33 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

CC | New procedural rules make accessible justice through small claims

WILLEMSTAD - Starting from October 1, 2023, there will be a new procedural rule for civil cases in the four first-instance courts of Aruba, Curaçao, BES (Bonaire,...

DH | Prime ministers meet Guterres

NEW YORK--Three prime ministers of the Kingdom, Mark Rutte of the Netherlands, Evelyn Wever-Croes of Aruba and Silveria Jacobs of St. Maarten, last week Friday met with...

AntilliaansDagblad | ‘Belangrijk geschiedenis te kennen’

Lering trekken om herhaling te voorkomen Kralendijk - Verdeeld over twee opeenvolgende dagen heeft een groep van ongeveer 15 kaderleden van Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) deelgenomen aan...

AntilliaansDagblad | Vakantiewoning net zo populair als hotel op Aruba

Oranjestad - Het percentage toeristen dat een vakantiewoning boekt, was in augustus gelijk aan het percentage dat voor een hotel koos. Ruim een kwart van de toeristen...

AntilliaansDagblad | ‘Meer aandacht voor doven’

Willemstad - De Week voor Doven en Slechthorenden is afgesloten met een symposium waarin deelnemers een scala aan onderwerpen rond de doelgroep hebben besproken. Het is belangrijk...

AntilliaansDagblad | Bij doorstart ‘nieuwe’ Ennia

In dit scenario geen korting, wel uniformering polisvoorwaarden Willemstad - Voor de doorstart en herkapitalisatie van Ennia zal een onafhankelijke, nieuwe vennootschap - Ennia Caribe Leven (ECL) ‘nieuw’...
- Advertisement -spot_img

NTR | Jongeren en middenstanders krijgen moeilijk een hypotheek

HomeMediaNTR | Jongeren en middenstanders krijgen moeilijk een hypotheek

Door Dulce Koopman

Daniel Hodge | foto: Dulce Koopman
Daniel Hodge | foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – Schulden en dure woningen zijn de belangrijkste oorzaken voor het afwijzen van hypotheekaanvragen van jongeren en middenstanders. Vooral privé woonprojecten worden regelmatig geconfronteerd met klanten die bij de banken afgewezen worden.

Voornamelijk bij afgestudeerde jongeren manifesteert dit probleem, omdat zij nog een studieschuld hebben en vaak al een lening voor een auto hebben afgesloten. Daniel Hodge, voorzitter van de Bankiersvereniging, zegt dat vergeleken met voorgaande jaren de hypotheekvoorwaarden juist flexibeler zijn geworden. Toch heeft de gemeenschap veel schulden en zijn de prijzen hoog vanwege de euro.

Dulce Koopman in gesprek met Daniel Hodge 

Om mogelijkheden tot het verlenen van hypotheken aan mensen die er nu niet voor in aanmerking komen te creëren, zijn er naast de Postspaarbank (PSB) initiatieven zoals EWP (Eigen Woning Plan) en de Fundashon Kas Popular (FKP). De EWP heeft momenteel een groot project: Acropolis op Montaña. FKP is momenteel actief op Brakkeput. Op Wechi – waar de FKP op het punt staat om te gaan bouwen – komt er ook woningbouw voor de middenklasse, al is de wachtlijst lang.

Alternatieven
Banken willen gezamenlijk aandacht besteden aan deze situatie. Ook buigen de banken zich over alternatieven zoals privé woonprojecten voor een redelijke prijs en de bouw van middenstandswoningen.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. “Toch heeft de gemeenschap veel schulden en zijn de prijzen hoog vanwege de euro.”
  De Euro is in een jaar tijd rond de 20% gedaald! In feite zou het leven dus goedkoper moeten zijn. Aflossing van op Curaçao gemaakte schulden hebben niets te maken met de Euro!
  Wat wel te maken heeft met de daling van de Euro is dat onze handel daar geen oog voor heeft. De prijzen in de supermarket, bouwmarkt etc. zijn echt niet lager geworden.
  Een fatsoenlijk huis huren is voor de modale Curaçaoenaar in verband met de gevraagde hoge huurprijzen (soms 50% van het netto inkomen) niet mogelijk. Zie de aanbiedingen in advertenties.
  Maar op afbetaling kopen is een nationale sport. Dat de banken geen hypotheken verstrekken als er veel verplichtingen zijn die de wettelijke normen te boven gaan is begrijpelijk. Men zal dus wat zuiniger moeten zijn en minder uitgeven aan allerlei festiviteiten en hebbedingetjes.

 2. Banken geven je op Curacao alleen een lening als je het geld van de lening zelf hebt.

  En ik geef ze geen ongelijk, met de belabberde betalingsmentaliteit van de Curacaoenaar.

  Bij het zoeken van een huurhuis kwam ik bij veel huiseigenaren uit die alleen aan Europese Nederlanders wilden verhuren omdat die wel de huur betaalden. Huurders uit eigen volk waren allemaal wanbetalers gebleken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties