28 C
Willemstad
• zaterdag 27 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Duizend koeien naar Curaçao: waarom wel, waarom niet?

HomeMediaNTR | Duizend koeien naar Curaçao: waarom wel, waarom niet?

Elisa Koek

Zorgen over komst grootschalige offshore farm op Curaçao

WILLEMSTAD – Duizend koeien komen naar het eiland. Dat is althans het plan van Arthur Parris, Ramon Troconiz en een deel van de regering. Het project moet zorgen dat er een lokale productie van rundvlees ontstaat. Maar, hoe zit het met de omstandigheden van de dieren en de vervuiling die het project veroorzaakt?

Parris komt van Curaçao, maar heeft veel tijd doorgebracht in Zuid-Amerika. Meer dan veertig jaar werkte hij op boerderijen, in andere onder Colombia. “Ik had altijd de droom zoiets op Curaçao te doen, maar het was nooit mogelijk. Tot nu toe.”

Elisa Koek in gesprek met Arthur Parris

De ondernemer legt uit dat er op Curaçao nu meer dan 1000 koeien per maand worden verorberd. Dat vlees wordt geïmporteerd. “Met gevolg dat niemand precies weet wat deze beesten hebben gegeten en hoe zij leefden. Soms ligt het vlees ook maanden in een vriezer.”

Met de Concentraded Animal Feeding Operation (CAFO) zou dit moeten veranderen. “Iedereen kan zien wat de koeien eten en hoe ze leven. We starten klein, maar met zeker 80 werknemers. Als alles goed gaat, werken we over vier jaar met zeker 240 man.”

Tegengas
Het plan krijgt al tegengas. Een groep bezorgde burgers bracht een gezamelijke verklaring naar buiten: “Bij andere CAFO’s kunnen we zien dat het omringend gebied ook te lijden heeft onder bijvoorbeeld de geur van de boerderij door toename van vliegen en mestoverspanner. Het gebied dat beïnvloed en vervuild wordt, is dus vele malen groter dan de veertig hectare die nu is gereserveerd.” Daarbij staat niet de hele regering achter het plan.

Ook de Inspectie der Volksgezondheid is ongerust: er is namelijk geen toezicht op het vak dierenarts. Iedereen kan zich dierenarts noemen. “Deze wetgeving is niet in orde”, verduidelijkt inspecteur-generaal Jan Huurman. “En wanneer je 1000 koeien naar het eiland haalt, moet er ongetwijfeld een dierenarts aan te pas komen. De kans op infectieziektes en andere ziekten is groot en zonder goed toezicht is dit een gevaar.”

Gregory Berry, voorzitter van de Dierenbescherming Curaçao is niet voor of tegen het plan. “Ik begrijp dat het project in de onderzoeksfase is: we gaan dus geen emotionele uitspraken doen zonder feiten.” Berry benadrukt dat veeteelt een industrie is die zij niet kunnen tegenhouden. “Waar we wel op letten, zijn de omstandigheden waarin de dieren leven.”

“Er zijn regels dus controleer ons alsjeblieft” – boer Parris

Parris stelt dat de omstandigheden volgens de internationale regels zijn. “Er worden vijftig koeien geplaatst in stallen van 20 bij 50 meter. We vallen onder de regels van de World Organisation for Animal Health, dus alles gebeurt via de regels die wereldwijd gelden.”

De mest wordt meteen in afgesloten zakken opgeruimd om stank te voorkomen. Volgens Parris is er geen vervuiling. “De vervuiling waar men op doelt, wordt gebruikt om stroom mee op te wekken. De mest wordt verwerkt tot bijvoorbeeld biogas dat gebruikt kan worden in huizen of voor stroom: dat is de moderne manier van veeteelt. Op de ouderwetse manier zou ik er niet eens aan beginnen.”

Parris hoopt dat het gebrek aan toezicht wordt opgelost. “Dat is een taak van de regering, daar kunnen wij weinig mee. Er zijn regels dus controleer ons alsjeblieft. Graag zelfs.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 reacties

  1. Misschien aanvulling op Joep, middels een kleine operatie kun je alles in de maag van een koe stoppen en er ook weer uithalen. Bijna iedereen weet wat het grootste export product van Columbia is. 1+1= veel geld.

  2. Prima stuk van Joep.

    Maar doctor professor doctorandus master Steven Martina gaat weer lachend met de organisator van het koeienproject op de foto, zoals hij dat ook deed met een nobody van Avianca (overname Insel) en de koper van Plaza Hotel die een oplichter bleek,

    Kan iemand het stuk van Joep Meloen in braille printen en de reet van Steven Martina duwen? Misschien begrijpt hij het dan wel.

  3. Even tellen:

    Het eiland eet 1000 koeien per maand.
    Willen deze koeien dus geschikt zijn om een deel van de consumptie over te nemen dan moeten er dus minimaal 250 koeien per maand worden geslacht en moeten er ook iedere maand 250 bij gaan komen.
    De prijs van 1 koe is, in Europa, gemiddeld zo’n 2250 euro oftewel 250 koeien per maand aankopen kost dus een kleine 1,2 miljoen. Laat Colombia dan iets goedkoper zijn, maar zelfs als het de helft is dan praat je nog over 600,000 NAF.
    Dan nog transport en daar gaan we al meteen in de problemen lopen, want zoveel schepen voor transport van levende dieren zijn er niet. Ik heb ze hier althans nog nooit gezien. Door de lucht vervoeren is geen optie en gezien het aantal heb je ook een behoorlijk schip nodig. Waar komt dat vandaan ?

    Maar goed, we rekenen verder.
    Deze man beweert 80 man in dienst te willen nemen, maar uiteindelijk gaat het naar 240 man ?????
    Ik ken veehouderijen met honderden koeien, doch daar werken geen honderden mensen, hooguit een paar. Een koe is niet een dier dat veel persoonlijke aandacht nodig heeft. En gezien de wijze hoe we hier met dieren omgaan voorspelt dat niet veel goeds.
    Maar kostentechnisch klopt er ook niets van dit verhaal. 240 man kosten, zelfs tegen het minimumloon een kleine 720,000 NAF per maand. Dan hebben we nog het voer, het afval, electriciteit, medische verzorging en wie dan al die kosten even op gaat tellen komt al snel op een kostenplaatje van enige miljoenen per maand.
    En dat is dus om 250 koeien hier per maand te kunnen laten slachten ?

    Wat zijn dan de opbrengsten ?

    Gemiddeld levert een koe ongeveer 300 kg vlees op en dat is dan wanneer de koe goed doorvoed is oftewel rond de 600 a 700 kg weegt.
    Met 250 koeien per maand praat je dan over iets van 75,000 kg vlees. Met maandelijkse kosten van rond de 2 a 3 miljoen NAF praat je dus over minimaal 26 NAF per kg !!
    Dan moet het nog naar het slachthuis, transport, verpakken, opslag etc oftewel zelfs het slechtste vlees zal rond de 35 a 40 NAF per kg gaan kosten.

    Ergo, financieel gezien klopt er werkelijk helemaal niets van het verhaal van de 1000 koeien.
    Wat is de werkelijke reden van het hier naartoe halen van 1000 koeien ???
    Denk dat ik het wel weet.

  4. Als isla jarenlang de boel kan blijven vervuilen zal het meevallen met die 1000 koeien op het eiland
    En niet te spreken over grof vuil in de mondi en op het erf en oude auto,s overal en vervuilde afval water die gedumpt wordt .
    Laten we daar een keer over zorgen gaan maken .
    Wanneer bouwen we op het eiland een vuil verbrander .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties