33 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Whiteman: ‘Defensie snapt niet waar bevoegdheden liggen’

HomeMediaNTR | Whiteman: 'Defensie snapt niet waar bevoegdheden liggen'

Door Dick Drayer

Ben Whiteman op de persconferentie | Foto Persbureau Curacao
Ben Whiteman op de persconferentie | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Premier Ben Whiteman van Curaçao snapt niet hoe Defensie denkt eigenhandig meetapparatuur in Julianadorp te kunnen installeren en daarvoor met de GGD in Amsterdam een deal te sluiten.

“Dit kan ik niet serieus nemen. Ik kan me niet voorstellen, echt niet, dat men niet weet waar de bevoegdheden en verantwoordelijkheden liggen”, zegt de bewindsman.

Ben Whiteman in gesprek met Dick Drayer 

Defensiepersoneel in Julianadorp maakt zich al langer zorgen over de uitstoot van raffinaderij Isla. Volgens hen is er vaak een penetrante stank in de wijk die leidt tot hoofdpijnklachten en ander ongerief. Ook de uitstoot van wit poeder en het voortdurende fakkelen van de raffinaderij is reden tot zorg.

Een eenduidig antwoord over de aard en omvang van de vervuiling bleef uit. Daarop besloot Defensie in 2014 om zelf te gaan meten. Om daarna te bepalen of het personeel mag blijven wonen in Julianadorp.

Whiteman zegt niets tegen meetapparatuur te hebben, maar dan wel binnen het bestaande netwerk van meetstations, die onder gezag van het ministerie van Volksgezondheid wordt beheerd. “Dan verrekenen we daarna wel de kosten”, aldus de premier.

Tweede Kamer
Whiteman is ook furieus over de bemoeienissen van de Tweede Kamer met de Isla. “Ik heb bewust niemand naar die hoorzittingen gestuurd.” Nederland kent volgens de premier zijn geschiedenis niet. “De Koninklijke Shell was hier. Ze hebben de bodem vervuild en hebben daarna die troep achtergelaten voor een symbolisch bedrag. Dat dien je te erkennen en dan dien je ons uit die problemen te helpen.”

Bron; CaribischNetwerk/NTR

15 reacties

 1. Hans,

  Blij te horen dat je de kant van de wegkijkers kiest oftewel laat de mensen onder de rook maar stikken, het heeft jouw interesse niet. Er liggen diverse uitspraken van de rechter op tafel, waarin de overheid wordt gemaand tot handhaving van de geldende regelgeving. De overheid blijft echter weigeren en het gevolg is dat 20,000 inwoners van dit eiland, voornamelijk YDK (dus geen ex-pats) iedere dag een aanslag op hun gezondheid moeten doorstaan.
  En jij vindt dat prima ?
  Defensie heeft echter volledig het recht om een meetstation te plaatsen. Defensie is eigenaar van veel huizen onder de rook van de ISLA. En op het terrein van die huizen mag defensie (jij mag dat ook op je eigen terrein) meten wat men maar wil meten. Daar is geen sprake van een inbreuk van de privacy, geen sprake van kolonialisme of wat dan ook. Wanneer jij de hoeveelheid regen in je tuin, de windsnelheid, de luchtdruk of de stoffen in de lucht wilt meten dan is dat volledig toegestaan, hoef je geen toestemming voor te vragen.
  Derhalve is jouw opmerking volledig ongepast en ongefundeerd. Maar ja, jij support de opstelling van de regering en kiest liever voor het geld van de ISLA i.p.v. de gezondheid van 20,000 YDK.
  Weten we dat ook weer.

 2. hoe kan deze schertsfiguur zichzelf nog smorgens in de spiegel bekijken.
  deze zogenaamde arts, vindt het geen enkel probleem dat een deel van het volk dagelijks vergiftigd wordt.
  alles voor het grote geld uit het failliete Venezuela.
  dat doet hij onder de naam van de leider van de volks partij PS.
  inmiddels moet het toch duidelijk zijn dat de PS ook puur maffia is.

 3. Defensie weet donders goed waar de grenzen liggen en aangezien de Cur regering niets doet mag ze voor haar personeel opkomen en wat ze op eigen defensie eigendomsgronden plaatst om echte metingen te doen en niet de gemanipuleerde meetingen waar niet alles gemeten wordt, heeft ze ook nog eens het volste recht. Uiteindelijk staan deze eigendommen door toedoen van de ISLA leeg een groot kapitaal vernietiging dus Regering maak je borst maar nat voor een onbetaalbare schade claim want uiteraard met hun claim komen vele anderen in het zelfde schuitje ook met een claim. Dat heb je ervan als je de kop in het zand steekt .

 4. Wat een gigantisch domme reacties allemaal. Het gaat hier gewoon om wettelijke bevoegdheid. Als Curacao zoiets zou doen in Nederland, zou er hartelijk om gelachen worden, de uitvoerders op hun vingers worden getikt en niemand trekt zich er verder iets van aan. Dat moeten wij dus ook doen. Gewoon lachen om die Hollandse bemoeienissen en niet accepteren dat je (nog steeds) als onderontwikkeld slachtoffer wordt behandeld.

 5. @Tuna,

  Inderdaad, een koloniale truk en complot van Nederland. In 2010 hebben ze de regering van Curaçao en haar bevolking ook al zo’n rotstreek geleverd. Voor ettelijke miljoenen hebben ze de staatsschuld van Curaçao overgenomen. Dat is een vuile streek: Nederland kan nu lekker deze schulden als verlies opvoeren op hun eigen staatstbalans. Een smerige boekhoudkundige truk. Op die manier kunnen ze hun eigen staatsschuld vergroten, ten koste van Curaçao. Het Land Curaçao moest in 2010 helemaal opnieuw beginnen met schulden te maken.

