NTR | Geweld in gezinnen boventoon bij jonge geweldplegers

Pixabay

WILLEMSTAD – Archell Thompson wordt als kind mishandeld door zijn ouders en gepest op school, omdat hij vaak bont en blauw in de klas zit. Nu zet hij zijn verhaal in om jongeren die in dezelfde situatie zitten, te motiveren.

Thompson doet zijn verhaal op scholen en geeft workshops aan leerlingen. Volgens Viandrelica Narcisio van Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC), een stichting waarmee Thompson samenwerkt, weten veel opvoeders niet wat voor effect geweld heeft op kinderen. “Bij jonge geweldplegers voert geweld in het gezin de boventoon.”

Door Kim Hendriksen

Narsicio heeft de cijfers van jongeren die betrokken waren bij incidenten met geweld op school en op straat tussen 2014 en 2018, naast elkaar gelegd. Hieruit blijkt dat de jongeren die deze geweldsdelicten plegen, steeds jonger worden. “We zien een patroon waarin kindermishandeling een grote rol speelt”, vertelt Narcisio.

Ook bij Thompson gaat het mis. Hij groeit naar eigen zeggen op als onzekere jongen die continue op zoek is naar aandacht. Hij komt in de criminaliteit terecht. Op zijn 21ste gaat hij naar Nederland. Daar weet hij zijn leven om te draaien.

Archell Thompson vertelt aan leerlingen zijn verhaal

‘Kinderen hebben rechten’
“Kinderen moeten weten dat kwetsbaarheid ook een kracht is. Dat ze meer kunnen dan ze denken of dan iemand anders van ze denkt. Ze moeten weten dat kinderen rechten hebben en wij volwassenen hebben plichten”, zegt Thompson. Er zijn hulpverleners aanwezig bij zijn workshops, om de kinderen nadien op te vangen.

Stichting Help de Schoolkinderen van Curaçao heeft Thompson naar Curaçao gehaald. Zij zamelen sinds 2017 gebruikte goederen vanuit Nederland in, welke geschonken worden aan lokale Scholen, Verenigingen en Stichtingen. “Wij willen meer aandacht besteden aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs (VO). We zijn ons bewust dat er veel speelt onder de jongeren, vandaar dat we deze zijsprong hebben gemaakt”, vertelt Denice Bezemer-Hoyer, mede-oprichtster van de stichting.

Narcisio heeft een campagneplan geschreven waarin scholen, justitie, hulpverleningsketens en overheidsketens samenwerken om het geweld in gezinnen aan te pakken. “De meeste van ons zijn opgegroeid in gezinnen waarin geweld heel normaal was. Veel mensen vinden nog steeds dat een pedagogische tik een normale manier is van opvoeden. Zij zijn zich niet bewust van de mogelijke gevolgen”, aldus Narcisio.

Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC)

Gewapende overvallers steeds jonger

De cijfers laten zien dat het merendeel van de overvallen gepleegd wordt door heel jonge jongens. De jongeren komen vaak uit ‘multi-probleem’ gezinnen en de risicojongeren worden nog te weinig gesignaleerd. Meer weten? Lees het via deze link.

Het ministerie van Onderwijs (OWCS) is momenteel bezig met een veiligheidsplan voor scholen om zo risicojongeren eerder te kunnen helpen. “In het kader van verhoging van de veiligheid op scholen ben ik bezig met een traject om maatschappelijke en psychologische ondersteuning te versterken”, aldus minister van Onderwijs Marilyn Alcalá-Wallé.

“Fysieke veiligheid is een aspect, maar sociale veiligheid wordt steeds belangrijker”, aldus de minister.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 Reacties op “NTR | Geweld in gezinnen boventoon bij jonge geweldplegers

 1. Curacao revisited

  dank voor deze uitgebreide en persoonlijke lezing beflapas! Ik ben er echt even voor gaan zitten om ervan te genieten.

 2. Deze Thomson is ooit in de criminaliteit terecht gekomen. Laten we hopen dat hij niet het pesten, daarvan de schuld geeft want er zijn genoeg kinderen die gepest worden en niet in de criminaliteit terecht komen.

  In Nederland en de Verenigde staten zijn wel verhalen bekend van kinderen die gepest werden en uiteindelijk zelfmoord pleegden.

  Zelf ben ik nooit op school gepest want ik kon vanaf kleins af aan mijn vuisten goed gebruiken maar er was wel een jongen op de lagere school Jowie die wel vaker gepest werd. Bij Jowie bleef het niet alleen bij pesten maar het vermoeden bestond dat thuis ook sprake van kindermishandeling was.

  Kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat als het regent en donder en bliksem was dat hij onder de jurk bij juffrouw de Reus mocht schuilen. Dat was in de derde klas lagere school want door één of andere reden kon die Jowie ook niet met de rest meekomen, hij deed vaak 2 jaar over elke klas.

  Eerlijk gezegd weet ik niet wat die Jowie nu doet maar ik ben hem wel jaren geleden een keer in Hoogvliet in Nederland tegengekomen.

  Het was toen te zien dat hij net uit de gevangenis kwam want hij had een kaalgeschoren hoofd en had een tandenstoker in zijn mond en een mond vol gouden tanden. Dat was toen al uit de mode want zwarten waren toen al geciviliseerd en spraken niet meer met een tandenstoker in de mond en hadden toen ook geen gouden tanden nodig om mee te pronken.

  Vandaar ook mijn vermoeden dat Jowie toen een tijd gevangen zat en dat bleek later te kloppen want iemand vertelde mij dat hij voor moord zat alleen was niet zeker of hij voor het doden van een mannelijke klant was of het doden van zijn vader die hem als kind mishandelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *