33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 16:25

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Tweede Kamer: help mensen met schulden op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius

Tweede Kamer: help mensen met schulden op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius

DEN HAAG – Bonaire, Saba en Sint-Eustatius moeten zo snel mogelijk hulp gaan bieden aan inwoners met problematische schulden. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie hierover aangenomen. 

Deskundigen op de eilanden vermoeden dat vooral armere huishoudens schulden hebben. In Caribisch Nederland leeft gemiddeld 40 procent van de inwoners onder de armoedegrens, het minimale bedrag dat je nodig hebt om van te kunnen leven.

- Advertentie -

Volgens de PvdA en ChristenUnie moet er snel meer hulp komen vanuit Den Haag. “Ik weet dat dit een taak is van de eilanden zelf”, zegt Kamerlid Attje Kuiken (PvdA). “Maar toch vraag ik me af of het niet verstandig is om te kijken of je samen met de eilanden een vorm van schuldhulpverlening op zou kunnen zetten.”

Bijna de hele Tweede Kamer heeft voor de motie gestemd. Alleen Forum voor Democratie en PVV stemden tegen. De opdracht aan het kabinet is om samen met bestuurders van de eilanden schuldhulpverlening te gaan opzetten.

Schulden op de eilanden

Op de eilanden komen mensen op verschillende manieren in de schulden, zien experts:

  • Armere huishoudens kopen vaak hun boodschappen op krediet. En dat doen ze bij de relatief duurdere buurtsupermarkten.
  • Om rekeningen te betalen, wordt op de eilanden vaak geld geleend bij familie of vrienden.
  • Ook werkgevers moeten vaak hun werknemers uit de brand helpen met een voorschot op hun salaris. De maand erop komen veel van hen opnieuw in problemen, omdat ze dan minder loon krijgen.
  • Hoewel het niet mag, wordt er informeel leningen aangegaan bij winkels. Vaak tegen veel hogere rentetarieven dan een bank zou vragen.

Dit zijn de punten die ervaringsdeskundigen en het onderzoeksbureau Regioplan benoemen. Betrouwbare cijfers zijn er niet, omdat er veel informeel geleend wordt op de eilanden.

- Advertisement -

Volgens staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) wordt er op dit moment binnen het kabinet gewerkt aan ‘een aantal voorstellen’. Mogelijk gaan die later deel uitmaken van het Bestuursakkoord van Bonaire.

Wie is verantwoordelijk voor schuldhulp?
De staatssecretaris benadrukt dat de bestuurders op de eilanden zelf verantwoordelijk zijn om inwoners met schulden te helpen. Dat geldt ook al voor de gemeenten in Europees Nederland.

Het kabinet wil helpen meedenken, maar niet zeggen hoe en wanneer de eilanden dat moeten doen. “Dit is natuurlijk een eilandelijke taak. Laat ik dat vooropstellen”, zegt Knops. “Anders wordt het weer Den-Haag-bepaalt-wat-u-moet-doen.”

Onlangs heeft een aantal maatschappelijk werkers uit Bonaire, Saba en Sint-Eustatius trainingen gevolgd en is er een speciale conferentie gehouden.

“Kortom, de lijnen lopen. Maar dit kan absoluut nog beter dan wat er nu is”, aldus Knops.

Onderzoek 
De Nationale Ombudsman onderzoekt momenteel hoe de drie Caribische gemeenten omgaan met mensen die schulden hebben. Ook bij de Belastingdienst wordt gekeken of er voldoende rekening wordt gehouden met persoonlijke situaties.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

Opinie | Discriminatie

Opinie Dr. Jeff Sybesma Op 25 september 2021 stond in het Antilliaans Dagblad het onderstaande bericht (zie aangehechte bijlage). Ik twijfel niet aan de getrouwheid van het artikel...
- Advertentie -