  Gelukkig heeft premier Whiteman deze vuile streken door. Hij zal Nederland géén tweede kans geven. Curaçao is zelfstandig en Nederland moet zich nergens mee bemoeien.

 6. Dat schip (mooie naam trouwens) ligt bovenop die onmetelijke gas en oliereserves natuurlijk. Als men de schat weigert dan is men dat ook kwijt…hoorde ik… Het is een koloniaal complot.

 7. Ongelooflijk

  SENSATIONEEL LAATSTE NIEUWS:

  Driemaster uit 1609 gevonden voor de kust van Curaçao. Het schip genaamd “Den Leaffe Chierurgyn” was gebouwd op de scheepswerf Greate Domman te Amsterdam voor de kaapvaart op de West. De WIC (West Indische Compagnie) stelde in 1610 de driemaster ter beschikking aan Piet Hein, deze verloor het schip tijdens een hevige storm in 1614 voor de kust van Curaçao. De bemanning kon gered worden en ook het scheepsjournaal. Uit het scheepsjournaal – dat zich in het Scheepvaart Musem bevindt – heeft men kunnen opmaken dat aan boord enkele duizenden gouden dukaten in het voorruim aanwezig moeten zijn. Duikers van de Koninklijke Marine hebben bevestigd dat ze duizenden glinsterende muntstukken in het ruim aangetroffen hebben. De waarde wordt geschat op circa 750 miljoen euro.

  Premier Ben Whiteman van Curaçao is door de Nederlandse Regering op de hoogte gesteld van de vondst en wil de dukaten vóór 30 februari overdragen aan het Land Curaçao.

  Whiteman heeft de dukaten nadrukkelijk geweigerd. Zijn commentaar was: Curacao is pas sinds 1634 onderdeel van het koninkrijk. Het schip is in 1614 vergaan. Het komt ons niet toe, het bedrag van 750 miljoen euro doet niets terzake. De achtergrond van zijn weigering kan ook verklaard worden uit het feit dat Curaçao, bij aanname van de dukaten, zou moeten opdraaien voor de bergingskosten. De bergingskosten worden begroot op 350 miljoen euro: géén gering bedrag!

  Aan de redactie van de Amigoe gaf Whiteman de werkelijke reden op, van de weigering: NL heeft ons al eerder een loer gedraaid. De bevolking van Curaçao staat eenstemmig achter het besluit van premier Whiteman.

 8. @smoggie
  Zo dictatoriaal gepiept. Even een referendum met meerderheid voor volledige autonomie en weg is uw slaventijd , achterstelling, racisme etc. Dream on…..

 9. Defensie personeel in gevaar in Julianadorp. Curacao doet niets, Dus doet ze het zelf. En nu de boze buurman uithangen. Isla heeft volgens het betoog van de MP kennelijk niets bijgedragen aan de vervuiling. Alleen shell is de boosdoener. Leuk hoor, zo’n komische act van een minister ad interim in carnavalstijd.

 10. Ojee, defensie laat zien dat ze deze regering al lang door hebben… En Whiteman speelt zijn Calimero spelletje weer. Je blijft lachen hier, wat een amateurtje.

 11. Verbazingwekkend te lezen dat een zogenaamd arts zich zo druk kan maken over procedures, vervolgens gaat vingertje wijzen naar 30 jaar terug, maar in het geheel het echte probleem onbesproken laat !!!
  Dan moet je toch een redelijke plaat voor de kop hebben.
  Beste Whiteman,
  Defensie (en andere organisaties) ondernemen dit soort acties OMDAT de Curacaose overheid zelf NIETS wil doen. Je kunt niet van anderen verwachten dat zij ook achterover blijven leunen alleen omdat je dat zelf zo graag wilt doen.
  Wil je niet dat Defensie actie onderneemt dan zul je toch zelf met je luie reet uit de stoel moeten komen en iets gaan doen.

 12. Het gebruikelijke terugkomen en verdraaien van gemaakte afspraken is weer eens aan de orde, deze “arts” en nu dus onze minister-president is weer op de verkiezing toer lijkt het wel. Daarnaast woont hij natuurlijk niet in een wijk waar alles aan de windzijde een gele kleur krijgt vanwege de uitstoot van de raffinaderij of waar men het advies krijgt om ramen en deuren maar gesloten te houden, ook zitten zijn kinderen niet op scholen waar men als noodgreep maar airconditioning gaat aanbrengen als een doekje voor het bloeden. Het interesseert deze man helemaal niets wat er over dit eiland uitgebraakt wordt. Typisch de houding van de politicus die het nog even vol moet houden, trek de “anti” kaart en de domme massa trapt er wel in en alles blijft zoals het is. Vertel vooral niet hoe het werkelijk zit en vertel je leugens 1000 maal en men gaat het wel als waarheid aannemen. Na tientallen jaren zelfbestuur en iets meer dan 5 jaar landje spelen is het niveau nog steeds droef tot zeer droef en neemt men nog steeds geen verantwoordelijkheid.

 13. Waarom zou je geen meetapparatuur in je eigen tuin mogen zetten, je mag er ook een tuinkabouter neerzetten? Daar heeft Whiteman niets mee te maken. Dat het hem niet uitkomt wisten we al.

 14. Hoe je van alle bemoeienis van Nederland af kan komen? Ballen tonen en DICTATORiaal totale onafhankelijkheid van Curacao uitroepen, moet toch geen probleem zijn, “dokter” W.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties