27 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Parkeeroverlast studentenhuis drijft buren tot wanhoop

Parkeeroverlast studentenhuis drijft buren tot wanhoop | Eva Vloon

WILLEMSTAD – Auto’s die midden op de weg geparkeerd staan of de uitrit van een huis blokkeren. Op de Telamonstraat in Vredenberg is het dagelijkse kost. De oorzaak: een studentenhuis met 45 woonruimtes, maar slechts acht parkeerplekken voor de deur.

Buurtbewoners zijn het spuugzat en nemen zelf maatregelen om het ‘wildparkeren’ te stoppen.

- Advertentie -

“Het was altijd een heerlijke, rustige buurt”, vertelt Ranfor Nijdam. Hij woont sinds 1984 op de Telemonstraat in Vredenberg. Zijn moeder woont tegenover hem en zijn schoonzus een paar huizen verderop.

Ranfor Nijdam in gesprek met Eva Vloon

Aan die rust kwam volgens Nijdam een eind toen een aantal jaar geleden het huis naast hem werd omgebouwd tot een studentencomplex met 42 kamers en drie studio’s. “Die studenten feesten en drinken veel”, vertelt Nijdam. “Het is dus altijd lawaaierig.”

Veel auto’s, weinig parkeerplekken
Maar het grootste probleem dat het studentenhuis veroorzaakt, is parkeeroverlast. Op de oprit en voor het huis zijn zo’n acht parkeerplekken. Te weinig voor alle auto’s van de studenten. Dus parkeren ze op andere plekken in de straat. Nijdam: “Vaak genoeg blokkeren ze de oprit van mijn huis.”

Daniel Staal, de eigenaar van het studentenhuis, herkent het parkeerprobleem: “Ik vertel iedere nieuwe lichting dat buren het niet fijn vinden als er voor hun deur geparkeerd wordt. In het huis hangen ook plattegronden waarop precies staat waar ze niet mogen parkeren.”
Volgens Nijdam is dat niet genoeg: “Een gewone buurman kan je op zoiets wijzen. Maar als je ieder half jaar nieuwe buren hebt, blijf je bezig.”

Buren spuiten op sommige auto’s de letters ‘NP’ (Niet Parkeren). Foto: Eva Vloon

Stenen en verfspuiten
Sommige buren hebben stenen op de stoep voor hun huizen gelegd, zodat daar niet geparkeerd kan worden. ‘Maar dat haalt niets uit’, zegt Nijdam. “Nu parkeren ze namelijk gewoon midden op de weg. Levensgevaarlijk.” Andere buren gaan daarom een stapje verder: zij bekladden auto’s met een verfspuit met de letters ‘NP’.

Dat schiet bij veel studenten in het verkeerde keelgat. “Door dat soort acties verlies ik eerder m’n respect voor de buren, dan dat ik rekening met ze ga houden”, zegt een van de huidige bewoners van het huis. “Ik snap dat het irritant is als er voor je deur geparkeerd wordt, maar waar moet ik dan mijn auto neerzetten?”, vraagt een ander zich af.

‘Geen plek voor zo’n business’
Volgens Staal is de oplossing de studenten attent blijven maken op de regels. “Het liefst teken ik parkeervakken op de weg. Maar dat mag niet zomaar.”

Nijdam denkt er anders over. “Een woonwijk is geen plek voor zo’n business. De enige oplossing is dat de kamerverhuur stopt. Als ik genoeg geld heb, wil ik er een zaak van gaan maken. Tot die tijd leg ik me er maar bij neer. Maar leuk is het niet.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

 1. Precies, in het gevalletje Telamonstraat houdt de overlast in: ‘s Nachts dronken groepen studenten of stagiaires die schreeuwend door de straat lopen. Honden gaan hierdoor tekeer en je moet 2 a 3x ‘s nachts bij elke uitgaansavond je bed uit om te kijken of ze die dan niets aandoen met hun dronken kop. Autodeuren 15x dichtslaan omdat de deur van die ouwe krotten niet sluit. Auto’s die scheuren door de bochten in de straat. Verschillende botsingen tegen auto’s meestal van medestudenten doordat ze scheurend aan komen rijden om te parkeren. Verzekeringen constant voor de gek houden om dan gauw die auto’s te verplaatsen. Oude auto’s die het niet meer doen voor je huis laten staan en dan vertrekken van Curacao. De bierflessen en afval in de auto op straat dumpen als de auto weer naar de verhuurder terug moet. De huizen naast het studentenhuis zijn moeilijk verkoopbaar geworden. Genoeg reden voor een rechtzaak.

 2. Misschien tijd om parkeervergunningen in te voeren. Max 1 parkeervergunning per perceel tenzij deze op Eigen terrein staat.

 3. @ Rene,

  Kan aan mij liggen maar 45 auto’s behorende bij 1 huis is, in mijn ogen, iets teveel van het goede. Snap dat ze die auto’s ergens kwijt moeten, maar het is aan de huiseigenaar om een passende parkeerplek te vinden. De uitrit of poort van een ander blokkeren omdat je niet te ver wilt lopen is geen oplossing.
  Hier kan worden gesproken van ‘veroorzaken van overlast’ en dan kan de rechter wel degelijk ingrijpen.
  Vrees dat ook wel eens zou kunnen blijken dat 45 kamers in 1 huis niet is toegestaan. En dan doel ik op brandveiligheid, bestemming van de wijk etc. We praten immers min of meer over een hotel en daar heb je aardig wat vergunningen voor nodig. Zou best kunnen dat de eigenaar die vergunningen niet heeft.

 4. Korte termijn verhuur is geen wonen?

  De bestemmingsplanvoorschriften van Cas Grandi of het EOP staan korte termijn verhuur gewoon toe. Dat wist men, althans diende men te weten, dat dit mocht.

  Niet achteraf gaan zeiken dat er wel erg veel auto’s in de straat staan.

  Voorts ben ik het met je eens dat men (niet alleen de YdK) denkt dat de strook grond voor het perceel, enige vorm van alleenrecht op parkeren geeft aan het aangrenzende erf.

 5. Het zgn feesten hoort geen probleem te zijn want dat is normal op Curacao.

  Dit is toch dat huis waar de huiseigenaar een speaker in de zwembad goodie?

 6. Korte termijn verhuur, wijsneus la Stiwz.

  Illegaal parkeren mag niet, maar op de openbare weg heeft iedereen recht overal te parkeren, ook voor andermans huis maar natuurlijk niet voor diens oprit.

  De Yu Korsow, niet door enige intelligentie gehinderd, denkt echter dat het deel van de openbare weg voor zijn huis ook van hem is.

  Gebrek aan parkeergelegenheid is een universeel probleem, zeker nu studenten tegenwoordig een auto hebben zoals vroeger een fiets.

  Deal with it, maar geef de schuld niet aan derden of de overheid. Als je zonodig dicht bij huis wilt parkeren zoek je een huis waar dat kan of creeert een parkeergelegenheid op eigen terrein.

 7. Dit is een vervelend phenomenon momenteel. Ik woon om de hoek van de Kaya Strauss en heeft iedereen last van een verbouwde villa tot apt.complex. dagelijks gezeik en overladt eigenlijk. In dit geval 6 apt. 6 of 7 auto’s die regelmatig de smalle straten blokkeren. Aan een bestemmingsplan heeft iedereen lak. Cas Grandi is een woonwijk en geen verhuur wijk. Maar iedereen doet wat hij wil. Dingen die je in NL niet voor mogelijk houdt kan hier op C wel.

 8. Wat een domme reacties hier!

  De straat is niet van de bewoners! Iedereen heeft het recht er te parkeren, ook voor iemand ander’s huis! Natuurlijk mag je daarbij geen oprit blokkeren, maar dat begrijpt zelfs Pik Pisas.

  Dus het advies van Marlon, naar de rechter gaan, is volledig kansloos.

 9. Spuiten op een auto valt onder vernieling, dus is strafbaar en kan je dus een rechtszaak kosten. Beter is een wielklem kopen voor 150$ en ze klemmen. Vraag 300 NAF om ‘m eraf te halen. Kun je nog winst maken ook en zullen ze er echt mee stoppen. Elke 6 maanden een nieuwe lichting die dan kunt pakken 🙂

 10. We are living in Kas Grandi (Kaya Strauss) and experiencing everyday the horror of wrong parking by guests of an apartment building which used to be a villa.
  It seems to be a trend these days!

 11. Ik snap dat het irritant is als er voor je deur geparkeerd wordt, maar waar moet ik dan mijn auto neerzetten?”, vraagt een ander zich af.

  Niet te geloven.
  Wel waarom probeer je dat niet in Amsterdam, Den Haag etc.
  Of welk gemeente in Ned. Ze zullen jou wel laten zien waar je mag parkeren.

  Mijn oplossing. Wielklem. Simpel.
  En de buren moeten samen geld opbrengen en naar de rechter

 12. It doesn’t matter where you park, jus don’t block my property. I would go further then just spraying NP on your car, I would break every window.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -