de meeste ontheemden op: 1,1 miljoen. Daarna volgt Peru met ruim een half miljoen Venezolanen.

In 2018 verlieten elke dag gemiddeld zo’n vijfduizend mensen Venezuela op zoek naar een beter leven. De linkse regering van president Nicolás Maduro biedt daarop geen uitzicht.

“De landen in de regio hebben een geweldige solidariteit getoond met de vluchtelingen en migranten en vindingrijke oplossingen gevonden om hen te helpen”, zegt Eduardo Stein, speciaal afgevaardigde van UNHCR-IOM voor Venezuela.

“Maar deze cijfers onderstrepen ook de belasting voor de gastgevers en de aanhoudende noodzaak van steun door de internationale gemeenschap.”

Problemen bij levering van hulpgoederen

De situatie in het Zuid-Amerikaanse land liep vorige maand verder uit de hand, nadat de nieuwe parlementsvoorzitter en oppositieleider Juan Guaidó zichzelf tot interim-president benoemde en vervolgens door meerdere landen werd erkend.

Meerdere landen en hulporganisaties hebben Guaidó hulpgoederen aangeboden, maar die komen het land niet in. Tonnen aan voedsel en medicijnen liggen nog bij de Colombiaanse grens met Venezuela.

Vrijdag werd een lading met hulpgoederen op Curaçao opgeslagen. De hulpgoederen zijn verzameld door een Venozolaanse gemeenschap in het zuiden van de Amerikaanse staat Florida.

Maduro verzet zich tegen de invoer van de goederen, omdat hij die ziet als een voorbode voor buitenlands militair ingrijpen. Hij heeft om die reden de grenzen met de ABC-eilanden en Colombia gesloten. Eerder werd al een brug tussen Colombia en Venezuela geblokkeerd om de hulp tegen te houden.

Wel accepteert de omstreden president hulpgoederen van bondgenoot Rusland. Maduro verklaart dat deze goederen door Venezuela zelf worden betaald.

Bron: Nu.nl

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties