28 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 04:35

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ‘Cannabis kan Curaçao rijkdom en vrede brengen’

WILLEMSTAD – Het ‘rastadorp’ bij Brakkeput op Banda’riba is al jaren geleden leeggelopen, nadat de politie daar herhaaldelijk binnenviel op zoek naar cannabis. De meeste bewoners zochten hun toevlucht in Nederland. Opperhoofd Ras Mozes blééf, en zette zijn strijd voor de legalisatie van cannabis voort.

Cannabis is geen drugs, het is een medicijn, aldus Ras Mozes, die 62 jaar geleden op Curaçao werd geboren als Edward Koeiman. De ‘heilige plant’ werd door hem bij de honderden gekweekt.

- Advertentie -

Dat kwam hem op celstraf te staan. Het verblijf in de gevangenis, destijds bekend onder de naam Bon Futuro, viel Ras Mozes zwaar.

‘Illegale dingen’
Na zijn vrijlating keerde hij terug naar het inmiddels schaars bewoonde rastadorp. Om nieuwe invallen van de politie te voorkomen, wordt er geen cannabis meer geteeld. Hij rookt ook geen wiet meer, zweert Ras Mozes. “Ik gebruik alleen CBD olie, dat is door de overheid toegestaan. Illegale dingen doe ik niet meer, ik wil hier veilig kunnen wonen, begrijp je.”

‘Cannabis is geen drugs, het is een medicijn’, zegt Ras Mozes | Roelie van Beek

Curaçao heeft een zeer geschikt klimaat voor het kweken van cannabis, aldus de ex-wietteler. En cannabis is niet moeilijk om te planten, legt Ras Mozes uit: “U moet een beetje geduld hebben. Wanneer u goede zaden heeft gekocht, dan doet u elk van die zaden in een bekertje met aarde. En dan drukt u met uw vinger dat zaadje naar beneden. Daarna giet u water op de aarde. Na drie dagen zult u het zaad zien opkomen.”

- Advertisement -

Nu er gesproken wordt over het legaliseren van cannabis voor medische doeleinden en gekeken wordt naar mogelijkheden voor lokale wietteelt, lijkt zijn strijd op een einde te komen.

‘Goed voor het eiland’
“Als het gelegaliseerd wordt, dan neemt de oorlog om drugs af”, vervolgt hij. “Dan zal er minder geweld, minder criminaliteit op het eiland zijn. Iedereen kan het gaan planten. Dat is goed voor de mensen, goed voor het eiland, het zal onze economie er weer bovenop helpen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. @Eric, men zal maar op deze manier de Curaçaose historie in gaan. Gemiste kans. ´We´ blijven reizen zoals het ons dunkt. Prio nr. 1 ?

  2. Normaal gesproken zou ik zeggen, elke gek zijn gebrek maar deze Ras Mozes geloofd hier heilig in. Deze man had een studiebeurs moeten krijgen en een cannabis museum zodat hij onze jongeren en toeristen over drugs kan voorlichten maar nee hij wordt 18 maanden in een cel gegooid. Soms vraag ik me af, moeten we wachten totdat mensen als Camelia-Römer en Koeiman dood zijn voordat we vooruit kunnen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -